BibTex RIS Kaynak Göster

DENETİM SONUÇLARININ İZLEMESİ VE ÖRNEK BİR UYGULAMA

Yıl 2012, Sayı: 10, 97 - 107, 13.07.2016

Öz

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile kamuda denetim uluslararası standartlara uygun olarak yeniden yapılandırılmış, bu kapsamda iç denetçi eğitimleri sonrasında 2008 yılının son çeyreğinden itibaren iç denetim faaliyetleri gerçekleşmeye başlanmıştır. Kamuda, hatta özel sektörde bile iç denetim alanında tecrübelerin henüz oluşmaya başlaması ve her yıl farkındalığın artması ile standartlara uyum konusunda daha çok gayret gösterilmektedir. Bu sürecin hızlanması ancak kanunla kendisine verilen görevleri gerçekleştirebilecek niteliği haiz İç Denetim Koordinasyon Kurulunun liderliği ile mümkün bulunmaktadır.
İç denetimin klasik denetim anlayışından farklarını belirtildiği üzere “iç denetim, denetim sonuçlarını sonuçlarını izler” şeklinde ifade edilen fonksiyonu, gerçekten iç denetimin katkı sunması bakımından en az iç denetim faaliyeti kadar önemli bir yere sahiptir. Nihayetinde iç denetimin sonucunda öneriler yerine getirilmediği takdirde, iç denetim faaliyeti ile tespit edilen riskler kurum için tehdit oluşturmaya devam edecek, bu durumda iç denetimin idareye değer katma işlevi sonuçsuz kalacaktır. Ancak genel olarak iç denetim birimlerince, henüz sistemsel bir izleme mekanizması kurulamadığı bilinmektedir. Bu nedenle iç denetim faaliyetleri içerisinde belki de en zayıf yönlerden biri, denetim sonuçlarının izlemesi olarak sayabiliriz. Bu makalemizde denetim sonuçlarının izleme faaliyeti, bu konuda oluşturulan standartlarla birlikte değerlendirilerek, İç Denetim Birimimizce tasarlanan ve kendi kaynaklarımızla yazılımını gerçekleştirdiğimiz, İç Denetim İzleme Sistemi ile denetim sonuçlarının Bilgi Teknolojilerinden faydalanmak suretiyle, sistemsel olarak izlenmesine yönelik deneyimimizin paylaşılması amaçlanmıştır.

Yıl 2012, Sayı: 10, 97 - 107, 13.07.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA48MN87GA
Bölüm Uygulama Örneği
Yayımlanma Tarihi 13 Temmuz 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA DENETİM SONUÇLARININ İZLEMESİ VE ÖRNEK BİR UYGULAMA. (2016). Denetişim(10), 97-107.

TR Dizin'de yer alan Denetişim dergisi yayımladığı çalışmalarla; alanındaki profesyoneller, akademisyenler ve düzenleyiciler arasında etkili bir iletişim ağı kurarak, etkin bir denetim ve yönetim sistemine ulaşma yolculuğunda önemli mesafelerin kat edilmesine katkı sağlamaktadır.