BibTex RIS Kaynak Göster

ULUSLARARASI TURİZM ULAŞTIRMASININ AKIŞ YÖNÜ VE DAĞILIŞ DOKUSU

Yıl 2015, Cilt: 24 Sayı: 2, 0 - 0, 22.11.2016

Öz

Uluslararası ulaşım bağlantıları turizmin gelişmesini, rekabeti, yeni alanların turizme açılmasını ve turistik talebi etkilediği için turizm sektörünün en önemli konularından biridir. Uluslararası turizm hareketi belirli rotalar boyunca gerçekleşir. Turistin çıkış yeri, rota ve destinasyon arasında bir ağ oluşur ve bir dağılış dokusu ortaya çıkar. Rotaların yönünü, diğer ifadeyle ulaştırmanın akış yönünü değiştirecek/engelleyecek/sınırlayacak/akış mesafesini uzatacak veya kısaltacak pek çok faktör vardır: iklim koşulları, çekicilikler, teknolojik yenilikler, siyasal gelişmeler, kampanyalar, bireysel nedenler vd.

Uluslararası turizm ulaştırmasının dağılış dokusu dört ölçekte analiz edilebilir: komşu ülkeler, bölgeler, kıtaiçi, kıtadışı. Dünyada 1950’lerden bu yana turist gönderen ve kabul eden ülkeler sayı ve mekan olarak büyük değişimlere uğradığı için ulaştırmanın akış yönü ve dağılış dokusu da değişmiştir.

Anahtar kelimeler: Turist akışı, rota, koridor, destinasyon, dağılış dokusu

Flow Direction And Distribution Pattern Of The International Tourism Transport

Yıl 2015, Cilt: 24 Sayı: 2, 0 - 0, 22.11.2016

Öz

International transport links is one of the most important issues for the tourism sector owing to development of tourism, competition, opening of new areas to tourism and affection of tourism demand. International tourism movement takes place along certain routes. Departure point of tourist creates network between routes and destinations and emerges distribution pattern. The route of direction in other words the flow direction of trasport will be changed, blocked, restricted, extended or  reduced the distance of flow by many factors such as climatic conditions, attractiveness, technological innovation, political developments, campaigns, individual reasons etc.

Distribution pattern of international tourism transport can be analyzed with four scales: neighboring countries, regions, continental and cross-continental. Since the 1950s, The flow direction and distribution pattern of trasport has also changed for the reason that the tourist generating and receiving countries in the world has considerably changed as number and space.

Keywords: Tourist flow, route, corridor, destination, distribution pattern

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Füsun Baykal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 22 Kasım 2016
Gönderilme Tarihi 18 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 24 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Baykal, F. (2016). ULUSLARARASI TURİZM ULAŞTIRMASININ AKIŞ YÖNÜ VE DAĞILIŞ DOKUSU. Ege Coğrafya Dergisi, 24(2).