Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation of Yığılca Local Honey Bee within the Frames of Rural Development, Rural Tourism and Eco-Entrepreneurship

Yıl 2019, Cilt: 7 Sayı: 1, 911 - 921, 31.01.2019
https://doi.org/10.29130/dubited.441570

Öz

The pressure on forest resources is increasing due to the production of wood raw materials and economic
demand and expectations of forest villagers in Turkey. Various activities related to the production of goods and
services other than wood raw materials, especially non-wood forest products (ODOÜ), are supported by the
General Directorate of Forestry (OGM) and other public institutions in forest areas in order to reduce the
pressure.
This study attempts to assess contributions of the Western Black Sea Region in Turkey Honeybee (Apismellifer
L.) populations of the Yığılca bees, regarded as a new ecotype, to the eco-entrepreneurship of local forest
villagers in terms of rural development. In the scope of the study, information on the production of Yığılca bee, beekeeping and bee products was given. Economic and social evaluations were made on their availability in
beekeeping activities in Yığılca region. As a result, the income and benefits provided to the forest villagers and
local people by the storks were revealed. It has been determined that the production of bee products is
economically meaningful and will provide important contributions to the region within the scope of
entrepreneurship. Along with this, a number of proposals were presented by listing the works to be done based
on collaboration among stakeholders in Yığılca bee.

Kaynakça

  • [1] C. Geray, “Kırsal Kalkınma Yöneltileri, İlçe Yerel Yönetimi ve İlçe Köy Birlikleri,” Çağdaş Yaşam Dergisi, c. 8, s. 2., ss. 63-64, 1999.
  • [2] H. Çeken, L. Karadağ ve T. Dalgın, “Kırsal Kalkınmada Yeni Bir Yaklaşım Kırsal Turizm ve Türkiye’ye Yönelik Teorik Bir Çalışma,” Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, c. 8, s. 1, ss. 1-14, 2007.
  • [3] E. Aykan, “Girişimciliğin Değişen Yüzü Ekogirişimcilik,” Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 17, s. 3, ss. 195-212, 2012.
  • [4] Cingöz, A. Girişimcilik: Ekogirişimcilik, 2. Baskı, İstanbul, Türkiye: Beta Yayınları, 2013, ss. 277-297.
  • [5] H.A. Haznedar, “Ekoturizm ve Ekogirişimcilik Potansiyelinin Ortaya Konmasına Yönelik Bir Araştırma: Nazarköy Örneği,” Yüksek lisans Tezi, Ekoturizm Anabilim Dalı, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir, Türkiye, 2016.
  • [6] Anonim, (16.03.2018). [Online]. Erişim: http://www.ogm.gov.tr.
  • [7] Anonim, (21.05.2018). [Online]. Erişim: http://www.tuik.gov.tr
  • [8] V. Ceyhan, ve S. Canan, “Türkiye Arıcılarının Yönetim Sistemleri İtibariyle Ekonomik Performansı,” Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, c. 4, s. 4, ss. 516-522, 2017.
  • [9] M. Kekeçoğlu, “Honey Bee Biodiversity in Western Black Sea and Evidence for a New Honey Bee Ecotype in Yığılca Province,” Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi (BİBAD), c. 2, s. 1, ss. 73-78, 2010.
  • [10] H. Özbek, “Türkiye’de Arılar ve Tozlaşma Sorunu,” Uludağ Arıcılık Dergisi, c. 2003, s. 3, ss: 41-44, 2003.
  • [11] M. Kekeçoğlu, “Honey Bee Biodiversity in Western Black Sea and Evidence for a New Honey Bee Ecotype in Yığılca Province,” Research Journal of Biology Science, c. 2, s. 1, ss. 73-78, 2009.
  • [12] M. Kekeçoğlu ve M.I. Soysal, “Genetic diversity of bee ecotypes in Turkey and evidence for geographical differences,” Rom. Biotechnol. Lett., s. 15, ss. 5646-5653, 2010.
  • [13] Anonim, (24.03.2018). [Online]. Erişim: http://www.yigilca.gov.tr.
  • [14] M. Kekeçoğlu ve P. Göç Rasgele, “Düzce İli Yığılca İlçesindeki Arıcılık Faaliyetleri Üzerine Bir Çalışma,” Uludağ Bee Journal, c. 13, s. 1, ss. 23-32, 2013.
  • [15] N. Kara, kişisel görüşme, Ocak 2018.
  • [16] Yığılca Orman İşletme Müdürlüğü (YOİM) Verileri, 2018, Yığılca, Düzce, Türkiye.
  • [17] A. Korkmaz, “Bal Arısı Polinasyonu,” Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Yayını, Rap. Samsun, Türkiye, 2015.
  • [18] K. Sancak, A. Zan Sancak, ve E. Aygören, “Dünya ve Türkiye’de Arıcılık,” Arıcılık Araştırma Dergisi, c. 5, s. 10, ss. 7-13, 2013.
  • [19] M. Zaaijer ve L.M. Sara, “Local Economic Developmenta s an Instrument for Urban Poverty Alleviation: A Case from Lima, Peru,” Third World Planning Review, c. 15 s. 1, ss. 27–42, 1993.
  • [20] P. Gültekin, Y.S. Gültekin ve O. Uzun, “Düzce Uğursuyu ve Aksu Havzalarında Katılımcı Ekoturizm Algı Ölçeğinin Geliştirilmesi,” Peyzaj Mimarlığı V. Kongresi, Adana, Türkiye, 14-17 Kasım 2013, ss. 904-921.
  • [21] P. Gültekin, Y.S. Gültekin ve O. Uzun, “Katılımcı Planlamada Yerel Halk Ekoturizm İlişkisi: Düzce Aydınpınar Köyü Örneği,” III. Uluslararası Odundışı Orman Ürünleri Sempozyumu, Kahramanmaraş, Türkiye, 2014, ss. 658-671.
  • [22] P. Gültekin, Y.S. Gültekin ve M. Yılmaz Kaya, “Ekoturizm Girişimciliğinin Değerlendirilmesi: Düzce Hasanlar Köyü Örneği,” II. Uluslararası Mimarlık ve Tasarım Kongresi, Çanakkale, Türkiye, 2018, ss. 714-724.
  • [23] P. Gültekin, Y.S. Gültekin ve M. Yılmaz Kaya, “Swot Analizi Kullanarak Ekoturizm için Sürdürülebilir Kalkınma Stratejileri Geliştirilmesi: Düzce Hasanlar Köyü Örneği,” II. Uluslararası Mimarlık ve Tasarım Kongresi, Çanakkale, Türkiye, 2018, ss. 700-713.

Yığılca Bal Arısının Kırsal Kalkınma ve Ekogirişimcilik Kapsamında Değerlendirilmesi

Yıl 2019, Cilt: 7 Sayı: 1, 911 - 921, 31.01.2019
https://doi.org/10.29130/dubited.441570

Öz

Türkiye’de gerek odun hammaddesi üretimi gerekse orman köylülerinin ekonomik talep ve beklentileri
nedeniyle orman kaynakları üzerinde baskılar artmaktadır. Söz konusu baskıyı azaltabilmek amacıyla orman
alanlarında Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ve diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından başta odun dışı
orman ürünleri (ODOÜ) olmak üzere odun hammaddesi dışındaki mal ve hizmet üretimlerine ilişkin çeşitli
faaliyetler desteklenmeye başlamıştır.
Bu çalışma, Türkiye’de Batı Karadeniz Bölgesi Balarısı ya da Avrupa Balarısı (Apis mellifera L.) popülasyonun
yeni bir ekotipi olarak ifade edilen Yığılca arısının, kırsal kalkınma açısından orman köylülerinin
ekogirişimciliğine katkısını irdelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma kapsamında, Yığılca arısına, arıcılık ve arı
ürünleri üretimine ilişkin bilgiler verilerek Yığılca yöresindeki arıcılık faaliyetlerine yönelik ekonomik ve sosyal
değerlendirmeler yapılmıştır. Sonuç olarak, Yığılca arısının orman köylülerine ve yöre halkına sağladığı gelir ve
faydalar irdelenerek arıcılık ve arı ürünleri üretiminin ekonomik anlamda ve girişimcilik kapsamında yöreye
önemli katkılar sağlayacağı belirlenmiştir. Bununla birlikte Yığılca arısı konusunda paydaşlar arası işbirliğine
dayalı yapılması gereken çalışmalar sıralanarak bir takım öneriler sunulmuştur. 

Kaynakça

  • [1] C. Geray, “Kırsal Kalkınma Yöneltileri, İlçe Yerel Yönetimi ve İlçe Köy Birlikleri,” Çağdaş Yaşam Dergisi, c. 8, s. 2., ss. 63-64, 1999.
  • [2] H. Çeken, L. Karadağ ve T. Dalgın, “Kırsal Kalkınmada Yeni Bir Yaklaşım Kırsal Turizm ve Türkiye’ye Yönelik Teorik Bir Çalışma,” Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, c. 8, s. 1, ss. 1-14, 2007.
  • [3] E. Aykan, “Girişimciliğin Değişen Yüzü Ekogirişimcilik,” Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 17, s. 3, ss. 195-212, 2012.
  • [4] Cingöz, A. Girişimcilik: Ekogirişimcilik, 2. Baskı, İstanbul, Türkiye: Beta Yayınları, 2013, ss. 277-297.
  • [5] H.A. Haznedar, “Ekoturizm ve Ekogirişimcilik Potansiyelinin Ortaya Konmasına Yönelik Bir Araştırma: Nazarköy Örneği,” Yüksek lisans Tezi, Ekoturizm Anabilim Dalı, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir, Türkiye, 2016.
  • [6] Anonim, (16.03.2018). [Online]. Erişim: http://www.ogm.gov.tr.
  • [7] Anonim, (21.05.2018). [Online]. Erişim: http://www.tuik.gov.tr
  • [8] V. Ceyhan, ve S. Canan, “Türkiye Arıcılarının Yönetim Sistemleri İtibariyle Ekonomik Performansı,” Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, c. 4, s. 4, ss. 516-522, 2017.
  • [9] M. Kekeçoğlu, “Honey Bee Biodiversity in Western Black Sea and Evidence for a New Honey Bee Ecotype in Yığılca Province,” Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi (BİBAD), c. 2, s. 1, ss. 73-78, 2010.
  • [10] H. Özbek, “Türkiye’de Arılar ve Tozlaşma Sorunu,” Uludağ Arıcılık Dergisi, c. 2003, s. 3, ss: 41-44, 2003.
  • [11] M. Kekeçoğlu, “Honey Bee Biodiversity in Western Black Sea and Evidence for a New Honey Bee Ecotype in Yığılca Province,” Research Journal of Biology Science, c. 2, s. 1, ss. 73-78, 2009.
  • [12] M. Kekeçoğlu ve M.I. Soysal, “Genetic diversity of bee ecotypes in Turkey and evidence for geographical differences,” Rom. Biotechnol. Lett., s. 15, ss. 5646-5653, 2010.
  • [13] Anonim, (24.03.2018). [Online]. Erişim: http://www.yigilca.gov.tr.
  • [14] M. Kekeçoğlu ve P. Göç Rasgele, “Düzce İli Yığılca İlçesindeki Arıcılık Faaliyetleri Üzerine Bir Çalışma,” Uludağ Bee Journal, c. 13, s. 1, ss. 23-32, 2013.
  • [15] N. Kara, kişisel görüşme, Ocak 2018.
  • [16] Yığılca Orman İşletme Müdürlüğü (YOİM) Verileri, 2018, Yığılca, Düzce, Türkiye.
  • [17] A. Korkmaz, “Bal Arısı Polinasyonu,” Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Yayını, Rap. Samsun, Türkiye, 2015.
  • [18] K. Sancak, A. Zan Sancak, ve E. Aygören, “Dünya ve Türkiye’de Arıcılık,” Arıcılık Araştırma Dergisi, c. 5, s. 10, ss. 7-13, 2013.
  • [19] M. Zaaijer ve L.M. Sara, “Local Economic Developmenta s an Instrument for Urban Poverty Alleviation: A Case from Lima, Peru,” Third World Planning Review, c. 15 s. 1, ss. 27–42, 1993.
  • [20] P. Gültekin, Y.S. Gültekin ve O. Uzun, “Düzce Uğursuyu ve Aksu Havzalarında Katılımcı Ekoturizm Algı Ölçeğinin Geliştirilmesi,” Peyzaj Mimarlığı V. Kongresi, Adana, Türkiye, 14-17 Kasım 2013, ss. 904-921.
  • [21] P. Gültekin, Y.S. Gültekin ve O. Uzun, “Katılımcı Planlamada Yerel Halk Ekoturizm İlişkisi: Düzce Aydınpınar Köyü Örneği,” III. Uluslararası Odundışı Orman Ürünleri Sempozyumu, Kahramanmaraş, Türkiye, 2014, ss. 658-671.
  • [22] P. Gültekin, Y.S. Gültekin ve M. Yılmaz Kaya, “Ekoturizm Girişimciliğinin Değerlendirilmesi: Düzce Hasanlar Köyü Örneği,” II. Uluslararası Mimarlık ve Tasarım Kongresi, Çanakkale, Türkiye, 2018, ss. 714-724.
  • [23] P. Gültekin, Y.S. Gültekin ve M. Yılmaz Kaya, “Swot Analizi Kullanarak Ekoturizm için Sürdürülebilir Kalkınma Stratejileri Geliştirilmesi: Düzce Hasanlar Köyü Örneği,” II. Uluslararası Mimarlık ve Tasarım Kongresi, Çanakkale, Türkiye, 2018, ss. 700-713.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yaşar Selman Gültekin 0000-0003-0325-4527

Yayımlanma Tarihi 31 Ocak 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Gültekin, Y. S. (2019). Yığılca Bal Arısının Kırsal Kalkınma ve Ekogirişimcilik Kapsamında Değerlendirilmesi. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 7(1), 911-921. https://doi.org/10.29130/dubited.441570
AMA Gültekin YS. Yığılca Bal Arısının Kırsal Kalkınma ve Ekogirişimcilik Kapsamında Değerlendirilmesi. DÜBİTED. Ocak 2019;7(1):911-921. doi:10.29130/dubited.441570
Chicago Gültekin, Yaşar Selman. “Yığılca Bal Arısının Kırsal Kalkınma Ve Ekogirişimcilik Kapsamında Değerlendirilmesi”. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi 7, sy. 1 (Ocak 2019): 911-21. https://doi.org/10.29130/dubited.441570.
EndNote Gültekin YS (01 Ocak 2019) Yığılca Bal Arısının Kırsal Kalkınma ve Ekogirişimcilik Kapsamında Değerlendirilmesi. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi 7 1 911–921.
IEEE Y. S. Gültekin, “Yığılca Bal Arısının Kırsal Kalkınma ve Ekogirişimcilik Kapsamında Değerlendirilmesi”, DÜBİTED, c. 7, sy. 1, ss. 911–921, 2019, doi: 10.29130/dubited.441570.
ISNAD Gültekin, Yaşar Selman. “Yığılca Bal Arısının Kırsal Kalkınma Ve Ekogirişimcilik Kapsamında Değerlendirilmesi”. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi 7/1 (Ocak 2019), 911-921. https://doi.org/10.29130/dubited.441570.
JAMA Gültekin YS. Yığılca Bal Arısının Kırsal Kalkınma ve Ekogirişimcilik Kapsamında Değerlendirilmesi. DÜBİTED. 2019;7:911–921.
MLA Gültekin, Yaşar Selman. “Yığılca Bal Arısının Kırsal Kalkınma Ve Ekogirişimcilik Kapsamında Değerlendirilmesi”. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi, c. 7, sy. 1, 2019, ss. 911-2, doi:10.29130/dubited.441570.
Vancouver Gültekin YS. Yığılca Bal Arısının Kırsal Kalkınma ve Ekogirişimcilik Kapsamında Değerlendirilmesi. DÜBİTED. 2019;7(1):911-2.