BibTex RIS Kaynak Göster

Environmental impacts of the climatic regime in aegean plains (Western Anatolia)

Yıl 1992, Cilt: 6 Sayı: 1, - , 01.06.1992

Öz

In the western part of the Aegean region there exist alluvial plains formed by the tectonic movements. The general appearance o f the topography extends from the west to the east, and the plains surrounded by uplands and major muontain masses. Various agricultural activities carried out in the plains and the urbanization have been developed in a rapid manner. Though, in all the plains the natural systems functioning, potential productivity and human activities are affected by the climatic conditions. Mediterranean climatic regime prevails in every part of the region, and in fact, the climate is the major factor determining all the activities carried out in the plains. Some differences and deviations in the climatic conditions, which are distinguished, caused to some important results. It is the climate o f a locality restricts the activities and in various plains o f the region has a marked effect upon environmental elements (I.e. vegetations, soils and hidrology), rural and urban settlements.

 

EGE OVALARINDA İKLİM KOŞULLARININ ÇEVRESEL ETKİLERİ

Yıl 1992, Cilt: 6 Sayı: 1, - , 01.06.1992

Öz

Ege ovalarında çeşitli tarımsal etkinlikler yapılmakta ve yoğun bir nüfus kitlesi yaşamaktadır. Buralarda kentsel gelişme de hızlı bir süreç izlemektedir. Zamanımızdaki gelişmelere karşın, bu geniş mekânda doğal yapı, potansiyeller ve bağlı olarak insan etkinlikleri genelde iklim koşullarının etkisi altındadır. Ege ovalarının iklim koşullan Akdeniz makroklinıa sınırları içinde gelişmiş olmakla birlikte, gerçekte ortalamalara göre meydana gelen kısa veya uzun süreli sapmalar çok önemli bazı sonuçlar doğurur. Bu sonuçlar; bölgede başta tarımsal etkinlikler olmak üzere kırsal ve kentsel plânlama, turizmin geliştirilmesi gibi konulan çok yakından ilgilendirmektedir, öte yandan; yapısal, fonksiyonel ve estetik açıdan bölge mimarisinde iklim, gereksinmesi olan ve geçiştirilmemesi gereken bir elemandır. Bu nedenle, Ege ovalarındaki aglomerasyon alanları ile egemen rüzgâr yönleri, güneşin mevsimlik deklinasyonu ile bina yüksekliği ve sokak genişliği gibi konular, yağış şiddeti ve rejimi ile tanm, erozyon ve hidrolojik özellikler, sıcaklık dönemleri, süreleri ve insan yaşamı açısından uygun olan ve olmayan sıcaklık değerleri gibi iklim unsurlanna ilişkin tüm hususlar ele alınmaktadır. Hiç kuşkusuz, bu yazının dar çerçevesi içinde bölge ovalarının doğal ve beşeri çevresini etkileyen tüm iklim koşullarının ve özelliklerinin incelenmesi mümkün değildir. Bu yazımızda iklime ilişkin tüm kompleks olaylar ve İlişkilerden özellikle doğal çevre, planlama ve insan etkinliklerini İlgilendiren bazı konulan sunmaya çalışacağız.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Asaf Koçman Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1992
Gönderilme Tarihi 20 Temmuz 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 1992 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Koçman, A. (1992). Environmental impacts of the climatic regime in aegean plains (Western Anatolia). Ege Coğrafya Dergisi, 6(1).