Yazım Kuralları

Yazar rehberi

Makale Başvurusunun Yapılması

Makale başvurusuna başlamak için öncelikle tüm yazarlar dergi sistemine kayıt edilmeli ve ORCID numaraları girilmelidir. Hazırlanan makaleler word ortamında doc. veya docx. uzantılı olmalıdır.  

Başvuru kılavuzu 

Yazarların makale başvurusunu Yayın Gönderme Kuralları sekmesi altında görecekleri Makalenin Tam Metni’nden yararlanmaları özellikle tavsiye edilir. 

Makaleler A4 boyutunda sayfaya, 2 satır aralığıyla, Times New Roman 12 font ile yazılır. 

Makale; İngilizce olarak yazılmış olmak üzere; Başlık, Özet, Giriş, Materyal ve Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Sonuç, Teşekkürler ve Kaynaklar bölümlerinden oluşur. 

Makalenin Takdimi bölümünde, makalenin tam adı, yazarların sorumlu yazarı da belirterek, tümünün tam adı, adres bilgileri, e-posta adresleri belirtilir. Makalenin derginin ilgi alanı ile ilgisi yazılır. Makaleyi değerlendirebilecek 2'si farklı bir ülkeden olmak üzere toplam 5 adet potansiyel hakemin tam adı, adres bilgileri, e-posta adresleri belirtilir. 

Makale sadece İngilizce olarak hazırlanabilir. 

Başlık 15 kelimeyi geçmemeli ve makalenin konusunu özet bir biçimde yansıtmalıdır.

Özet bölümü 300 kelimeyi aşmamalıdır. 

Anahtar kelimeler 8 kelimeden fazla olmamalıdır.

Giriş bölümünde makalenin kendi alanında getirdiği yenilikler, araştırdığı sorular ve genel yaklaşımı güncel kaynaklarla desteklenerek açıklanır. Makalenin çalışma konusu ana hatlarıyla anlatılmalı ve referanslarla çalışma konusunun önemi ve geçmişi desteklenmelidir. Gerekli görüldüğü takdirde giriş bölümünün altında ara ve alt başlıklara yer verilmesi mümkündür.

Malzeme ve Yöntem bölümünde çalışma alanına ait coğrafi konum, iklim, coğrafya, topografya, jeolojik geçmiş gibi genel özellikler verilmeli, çalışmaya konu edilen canlı ve cansız unsurların genel özellikleri, örnekleme/deneme deseni verilmelidir. Çalışmada kullanılan kimyasal yöntemler kaynaklarla birlikte verilmeli, verilerin analizi için kullanılan istatistik yöntemlerin neler olduğu, hangileri kullanıldığı ve kaynakları belirtilmelidir.

Bulgular bölümünde, çalışmada elde edilen bulgular istatistik yöntemlerle analiz edilerek, benzerlikler ve farkların istatistik anlamlılıkları ile birlikte sunulmalıdır. Gerekli görüldüğü takdirde birbirini tekrar etmemek koşuluyla tablo ve grafik gösterimlerinden ve tanımlayıcı çizim, resim veya fotoğraf kullanımından da yararlanılmalıdır.

Tartışma bölümünde elde edilen bulguların diğer çalışmalarla ve kendi içinde karşılaştırmaları yapılarak tartışma bölümü desteklenmelidir. Çalışmanın sonunda elde edilen bulgulara dayanılarak varılan sonuç birkaç cümle ile açıkça belirtilmelidir.

Teşekkürler bölümünde çalışmanın yürütülmesinde yardımcı olan kişiler ile çalışmayı maddi olarak destekleyen kurum ve kuruluşlara isimleri tam olarak yazılarak teşekkür edilir.

Kaynaklar bölümünde kullanılan bütün kaynaklar ana dilindeki ismiyle yazılacaktır. 

Metin içindeki atıflarda aynı yazarın eserlerinde kronolojik sıra izlenmelidir ve virgül ile ayırılmalıdır:

(Comps 1990)

(Comps and Thibaut 1990, Comps et al. 1990)

(Comps et al. 1990a, Comps et al. 1990b, Thibaut and Comps 1995)

Metin içindeki atıfların cümle içine veya sonuna yerleştirilmesi aşağıdaki gibi yapılmalıdır:

According to Brady (1990), soil microorganisms have significant roles in N and P transformations in soil.

According to Fisher and Binkley (2000) soil microorganisms have significant roles in N and P transformations in soil.

According to Couteaux et al. (2002) soil microorganisms have significant roles in N and P transformations in soil.

Forest soils are perceived one of the highest reserve and also sink for C cycle (Brady 1990).

Forest soils are perceived one of the highest reserve and also sink for C cycle (Fisher and Binkley 2000).

Forest soils are perceived one of the highest reserve and also sink for C cycle (Couteaux et al. 2002).

Makale

Harlow, H.F. (1983). Fundamentals for preparing psychology journal articles. Journal of Comparative and Physiological Psychology, 55(30), 893-896.

Helle, P., Javinen, O. (1986). Population trends of North Finnish land birds in relation to their habitat selection and changes in forest structure. Oikos 46, 107-115.

Broome, A., Hendry, S., Peace, A. (2007). Annual and spatial variation in coning shown by the Forest Condition Monitoring programme data for Norway spruce, Sitka spruce and Scots pine in Britain. Forestry 80, 17-28.

Editöre Mektup

Moller, G. (2002, August). Ripples versus rumbles [Letter to the ditör]. Scientific American, 287(2), 12.

Kitap Tanıtımı

Baumeister, R.F. (1993). Exposing the self-knowledge myth [Review of the book The self-knower: A hero under control, by R. A. Wicklund & M. Eckert]. Contemporary Psychology, 38, 466-467.

Kitap

Bremner, J.M. (1996). Methods of Soil Analysis: Part 3. Chemical Methods. Soil Science Society of America, Madison, WI, pp. 1085-1121.

Kitap Bölümü

Mulvaney, R.L. (1996). Nitrogen inorganic forms. In: Sparks, D.L. (Ed.), Methods of Soil Analysis: Part 3. Chemical methods. Soil Science Society of America, Madison, WI, pp. 1123-1184.

Bildiri

Fredriksen R.L. (1971). Comparative chemical quality natural and disturbed streams following logging and slash burning. In: Proceedings of the Symposium on Coniferous Forest Land Use and Stream Environment. Oregon State University Press, Corvallis, Oregon, pp. 125-137.

Proje

Bureau of Rural Sciences (2007). Climate and agricultural update: national report. Bureau of Rural Sciences Project Report. Australian Government, Canberra.

Tezler

Brye K.R. (1997). Water budget evaluation of natural and managed ecosystems employing an improved field drainage measurement technique. [Postgraduate Thesis] University of Wisconsin College of Agricultural and Life Sciences, Madison, USA.

Teknik/Bilimsel Rapor

Biological Diversity Advisory Committee (2008). Climate change and invasive species: a review of interactions. Biological Diversity Advisory Committee Technical Report. Biological Diversity Advisory Committee, Canberra.

Bosnalı, R. (1996). Technical Report on Water Production Yield at Greenvalley Basin. 17 pp. Presented to General Forest Directorate (28.09.1996).

Ağ Sayfası

FAO (2006). Rural radio transmissions and rural youth in Mali. http://www.fao.org/sd/dim_kn1/kn1_060202_en.htm (Visited on date:27 /02/ 2006).

Tablolar

Tabloların genel görüntüsü aşağıdaki gibi olmalıdır.





Tablo Numarası: Bütün tablolar Arap rakamlarıyla sırasına göre numaralandırılmalıdır. Tablo numaralarının sonuna (Tablo 3a, 3b, 3c gibi) ilave harf konulmamalıdır. Eğer çalışmanın sonunda ek tablolar yer alıyorsa bu tabloların numaraları hem harf hem de numara sırasına göre (Tablo A1, Tablo B2.. gibi) yazılmalıdır.

Hakem Süreci

Yayınınızın baş editöre ulaşmasını izleyen bir hafta içinde ulaştığına dair bilgilendirme yapılacaktır. Yayının bariz bir şekilde Eurasian Journal of Forest Science'ta yayınlanması uygun görülmediği takdirde baş editör tarafından hakem sürecine sokulmadan yayın yazara geri gönderilecek ve durumdan haberdar edilecektir.

Başvurusu yapılan yayın için baş editör tarafından 2 adet hakem tayin edilecektir. Tayin edilen hakemler hakemlik yapmayı kabul ettiği takdirde yayın hakemlere gönderilir. Hakemlere 6 hafta içinde yayın hakkındaki görüş ve fikirleri istenir ancak bir hakem için tanınan toplam inceleme süresi 2 aya kadar sürebilir. Bu sürenin sonunda hakemlerden alınan görüşler doğrultusunda yayının kabul veya red durumu yazara bildirilir. Kabul edilmesi halinde yazardan hakemler tarafından istenen düzeltmelerin yapılması istenir ve daha sonra yazar düzeltilmiş yayınını editöre tekrar gönderir.


Makale hakem ve editör süreçlerini tamamlayıp yayınlanmasına karar verildikten sonra sayfa düzeni yapılmış makalenin son hali yazarın son kez gözden geçirmesi için yazara gönderilir. Yazar son düzeltmelerini değişiklikleri izle formatında yaparak işaretlemesi ile editörün düzeltmeleri izlemesi mümkün olacaktır. Son düzeltmesi yapılmış yayının editörlüğe ulaşmasının akabinde yayın künyesi yazara gönderilecektir.

Dergimizde sayfa sınırı iyi bir yayın değerlendirme süreci olabilmesi bakımından 30 sayfa ile sınırlandırılmıştır. 

.  

 

Gönderi kontrol listesi

Başvuru sürecinde yazarlar gönderilerinin aşağıdaki listede bulunan tüm maddelere uygunluğunu kontrol etmelidirler, bu rehbere uymayan başvurular yazarlara geri gönderilecektir.

1.     Başvurunun geçerli olması için, bu kontrol listesindeki hususların doğru bir şekilde yerine getirilmiştir, bu şartları sağlamayan makaleler editör tarafından yazar(lar)a iade edilir. 

 

2.     Başvurusu yapılan makale daha önce başka bir yerde yayınlanmamıştır ve şu anda herhangi bir dergide değerlendirmede değildir. 

 

3.      Makalenin bütün yazarları, Eurasian Journal of Forest Science dergisine yazar olarak kaydedilmiştir. 

4.     Yazar isimleri sadece Makalenin Takdimi metninde yer almıştır, makalenin tam metninde yazar isimlerine yer verilmemiştir 

5.     Başvuru sırasında, “Makalenin Takdimi” metni, makalenin tam başlığı, yazarların tam ve açık isimleri, çalıştıkları kurum isim ve adresleri ile elektronik posta adresleri içerecek şekilde hazırlanmıştır.

Makalenin tam metni, ayrı bir dosya olarak sisteme yüklenmek üzere hazırlanmıştır. 

6.     Başvuru dosyası Microsoft Word formatındadır.

7.     Şekil ve tablolar hem makale içinde olması gereken yerlere yerleştirilmiş, hem de makalenin en sonunda sıralı bir şekilde gösterilmiştir. 

8.     Kaynaklar, başvuru işlemlerinde gösterildiği gibi, bir satır aralıkla sisteme girilmek üzere hazırlanmıştır. 

 

 

Telif hakkı düzenlemesi

Telif Sözleşmesi

 Aşağıdaki sözleşme Eurasian Journal of Forest Science için düzenlenmiştir.

 Yazar Sertifikası 

Dergiye yayınlatmak üzere yayın gönderen yazarlar aşağıdaki koşulları kabul etmiş sayılır:

Yazarlar makalenin ikinci ve diğer yazarlarıyla birlikte bu sözleşmeye dahil olmaktadır. 

Söz konusu yayın başka bir dergide değerlendirme altında değildir (Özetinin veya bir kısmının bir bildiri kitapçığında basılması, aynı çalışmanın bir tez olarak basılması durumları hariç).

Yayında elde edilen sonuçlar bütün yazarlar ve yayının yayımlandığı ve sorumluluğunda olduğu kurum tarafından onaylanmıştır.

Yukarıdaki konular dışında yazar(lar)ın aşağıdaki hakları ayrıca saklıdır:

a) Telif hakkı dışındaki patent hakları yazarlara aittir.

b) Yazar makalenin tümünü kitaplarında ve derslerinde, sözlü sunumlarında ve konferanslarında kullanabilir.

c) Satış amaçlı olmayan kendi faaliyetleri için çoğaltma hakları vardır.

Bunun dışında, makalenin çoğaltılması, postalanması ve diğer yollardan dağıtılması, ancak bilim ve yayın kurulunun izni ile yapılabilir. Makalenin tümü veya bir kısmından atıf yapılarak yararlanılabilir.

Ben/Biz bu makalenin, etik kurallara uygun olduğunu ve belirtilen materyal ve yöntemler kullanıldığında herhangi bir zarara ve yaralanmaya neden olmayacağını bildiririz.

Makaleye ait tüm materyallerin (kabul edilen veya reddedilen fotoğraflar, orijinal şekiller ve diğerleri) 

saklanma süresi; yayın kurulunun takdirine bağlı olup, bu süre sonunda sonra imha edilir.

 

 

Gizlilik beyanı

Bu dergi sitesindeki isimler ve elektronik posta adresleri bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır ve diğer amaçlar veya başka bir bölüm için kullanılmayacaktır.

 


 

E-posta: hbarist@gmail.com 

 

Eurasian Journal of Forest Science © 2013 is licensed under CC BY 4.0cc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1