BibTex RIS Kaynak Göster

Başarılı İnfertilite Tedavisi Sonrası Gebelerin Yaşadığı Problemler ve Danışmanlık

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 3, 201 - 206, 16.01.2017

Öz

İnfertilite; tıbbi, psikolojik ve sosyal sorunları beraberinde getirerek çiftler için yaşam krizine dönüşebilir. Bu çiftlerin çoğu infertilite nedeniyle bir bebeğe sahip olabilmek için tedaviye başvurmaktadırlar. Uzun süre bekleyişten sonra ani oluşan bir gebelikle; anne baba kimliğine birden bürünebilmek kolay olmayabilir ve çiftlerin sık sık danışmanlık almaya gereksinimi olabilir. Özellikle anne; gebeliği kabullenememe, bebeğini kaybetme korkusu, anksiyete, bulantı kusma gibi sorunlarla karşılaşmaktadır. Ayrıca bu annelerin çoğu; ileri yaşın getirdiği riskler, çoğul gebelikten kaynaklanan komplikasyonlar, multifetal redüksiyona karar verme durumuyla da yüzleşebilmektedir. Bu nedenle, bu çiftler daha fazla danışmanlığa gereksinim duyabilmektedirler. Hemşireler; bu çiftlere danışmanlık hizmeti vermek için ideal pozisyondadır. Bu çiftlerin karşılaşabileceği sorunları bilmek ve hemşirelerin bu konuda verebileceği danışmanlık hizmetini bilmesi; bu çiftlerin yaşayacağı sıkıntıların en aza indirgenmesi açısından oldukça önemlidir. Bu derleme; tedavi sonrası gebe kalan kadınların spontan gebelere göre yaşadığı problemleri ve bu gebelere verilecek danışmanlık hizmetlerini tanımlamayı amaçlamıştır.

Counseling Regarding Problems of Pregnancy after Successful Infertility Treatment

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 3, 201 - 206, 16.01.2017

Öz

Infertility brings medical, psychological, and social problems along with it and it may turn into a life crisis for couples. Most of these couples are applied to infertility treatment to be having a baby. The sudden occurrence of pregnancy after a long wait may find the couple unprepared for parenthood, and require the couples to receive frequent consultancy services. Particularly, the mother is faced with problems such as inability to accept the pregnancy, fear of losing the baby, anxiety, sickness and emesis. Most of these mothers are further faced with risks of elder age, complications resulting from multiple pregnancy, and decisions of multifetal pregnancy reduction. Therefore, these couples require more consultancy services. Nurses are in an ideal position to provide consultancy to these couples. To minimize problems of these couples, it is very important that nurses have knowledge about the problems that the couples may face and the extent of consultancy that they may provide. This review aims to define the problems experienced by as well as counseling services to be given to women who conceived after treatment compared to spontaneously conceived women.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Emine Koç

Nezihe Kızılkaya Beji

Yayımlanma Tarihi 16 Ocak 2017
Gönderilme Tarihi 27 Ekim 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Koç, E., & Kızılkaya Beji, N. (2017). Başarılı İnfertilite Tedavisi Sonrası Gebelerin Yaşadığı Problemler ve Danışmanlık. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(3), 201-206.
AMA Koç E, Kızılkaya Beji N. Başarılı İnfertilite Tedavisi Sonrası Gebelerin Yaşadığı Problemler ve Danışmanlık. DÜ Sağlık Bil Enst Derg. Ocak 2017;6(3):201-206.
Chicago Koç, Emine, ve Nezihe Kızılkaya Beji. “Başarılı İnfertilite Tedavisi Sonrası Gebelerin Yaşadığı Problemler Ve Danışmanlık”. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6, sy. 3 (Ocak 2017): 201-6.
EndNote Koç E, Kızılkaya Beji N (01 Ocak 2017) Başarılı İnfertilite Tedavisi Sonrası Gebelerin Yaşadığı Problemler ve Danışmanlık. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6 3 201–206.
IEEE E. Koç ve N. Kızılkaya Beji, “Başarılı İnfertilite Tedavisi Sonrası Gebelerin Yaşadığı Problemler ve Danışmanlık”, DÜ Sağlık Bil Enst Derg, c. 6, sy. 3, ss. 201–206, 2017.
ISNAD Koç, Emine - Kızılkaya Beji, Nezihe. “Başarılı İnfertilite Tedavisi Sonrası Gebelerin Yaşadığı Problemler Ve Danışmanlık”. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6/3 (Ocak 2017), 201-206.
JAMA Koç E, Kızılkaya Beji N. Başarılı İnfertilite Tedavisi Sonrası Gebelerin Yaşadığı Problemler ve Danışmanlık. DÜ Sağlık Bil Enst Derg. 2017;6:201–206.
MLA Koç, Emine ve Nezihe Kızılkaya Beji. “Başarılı İnfertilite Tedavisi Sonrası Gebelerin Yaşadığı Problemler Ve Danışmanlık”. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 6, sy. 3, 2017, ss. 201-6.
Vancouver Koç E, Kızılkaya Beji N. Başarılı İnfertilite Tedavisi Sonrası Gebelerin Yaşadığı Problemler ve Danışmanlık. DÜ Sağlık Bil Enst Derg. 2017;6(3):201-6.