Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisine göre insanlar
için fizyolojik ihtiyaçlar önceliğe sahiptir. Fizyolojik ihtiyaçlar içinde
beslenme önemli paya sahiptir. Günümüzde insanları beslenme ihtiyacının
karşılanması amacıyla “Catering” firmaları faaliyet göstermektedirler. 2023
hedefleri doğrultusunda Türkiye kalkınma hedeflerini gerçekleştirirken
hizmetler sektörünün ekonomideki payının giderek artması beklenmektedir. Bu
çalışmanın amacı Kastamonu Katering firmalarının aralarındaki rekabeti
incelemek, sektörün sorunlarını ele almak; gelişimi için izlenmesi gereken
stratejilerin belirlenmesi ve Kastamonu ekonomisine yaptıkları katkının
saptanmasıdır. Söz konusu amaç doğrultusunda Kastamonu ilinde 1 Ekim ve 30
Kasım 2016 tarihleri arasında catering firmalarının sahipleri ve tepe
yöneticileriyle yüz yüze görüşme (mülakat) yöntemi uygulanmış ve veriler
toplanmıştır. Veriler ışığında Kastamonu catering firmalarının SWOT analizi
yapılmış, Piyasaya giriş ve çıkış engelleri tespit edilmiş, firmaların rekabet
stratejileri, piyasada görülen yatay ve dikey birleşmeler hakkında bilgi elde
edilmiştir.
Catering SWOT Analizi Giriş ve Çıkış Engelleri Rekabet Analizi Hizmet Sektörü
According to Maslow hierarchy
physiological needs have priority for human beings. Feeding have ultimate share
on physiological needs. Nowadays catering firms are active on markets to meet
feeding needs of people. It is estimated that services sector has increased its
share on economy while Turkey is achieving development targets in the
directions of 2023 targets. The aim of this study is to analyze competition
between Kastamonu catering firms, to handle problems of sector, to determine
strategies to be followed for development, to determine contribution to
Kastamonu economy. To this aim face to face method is applied to owners and top
managers of Kastamonu catering firms between 1 October and 30 November 2016 and
data are collected. By these data SWOT analysis of Kastamonu catering firms are
done, barriers to entry and exit are detected and competition strategies of
firms, vertical and data about horizontal integration are obtained.
Catering SWOT Analysis Barriers to Entry and Exit Competition Analysis Service industry
Konular | İşletme |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 1 |
"Econder International Academic Journal" Ekonomi ve İşletmenin tüm yönleriyle ilgili bilimsel makaleler yayınlamaya adanmış uluslararası hakemli bir multidisipliner dergidir. Yılda iki kez çevrimiçi olarak sunulan ve yayınlanan dergide, Ekonomi ve İşletmenin tüm alanlarındaki yeni bulgular ve tartışmalar için dünyanın önde gelen platformlarından biri olmayı hedefliyoruz.