BibTex RIS Kaynak Göster

BİR YATILI OKULDA ÖĞRENİMİNİ SÜRDÜREN PARÇALANMIŞ VE TAM AİLEDEN GELEN ERGENLERİN BENLİK VE YALNIZLIK ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE İLİŞKİN BİR ÇALIŞMA

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 1, 0 - 0, 30.06.2016

Öz

Bu araştırma, bir yatılı okulda öğrenimini sürdüren 15-18 yaş grubundaki parçalanmış aileden gelen ve tam aileye sahip ergenler arasında yalnızlık duygusu, yalnızlıkla baş etme yöntemleri ve yalnızlığın benlik algıları ile ilişkisini inceledi. Çalışmanın örneklemini Ankara’nın Güdül ilçesinde bulunan bir Fen Lisesinde okuyan 259 öğrenci arasından öncelikle tam ve parçalanmış aileye sahip olup olmadıkları belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan öğrenci-veli profili belirleme kağıdı uygulanmış sonrasında 32 öğrencinin parçalanmış aileden geldiği tespit edilmiş ve bu gruptan da gönüllülük esasına dayalı 10 öğrenci belirlenmiştir. Karşılığında da yine gönüllülük esaslı 10 tam aileye sahip öğrenci belirlenerek öğrencilere UCLA yalnızlık ölçeği ile Rosenberg Benlik Algısı ölçekleri uygulanmıştır. Veriler SPSS 16 programı ile analiz edilmiştir. Ölçekler belirlenen örneklemde veri toplama aracı olarak kullanılmış olup ölçeklerin geçerlik ve güvenirlik testleri daha önceden yapılmıştır. Benlik puanları ile yalnızlık puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Güvenirlik sınırda çıkmıştır fakat örneklem için belirlenen sayının azlığından ötürü olduğu düşünülmektedir.  Ergenlerin aile yapılarının benlik saygılarına ya da yalnızlık durumlarına etkisi anlamında bir ilişki saptanamamıştır.

Anahtar kelimeler: yalnızlık, benlik saygısı, ergenler, yatılı okul, tam ve parçalanmış aile

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 1, 0 - 0, 30.06.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

İkbal İçer

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA İçer, İ. (2016). BİR YATILI OKULDA ÖĞRENİMİNİ SÜRDÜREN PARÇALANMIŞ VE TAM AİLEDEN GELEN ERGENLERİN BENLİK VE YALNIZLIK ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE İLİŞKİN BİR ÇALIŞMA. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi, 4(1).
AMA İçer İ. BİR YATILI OKULDA ÖĞRENİMİNİ SÜRDÜREN PARÇALANMIŞ VE TAM AİLEDEN GELEN ERGENLERİN BENLİK VE YALNIZLIK ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE İLİŞKİN BİR ÇALIŞMA. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi. Temmuz 2016;4(1).
Chicago İçer, İkbal. “BİR YATILI OKULDA ÖĞRENİMİNİ SÜRDÜREN PARÇALANMIŞ VE TAM AİLEDEN GELEN ERGENLERİN BENLİK VE YALNIZLIK ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE İLİŞKİN BİR ÇALIŞMA”. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi 4, sy. 1 (Temmuz 2016).
EndNote İçer İ (01 Temmuz 2016) BİR YATILI OKULDA ÖĞRENİMİNİ SÜRDÜREN PARÇALANMIŞ VE TAM AİLEDEN GELEN ERGENLERİN BENLİK VE YALNIZLIK ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE İLİŞKİN BİR ÇALIŞMA. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi 4 1
IEEE İ. İçer, “BİR YATILI OKULDA ÖĞRENİMİNİ SÜRDÜREN PARÇALANMIŞ VE TAM AİLEDEN GELEN ERGENLERİN BENLİK VE YALNIZLIK ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE İLİŞKİN BİR ÇALIŞMA”, Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi, c. 4, sy. 1, 2016.
ISNAD İçer, İkbal. “BİR YATILI OKULDA ÖĞRENİMİNİ SÜRDÜREN PARÇALANMIŞ VE TAM AİLEDEN GELEN ERGENLERİN BENLİK VE YALNIZLIK ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE İLİŞKİN BİR ÇALIŞMA”. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi 4/1 (Temmuz 2016).
JAMA İçer İ. BİR YATILI OKULDA ÖĞRENİMİNİ SÜRDÜREN PARÇALANMIŞ VE TAM AİLEDEN GELEN ERGENLERİN BENLİK VE YALNIZLIK ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE İLİŞKİN BİR ÇALIŞMA. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi. 2016;4.
MLA İçer, İkbal. “BİR YATILI OKULDA ÖĞRENİMİNİ SÜRDÜREN PARÇALANMIŞ VE TAM AİLEDEN GELEN ERGENLERİN BENLİK VE YALNIZLIK ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE İLİŞKİN BİR ÇALIŞMA”. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi, c. 4, sy. 1, 2016.
Vancouver İçer İ. BİR YATILI OKULDA ÖĞRENİMİNİ SÜRDÜREN PARÇALANMIŞ VE TAM AİLEDEN GELEN ERGENLERİN BENLİK VE YALNIZLIK ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİNE İLİŞKİN BİR ÇALIŞMA. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi. 2016;4(1).