BibTex RIS Kaynak Göster

A general review o f the natural environment of south-eastern Anatolia

Yıl 1984, Cilt: 2 Sayı: 1, - , 01.06.1984

Öz

South-east Anatolian Region, which has the appearance o f a large plateau as a whole has a slightly folded and partially faulted geological structure. The limestone formation which includes large areas of the region has prepared the way for interesting karst features in some parts. Volcanic formation which covers a large area is the evidence of basaltic flows which originate from the tectonic faults between the side folds and The Syria-Arabian block.

South-east Anatolia, restricted by the arid-climate zone o f Syria-Iraq in the south and the Taurus Mountains in the north, includes large steppe areas. The winters are pretty cold and summers are very hot. Precipitation is heavy during the cold season as in the mediterranean climatic type. Annual avarage precipitation in accordance with the relief gradually decreases from the Southern Taurus to the Syrian Platform. 

Dry period, which lasts for six or seven months causes a great problem for the regionnal agriculture. The river system consists of the Tigris and the Euphrates rivers and their tributaries. Climatic and locational conditions have negative effect on the natural vegetation. The forests which are seen at the steppe borders and have been badly damaged for ages are composed o f degenerated oak trees (Quercetum). They are locally used for heating. Various oak kinds are of special importance.

GÜNEYDOĞU ANADOLU'NUN DOĞAL ÇEVRE ŞARTLARINA COĞRAFÎ BİR BAKIŞ

Yıl 1984, Cilt: 2 Sayı: 1, - , 01.06.1984

Öz

Bütünüyle geniş bir plato görünümünde olan Güneydoğu Anadolu bölgesi, hafifçe kıvrımlı ve kısmen de faylı bir jeolojik yapıya sahip bulunur. Bölgede geniş sahaları içine alan kalker formasyonlar, bazı kesimlerde ilgi çekici karst şekillerinin oluşumuna zemin hazırlamıştır. Çok geniş bir yayılma alanma sahip olan Volkanik formasyonlar ise kenar kıvrımlarıyla Suriye- Arabistan bloku arasındaki büyük tektonik faylardan doğan bazalt akıntılarına tanıklık ederler.

Kuzeyde Toros dağları ve güneyde de Suriye-Irak kurak iklim zonuyla sınırlanan Güneydoğu Anadolu, geniş step alanlarını içinde bulundurur. Bu bölgede kış mevsiminin oldukça düşük sıcaklık şartlarına karşılık, yaz aylan pek bunaltıcı geçer. Yağışlar, Akdeniz iklim tipinde olduğu gibi, soğuk mevsimde toplanmış bulunmaktadır. Yıllık yağış tutarlan, reliefe bağlı kalarak Güneydoğu Toroslar’dan Suriye platformuna doğru tedricî şekilde azalır. Yaz mevsimine rastlayan altı-yedi aylık kurak devre, bölge ziraatı açısından büyük bir sorun teşkil eder. Ayni iklim ve yer şartları, doğal bitki örtüsü üzerinde de olumsuz bir etki meydana getirir. Step kenarmda rastlanan ve çağlar boyu büyük tahriplere uğramış bulunan ormanlar, bozuk baltalık meşe topluluklarından ibaret olup, daha çok yerel yakacak ihtiyaçlarının karşılaıımasında kullanılmaktadır. Orman ürünleri arasında palamut ve mazı ayrı bir önem taşır.



 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahmet Necdet Sözer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1984
Gönderilme Tarihi 30 Haziran 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 1984 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sözer, A. N. (1984). A general review o f the natural environment of south-eastern Anatolia. Ege Coğrafya Dergisi, 2(1).