Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ulaşılabilirliğin Akreditasyon Sürecinde Değerlendirilmesi ve Taşınmaz Kültür Varlıkları

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 1, 113 - 126, 30.01.2016

Öz

Çalışma temel olarak akreditasyonun sürekli kendini yenileyen ve güncelliğini koruması gereken bir sistem olması zorunluluğundan hareketle önce yerelde, sonra da ulusal bazda önerilecek bir akreditasyon sisteminin ilke ve bileşenlerinin belirlenmesini ve düzenlenmesini hedeflenmektedir. Bu amaç doğrultusunda dünyada yıllardan beri yapılmakta olan uygulamaların yerel koşul ve değişkenler ışığında analizi yapılarak, Türkiye’deki mevcut idari ve pratik uygulamalara yönelik müdahale önerisinde bulunulmuştur. Taşınmaz kültür varlıklarının ulaşılabilirlikleri konusunda küresel, uluslararası ve ulusal çalışmalar ve hâlihazır durum araştırılarak, elde edilen veriler ışığında Türkiye’de taşınmaz kültür varlıklarının ulaşılabilirliklerine ilişkin mevcut sistemde herhangi bir düzenleme olmamasından dolayı gerek projelendirme, gerek ruhsatlandırma, gerek uygulama ve gerekse de kullanımların akredite olmadığı ve konuya ilişkin bir yapılandırmaya ihtiyaç olduğu belirlenmiştir. Sorunun çözümüne yönelik olarak Türkiye’deki ihtiyaca yanıt verecek, yerel mevzuat ve teşkilat düzenlemelerini içeren “Koruma-Ulaşılabilirlik Akreditasyon Modeli” önerilmiştir. Sonuç olarak, geliştirilen bu model, taşınmaz kültür varlığı niteliğindeki kamu yapıları başta olmak üzere tüm yapılı çevrenin ulaşılabilirliğini akreditasyon açısından destekleyerek önemli ölçüde yol gösterici niteliktedir.

The Evaluation of Accessibility in Accreditation Process and Immovable Cultural Assets

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 1, 113 - 126, 30.01.2016

Öz

In this work, global, international and national practices and present state on the accessibility of immovable cultural properties are investigated. With the compiled data, it was determined that due to lack of legislative regulations, there is a need for a legislative regulation in regards to the project design, registration, construction and occupation of the immovable cultural properties in Turkey, and “Preservation-Accessibility Accreditation Model” is proposed that recommends changes in regulations at both local and governmental levels in Turkey. All research in regards to this topic was conducted by reviewing printedliterature as well as digitalpublications of global agencies and organizations. As a result, the proposed model will provide guideline to help access to all public buildings including immovable cultural properties with the help of accreditation. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hasan Ünver

Ruşen Yamaçlı

Yayımlanma Tarihi 30 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ünver, H., & Yamaçlı, R. (2016). Ulaşılabilirliğin Akreditasyon Sürecinde Değerlendirilmesi ve Taşınmaz Kültür Varlıkları. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 4(1), 113-126.
AMA Ünver H, Yamaçlı R. Ulaşılabilirliğin Akreditasyon Sürecinde Değerlendirilmesi ve Taşınmaz Kültür Varlıkları. DÜBİTED. Ocak 2016;4(1):113-126.
Chicago Ünver, Hasan, ve Ruşen Yamaçlı. “Ulaşılabilirliğin Akreditasyon Sürecinde Değerlendirilmesi Ve Taşınmaz Kültür Varlıkları”. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi 4, sy. 1 (Ocak 2016): 113-26.
EndNote Ünver H, Yamaçlı R (01 Ocak 2016) Ulaşılabilirliğin Akreditasyon Sürecinde Değerlendirilmesi ve Taşınmaz Kültür Varlıkları. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi 4 1 113–126.
IEEE H. Ünver ve R. Yamaçlı, “Ulaşılabilirliğin Akreditasyon Sürecinde Değerlendirilmesi ve Taşınmaz Kültür Varlıkları”, DÜBİTED, c. 4, sy. 1, ss. 113–126, 2016.
ISNAD Ünver, Hasan - Yamaçlı, Ruşen. “Ulaşılabilirliğin Akreditasyon Sürecinde Değerlendirilmesi Ve Taşınmaz Kültür Varlıkları”. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi 4/1 (Ocak 2016), 113-126.
JAMA Ünver H, Yamaçlı R. Ulaşılabilirliğin Akreditasyon Sürecinde Değerlendirilmesi ve Taşınmaz Kültür Varlıkları. DÜBİTED. 2016;4:113–126.
MLA Ünver, Hasan ve Ruşen Yamaçlı. “Ulaşılabilirliğin Akreditasyon Sürecinde Değerlendirilmesi Ve Taşınmaz Kültür Varlıkları”. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi, c. 4, sy. 1, 2016, ss. 113-26.
Vancouver Ünver H, Yamaçlı R. Ulaşılabilirliğin Akreditasyon Sürecinde Değerlendirilmesi ve Taşınmaz Kültür Varlıkları. DÜBİTED. 2016;4(1):113-26.