BibTex RIS Kaynak Göster

Relation between urbanization development and natural environment process (Case of Ödemiş-İzmir)

Yıl 2007, Cilt: 16 Sayı: 1-2, 3 - 16, 01.06.2007

Öz

Urban can be defined as a settlement unit and an organization between the natural environment processes and socio-cultural activities. The existence and development processes of the urbans depend on the landscape possibilities more than the inhabitant activities centred in. But, historical and socio-cultural factors also can play an important role in urbanization. In other words geomorphology, convenient climatical conditions, productive soils, water supply and also the cultural level of the inhabitants are the base processes for development possibilities for Ödemis administrative district of İzmir.

Key words: Landscape, natural environment, cultural evironment, urbanization, urban identity.

COĞRAFİ ÇEVRE BİLEŞENLERİNİN KENTSEL GELİŞİM SÜRECİ ÜZERİNE ETKİLERİ: ÖDEMİŞ (İZMİR) ÖRNEĞİ

Yıl 2007, Cilt: 16 Sayı: 1-2, 3 - 16, 01.06.2007

Öz

Kent; doğal çevre, insan ve onun etkinliklerine oluşan organize bir yerleşim birimidir. Kentin varlığı ve gelişme süreci, daha çok doğal çevre bileşenlerinin sağladığı olanaklara bağlıdır. Bununla birlikte, kentsel gelişim ve kentsel büyümede tarihsel ve kültürel etkenlerin de rolü vardır. Başka bir anlatımla; kentsel alan ve çevresine ait jeomorfoloji, uygun iklim koşulları, verimli topraklar ve su kaynaklarının insan yasamı ve etkinlikleri üzerinde olumlu etkilere sahip olması, kentsel varlığın ve gelişme sürecinin temel bileşenleridir. Bu çalışmamızda, İzmir’in ilçelerinden biri olan Ödemiş’in, kent olarak, mekan organizasyonunda ve gelişim sürecinde beşeri / kültürel etkenlerin rolüne kısaca değinilmiş, buna karşılık, doğal çevre bileşenlerinin rolü ve etkilerine daha fazla yer verilmiştir.

 

Anahtar kelimeler: Coğrafi çevre, doğal çevre, kültürel çevre, kentleşme, kentsel kimlik.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Arife Karadağ

Asaf Koçman Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2007
Gönderilme Tarihi 28 Nisan 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 16 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Karadağ, A., & Koçman, A. (2007). COĞRAFİ ÇEVRE BİLEŞENLERİNİN KENTSEL GELİŞİM SÜRECİ ÜZERİNE ETKİLERİ: ÖDEMİŞ (İZMİR) ÖRNEĞİ. Ege Coğrafya Dergisi, 16(1-2), 3-16.