Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nda Ruşeym İlave Edilen Diyetlerin Viserosomatik İndeks Üzerine Etkileri

Yıl 2018, Sayı: 14, 364 - 368, 31.12.2018
https://doi.org/10.31590/ejosat.498380

Öz

Viserosomatik indeks, balık beslemede büyüme performansının ı̇zlenme yöntemlerinden biridir. Bu çalışma, viserosomatik indisler kullanılarak farklı oranlarda ruşeym ilave edilen diyetlerle beslenen gökkuşağı alabalıklarının kondüsyonlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kazein-jelatin tabanlı dört deneme diyeti, farklı ruşeym seviyelerini (%0, %5, %10 ve %15) içerecek şekilde formüle edilmiştir. Üç tekerrürlü balık grupları (ortalama vücut ağırlığı 0.85±0.02 g) 45 gün boyunca beslenmiştir. Besleme denemesinin sonunda viserosomatik indeks (VSİ), balıkların tüm vücut ağırlıkları ve iç organ ağırlıkları baz alınarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, diyetler arasında viserosomatik indeks (VSİ) değerlerinde önemli fark olmadığını göstermiştir (p<0.05). 

Kaynakça

  • Bayır, M., (2011). Fraklı yağ kaynaklarının kahverengi alabalık (Salmo trutta)’ta büyüme ve yağ asidi kompozisyonuna etkileri ile antioksidan enzim aktiviteleri vasıtasıyla açlığa cevaplarının ölçülmesi. Atatürk üniv. Su ürünleri ABD. Doktora tezi.
  • Anonim, (2012). http://sgb.tarim.gov.tr/tarim_politikalari/opd/cilt3_.pdf .01.11.2012.
  • Gültekin, A., (2013). Di̇yetlere Farklı Oranlarda İlave Edi̇len Ruşeymi̇n (Buğday Embri̇yosunun) Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Yavrularının Performansı ve Kimyasal Bileşimi Üzerine Etkileri. Yüksek lisans tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Atatürk Üniversitesi.
  • Melikoğlu, M., (2005). Buğday rüşeyminden lipit ve antioksidanların ultrasondestekli özütlenmesi. Kimya müh. Yüksek lisans tezi.
  • Akkaya, A., (1994). Buğday Yetiştiriciliği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv. Ziraat Fak., Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv. Genel Yayın No:1, Ziraat Fak. Genel Yayın No:1, Ders Kitapları Yayın No:1, s 34,208.

  • Elgün, A., Ertugay, Z., (2000). Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak.,Yayın No:297, (4. Baskı, Erzurum,s 481).
  • Doğan, G., Bircan, R., (2009). Bitkisel yem hammadelerinde bulunan antibesleyici faktörler ve balıklar üzerine etkileri. Journal of FisheriesSciences.com 3(4): 323- 332.
  • Pal, G.P., Betzel, C.B., Jany, K.D., Saenger, W. (1986). Crystallization of the bifunctional proteinase/amylase inhibitor or PKI-3 and its complex with proteinase K. FEBS Lett;197:111–4.
  • Sharma, A., Gupta M.N. (2001). Three phase partitioning as a large-scale separation method for purification of a wheat germ bifunctional protease/amylase inhibitor Process Biochemistry, 37; 193–196.
  • Öz, M., Dikel, S., İnanan B. E., Karaşahin, T., Durmuş, M., Uçar, Y. 2017. Borik Asidin Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)'nın Hepatosomatik ve Viserosomatik İndeks Değerleri Üzerine Etkileri. JAVST, 2(1), 6-10.
  • Cheng Chang A., Chen Yung C.., Liou Hwa C., Chang Fıng. C. (2005). Effect of Dietary Protein and Lipids on Blood Parameters and Superoxide Anion Production in the Grouper, Epinephelus coioides (Serranidae: Epinephalinae), Pg. 2- 23, Depertmant of Aquaculture, National Taiwan Ocean University, Keelung, Taiwan.
  • Korkut, A. Y., Kop, A., Demirtaş, N., Cihaner, A. (2007). Balık beslemede gelişim performansının izlenme yöntemleri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 24(1-2), 201-205.
  • Company, R., Calduch-Gıner, J.A., Kaushık, S.J., Perezsanchez, J. (1999). Growth performance and adiposity in gilthead sea bream (Sparus aurata): risks and benefits of high energy diets. Aquaculture,171: 279- 292.
  • Hung, S. S., Liu, W., Li, H., Storebakken, T., Cui, Y. (1997). Effect of starvation on some morphological and biochemical parameters in white sturgeon, Acipenser transmontanus. Aquaculture, 151(1-4), 357-363.
  • Keshavanath, P., Renuka, P. (1998). Effect of dietary L- carnitine supplements on growth and body composition of fingerling rohu, Labeorohita (Hamilton). Aquaculture Nutrition, 4(2), 83-8.
  • Jobling, M., Koskela, J., Savolainen, R. (1998). Influence of dietary fat level and increased adiposity on growth and fat deposition in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum). Aquaculture Research, 29(8), 601-607.
  • Yıldız, M. (2004). The study of fillet quality and the growth performance of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed with diets containing different amounts of vitamin E. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 4(2).
  • Güzel, Ş., Güllü, K. (2006). 17α-Metiltestosteron’un Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss, W., 1792) Kimyasal kompozisyonu, Fileto Verimi, Viseral Yağ ve Hepatosomatik İndeks Üzerine Etkisi. EU Journal of Fisheries Aquatic Sciences, 23, 233-36.
  • Eya, J. C., Parsons, A., Haile, I., Jagidi, P. (2008). Effects of dietary zeolites (bentonite and mordenite) on the performance juvenile rainbow trout Onchorhynchus mykiss. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 2(4), 961-967.
  • Güroy, D., Güroy, B., Merrifield, D. L., Ergün, S., Tekinay, A. A., Yiğit, M. (2011). Effect of dietary Ulva and Spirulina on weight loss and body composition of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum), during a starvation period. Journal of animal physiology and animal nutrition, 95(3), 320-327.
  • Dernekbaşı, S. (2012). Digestibility and liver fatty acid composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed by graded levels of canola oil. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 12(1), 105-13.
  • Tian, L. X., Liu, Y. J., Yang, H. J., Liang, G. Y., Niu, J. (2012). Effects of different dietary wheat starch levels on growth, feed efficiency and digestibility in grass carp (Ctenopharyngodon idella). Aquaculture international, 20(2), 283-293.
  • Baki, B., Kaya D., Öztürk, R. (2013). Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) Süreli Açlığın Biyokimyasal Kompozisyonuna Etkisi. Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 6 (1): 49-53.
  • Ighwela, K. A., Ahmad, A. B., Abol-Munafi, A. B. (2014). The selection of viscerosomatic and hepatosomatic indices for the measurement and analysis of Oreochromis niloticus condition fed with varying dietary maltose levels. International Journal of Fauna and Biological Studies, 1(3), 18-20.
  • Duan, Q., Mai, K., Shentu, J., Ai, Q., Zhong, H., Jiang, Y., Guo, S. (2014). Replacement of dietary fish oil with vegetable oils improves the growth and flesh quality of large yellow croaker (Larmichthys crocea). Journal of Ocean University of China, 13(3), 445-452.
  • Barnes, M. E., Brown, M. L., Neiger, R. (2015). Comparative performance of two rainbow trout strains fed fermented soybean meal. Aquaculture international, 23(5), 1227-1238.
  • Khanzadeh, M., Fereidouni, A. E., Berenjestanaki, S. S. (2016). Effects of partial replacement of fish meal with Spirulina platensis meal in practical diets on growth, survival, body composition, and reproductive performance of three-spot gourami (Trichopodus trichopterus)(Pallas, 1770). Aquaculture international, 24(1), 69-84.
  • Dernekbaşı, S., Hamzoğlu, G. (2018). Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri. Menba Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 4(1), 1-7.
  • Gelibolu, S., Yanar, Y., Genc, M. A., Genc, E. (2018). The Effect of Mannan-Oligosaccharide (MOS) as a Feed Supplement on Growth and Some Blood Parameters of Gilthead Sea Bream (Sparus aurata). Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 18: 817-823. DOI: 10.4194/1303-2712-v18_6_08.
  • Menoyo, D., Lopez-bote, C.J., Obach, A., Bautista, J.M. (2005). Effects of dietary fish oil sustitution with linseed oil on the performance, tissue fatty nacis profile, metabolism, and oxidative stability of Atlantic salmon, Journal of Animal Science, 83: 2853-2862.
  • Aybal N. Ö. (2007). Tilapia (Oreochromis niloticus L.) Yavrularının Yemlerinde Protein Kaynağı Olarak Kanola (Brassica spp.) Küspesi Kullanma Olanakları. Doktora tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Süleyman Demirel Üniversitesi.
  • Leaver, M.J., Villeneuve,A.N.L., Obach, A., Jensen, L., Bron, J.E., Tocher, D.R and Taggart, J.B. (2008). Functional genomics reveals increases in cholesterol biosynthetic genes and highly unsaturated fatty acid biosynthesis after dietary substitution of fish oil with vegetable oils in Atlantic salmon (Salmo salar). BMC Genomics, 9:299.
  • Beyter, N., (2008). Farklı Ticari Yemlerle Beslenen Gökkuşağı Alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) Büyüme Performansına, Balık Eti Bileşimine ve Yağ asitleri Profiline Etkisi. Ankara Üni. Gıda Müh. Anabilim Dalı. Doktora tezi.
  • Atıcı, A. A. (2012). Farklı Oranlarda Enginar (Cynara scolymus L.) Yaprağı Özü Kullanılan Yemlerle Beslenen Levrek (Dicentrarchus labrax L.)’lerin Büyüme Performansı ve Kimyasal Kompozisyonlarının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniv. Fen Bil.Enst. SuÜrünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı.
  • Atay vd. (1979) Atay, D., Erdem, M., Erer, H. (1979). Alabalık rasyonlarında değişik protein ve enerji düzeylerinin balıkların kimyasal ve histolojik yapılarına etkileri. TÜBİTAK, VHAG-OKBA, 1.
  • Bransden M. P., Carter C.G., Nichols P. D. (2003). Replacement of fish oil with sunflower oil in feeds for Atlantic salmon (Salmo salar L.): effect on growth performance, tissue fatty acid composition and disease resistance. Comparative Biochemistry and Physiology, Part B 135, 611–625.
  • Adelizi, P. D., Rosati, R.R., Werner, K., Wu, Y. V., Muench T.R., White, M.R., Brown P.B. (1998). Evaluation of fish-meal free diets for rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Aquaculture Nutrition 4; 255-262.
  • Gümüş, E. (2003). Karbonhidrat ve yağ düzeyleri farklı rasyonların gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)’nın büyümesi ve bazı kimyasal bileşenleri üzerine etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Temel Bilimleri Anabilim Dalı. Doktora tezi.

Effects of Dietary Wheat Germ on Viscerosomatic Index in Rainbow Trouts (Oncorhynchus mykiss)

Yıl 2018, Sayı: 14, 364 - 368, 31.12.2018
https://doi.org/10.31590/ejosat.498380

Öz

Viscerosomatic index is one of determination methods of growth performance in fish feeding. The present study was carried out to determination the condition of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss fed with different dietary wheat germ by using viscerosomatic indices. Four experimental diets based on casein-gelatine were formulated to contain different wheat germ levels (0%, 5%, 10% and 15%). Triplicate groups of fish (average body weight 0.85±0.02 g) were fed for 45 days. At the end of the feeding trial the viscerosomatic index (VSI) were analyzed based on total body weight and internal organ weights of the fish. In this study, VSI values were calculated as 11.05±1.50, 9.99±1.93, 10.01±1.42 and 11.11±2.10, respectively. The highest VSI value (11.11) was found in the group which was fed with 15% wheat germ supplemented diet, while the lowest VSI value (9.99) was found in the group which was fed with 5% wheat germ supplemented diet. The results showed no significant differences in the viscerosomatic (VSI) values among the diets (p<0.05).

Kaynakça

  • Bayır, M., (2011). Fraklı yağ kaynaklarının kahverengi alabalık (Salmo trutta)’ta büyüme ve yağ asidi kompozisyonuna etkileri ile antioksidan enzim aktiviteleri vasıtasıyla açlığa cevaplarının ölçülmesi. Atatürk üniv. Su ürünleri ABD. Doktora tezi.
  • Anonim, (2012). http://sgb.tarim.gov.tr/tarim_politikalari/opd/cilt3_.pdf .01.11.2012.
  • Gültekin, A., (2013). Di̇yetlere Farklı Oranlarda İlave Edi̇len Ruşeymi̇n (Buğday Embri̇yosunun) Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Yavrularının Performansı ve Kimyasal Bileşimi Üzerine Etkileri. Yüksek lisans tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Atatürk Üniversitesi.
  • Melikoğlu, M., (2005). Buğday rüşeyminden lipit ve antioksidanların ultrasondestekli özütlenmesi. Kimya müh. Yüksek lisans tezi.
  • Akkaya, A., (1994). Buğday Yetiştiriciliği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv. Ziraat Fak., Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv. Genel Yayın No:1, Ziraat Fak. Genel Yayın No:1, Ders Kitapları Yayın No:1, s 34,208.

  • Elgün, A., Ertugay, Z., (2000). Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak.,Yayın No:297, (4. Baskı, Erzurum,s 481).
  • Doğan, G., Bircan, R., (2009). Bitkisel yem hammadelerinde bulunan antibesleyici faktörler ve balıklar üzerine etkileri. Journal of FisheriesSciences.com 3(4): 323- 332.
  • Pal, G.P., Betzel, C.B., Jany, K.D., Saenger, W. (1986). Crystallization of the bifunctional proteinase/amylase inhibitor or PKI-3 and its complex with proteinase K. FEBS Lett;197:111–4.
  • Sharma, A., Gupta M.N. (2001). Three phase partitioning as a large-scale separation method for purification of a wheat germ bifunctional protease/amylase inhibitor Process Biochemistry, 37; 193–196.
  • Öz, M., Dikel, S., İnanan B. E., Karaşahin, T., Durmuş, M., Uçar, Y. 2017. Borik Asidin Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)'nın Hepatosomatik ve Viserosomatik İndeks Değerleri Üzerine Etkileri. JAVST, 2(1), 6-10.
  • Cheng Chang A., Chen Yung C.., Liou Hwa C., Chang Fıng. C. (2005). Effect of Dietary Protein and Lipids on Blood Parameters and Superoxide Anion Production in the Grouper, Epinephelus coioides (Serranidae: Epinephalinae), Pg. 2- 23, Depertmant of Aquaculture, National Taiwan Ocean University, Keelung, Taiwan.
  • Korkut, A. Y., Kop, A., Demirtaş, N., Cihaner, A. (2007). Balık beslemede gelişim performansının izlenme yöntemleri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 24(1-2), 201-205.
  • Company, R., Calduch-Gıner, J.A., Kaushık, S.J., Perezsanchez, J. (1999). Growth performance and adiposity in gilthead sea bream (Sparus aurata): risks and benefits of high energy diets. Aquaculture,171: 279- 292.
  • Hung, S. S., Liu, W., Li, H., Storebakken, T., Cui, Y. (1997). Effect of starvation on some morphological and biochemical parameters in white sturgeon, Acipenser transmontanus. Aquaculture, 151(1-4), 357-363.
  • Keshavanath, P., Renuka, P. (1998). Effect of dietary L- carnitine supplements on growth and body composition of fingerling rohu, Labeorohita (Hamilton). Aquaculture Nutrition, 4(2), 83-8.
  • Jobling, M., Koskela, J., Savolainen, R. (1998). Influence of dietary fat level and increased adiposity on growth and fat deposition in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum). Aquaculture Research, 29(8), 601-607.
  • Yıldız, M. (2004). The study of fillet quality and the growth performance of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed with diets containing different amounts of vitamin E. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 4(2).
  • Güzel, Ş., Güllü, K. (2006). 17α-Metiltestosteron’un Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss, W., 1792) Kimyasal kompozisyonu, Fileto Verimi, Viseral Yağ ve Hepatosomatik İndeks Üzerine Etkisi. EU Journal of Fisheries Aquatic Sciences, 23, 233-36.
  • Eya, J. C., Parsons, A., Haile, I., Jagidi, P. (2008). Effects of dietary zeolites (bentonite and mordenite) on the performance juvenile rainbow trout Onchorhynchus mykiss. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 2(4), 961-967.
  • Güroy, D., Güroy, B., Merrifield, D. L., Ergün, S., Tekinay, A. A., Yiğit, M. (2011). Effect of dietary Ulva and Spirulina on weight loss and body composition of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum), during a starvation period. Journal of animal physiology and animal nutrition, 95(3), 320-327.
  • Dernekbaşı, S. (2012). Digestibility and liver fatty acid composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed by graded levels of canola oil. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 12(1), 105-13.
  • Tian, L. X., Liu, Y. J., Yang, H. J., Liang, G. Y., Niu, J. (2012). Effects of different dietary wheat starch levels on growth, feed efficiency and digestibility in grass carp (Ctenopharyngodon idella). Aquaculture international, 20(2), 283-293.
  • Baki, B., Kaya D., Öztürk, R. (2013). Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) Süreli Açlığın Biyokimyasal Kompozisyonuna Etkisi. Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 6 (1): 49-53.
  • Ighwela, K. A., Ahmad, A. B., Abol-Munafi, A. B. (2014). The selection of viscerosomatic and hepatosomatic indices for the measurement and analysis of Oreochromis niloticus condition fed with varying dietary maltose levels. International Journal of Fauna and Biological Studies, 1(3), 18-20.
  • Duan, Q., Mai, K., Shentu, J., Ai, Q., Zhong, H., Jiang, Y., Guo, S. (2014). Replacement of dietary fish oil with vegetable oils improves the growth and flesh quality of large yellow croaker (Larmichthys crocea). Journal of Ocean University of China, 13(3), 445-452.
  • Barnes, M. E., Brown, M. L., Neiger, R. (2015). Comparative performance of two rainbow trout strains fed fermented soybean meal. Aquaculture international, 23(5), 1227-1238.
  • Khanzadeh, M., Fereidouni, A. E., Berenjestanaki, S. S. (2016). Effects of partial replacement of fish meal with Spirulina platensis meal in practical diets on growth, survival, body composition, and reproductive performance of three-spot gourami (Trichopodus trichopterus)(Pallas, 1770). Aquaculture international, 24(1), 69-84.
  • Dernekbaşı, S., Hamzoğlu, G. (2018). Farklı İşletmelerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığının (Oncorhynchus mykiss) Vücut ve Yağ Asit Profilleri. Menba Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 4(1), 1-7.
  • Gelibolu, S., Yanar, Y., Genc, M. A., Genc, E. (2018). The Effect of Mannan-Oligosaccharide (MOS) as a Feed Supplement on Growth and Some Blood Parameters of Gilthead Sea Bream (Sparus aurata). Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 18: 817-823. DOI: 10.4194/1303-2712-v18_6_08.
  • Menoyo, D., Lopez-bote, C.J., Obach, A., Bautista, J.M. (2005). Effects of dietary fish oil sustitution with linseed oil on the performance, tissue fatty nacis profile, metabolism, and oxidative stability of Atlantic salmon, Journal of Animal Science, 83: 2853-2862.
  • Aybal N. Ö. (2007). Tilapia (Oreochromis niloticus L.) Yavrularının Yemlerinde Protein Kaynağı Olarak Kanola (Brassica spp.) Küspesi Kullanma Olanakları. Doktora tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Süleyman Demirel Üniversitesi.
  • Leaver, M.J., Villeneuve,A.N.L., Obach, A., Jensen, L., Bron, J.E., Tocher, D.R and Taggart, J.B. (2008). Functional genomics reveals increases in cholesterol biosynthetic genes and highly unsaturated fatty acid biosynthesis after dietary substitution of fish oil with vegetable oils in Atlantic salmon (Salmo salar). BMC Genomics, 9:299.
  • Beyter, N., (2008). Farklı Ticari Yemlerle Beslenen Gökkuşağı Alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) Büyüme Performansına, Balık Eti Bileşimine ve Yağ asitleri Profiline Etkisi. Ankara Üni. Gıda Müh. Anabilim Dalı. Doktora tezi.
  • Atıcı, A. A. (2012). Farklı Oranlarda Enginar (Cynara scolymus L.) Yaprağı Özü Kullanılan Yemlerle Beslenen Levrek (Dicentrarchus labrax L.)’lerin Büyüme Performansı ve Kimyasal Kompozisyonlarının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniv. Fen Bil.Enst. SuÜrünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı.
  • Atay vd. (1979) Atay, D., Erdem, M., Erer, H. (1979). Alabalık rasyonlarında değişik protein ve enerji düzeylerinin balıkların kimyasal ve histolojik yapılarına etkileri. TÜBİTAK, VHAG-OKBA, 1.
  • Bransden M. P., Carter C.G., Nichols P. D. (2003). Replacement of fish oil with sunflower oil in feeds for Atlantic salmon (Salmo salar L.): effect on growth performance, tissue fatty acid composition and disease resistance. Comparative Biochemistry and Physiology, Part B 135, 611–625.
  • Adelizi, P. D., Rosati, R.R., Werner, K., Wu, Y. V., Muench T.R., White, M.R., Brown P.B. (1998). Evaluation of fish-meal free diets for rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Aquaculture Nutrition 4; 255-262.
  • Gümüş, E. (2003). Karbonhidrat ve yağ düzeyleri farklı rasyonların gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)’nın büyümesi ve bazı kimyasal bileşenleri üzerine etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Temel Bilimleri Anabilim Dalı. Doktora tezi.
Toplam 38 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Asude Çavuş 0000-0001-8328-4675

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Sayı: 14

Kaynak Göster

APA Çavuş, A. (2018). Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nda Ruşeym İlave Edilen Diyetlerin Viserosomatik İndeks Üzerine Etkileri. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi(14), 364-368. https://doi.org/10.31590/ejosat.498380