BibTex RIS Kaynak Göster

Flood Studies Using Geographic Information Systems (GIS): 1993 Big Midwest Flood (USA)

Yıl 2003, Cilt: 12 Sayı: 2, - , 01.12.2003

Öz

Flooding is a serious national problem in the USA, Turkey and throughout the world and affects every community, because many small communities are entirely on floodplains and large parts of some major cities are similarly sited. The United States upper Midwest was subjected to severe flooding during summer of 1993. Heavy rainfall in the Mississippi and Missouri River basins from April through August caused flooding of many Midwest Rivers. Damage estimates include 48 flood-related deaths and a total economic damage of more than $12 billion. Much can be done to reduce the impact of floods on property damages and agricultural lands. In recent years government agencies include
Geographic Information Systems (GIS) in their management systems, because GIS allow examination and management large amount of spatial and tabular data which would be impossible or impractical using manual interpretation. In this research flood problems investigated using GIS in St Luis area. The results indicate that GIS can be used to assist in flood studies and floodplain management by analyzing several coverages.

Key words: GIS, flood, floodplain, management, landuse

FLOOD STUDIES USING GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEMS (GIS): 1993 BIG MIDWEST FLOOD (USA)

Yıl 2003, Cilt: 12 Sayı: 2, - , 01.12.2003

Öz

Seller ABD, Türkiye ve bütün dünyada her toplumu etkileyen çok önemli bir ulusal problemdir, çünkü bir çok küçük topluluk tamamen taskın ovalarında ve bazı büyük sehirlerin genis parçaları da benzer sekilde yerlesmistir. ABD'nin Orta Batı eyaletleri 1993 yılında çok siddetli sel felaketi ile karsı karsıya kalmıslardır. Mississippi ve Missouri ırmaklarının havzalarında Nisan ile Agustos ayları arasındaki periyotta bir çok küçük ırmak tasarak sel felaketine sebep olmustur. Yaklasık olarak 12 milyar dolarlık maddi zarar meydana gelirken, felakette 45 kiside hayatını kaybetmistir. Sellerin sebep oldugu maddi kayıpları ve tarımsal araziler üzerindeki zararlarını azaltabilmek için bir çok tedbir alınabilir. Bu nedenle hükümetler ve ona baglı kamu kurumları Cografik Bilgi Sistemlerini (CBS) bünyelerine dahil etmislerdir, çünkü CBS manual yöntemlerle kullanılması çok zor ve zaman alıcı olan büyük mekansal ve tablosal verilerin düzenlenmesi ve degelendirilmesini çok hızlı sekilde yapar.
Bu arastırmada St. Louis sehri yakınlarında meydana gelen sel felaketi CBS kullanarak incelenmistir. Elde edilen sonuçlar CBS'nin sel alanlarının incelenmesi ve taskın ovalarının yönetimi ve isletilmesi sürecinde çok kullanıslı oldugunu ortaya koymustur.

Anahtar kelimeler: CBS, sel, taskın ovası, isletme, arazi kullanım

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Murat Karabulut

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2003
Gönderilme Tarihi 28 Nisan 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 12 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Karabulut, M. (2003). FLOOD STUDIES USING GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEMS (GIS): 1993 BIG MIDWEST FLOOD (USA). Ege Coğrafya Dergisi, 12(2).