Objective: The aim of this study was to investigate the effects of different beverages on the microhardness values of single-shade universal resin composites.
Materials and Methods: A total of 432 disk-shaped samples (10x2 mm) were prepared from eight single-shade universal resin composites produced by different manufacturers (Admira Fusion X-tra, Voco; Charisma Diamond One, Kulzer; Charisma Topaz One, Kulzer; Essentia Universal, GC; Omnichroma, Tokuyama; Optishade, Kerr; Vittra APS Unique, FGM; Zenchroma, President Dental). The samples were stored in distilled water (pH:7) as the control group and experimental groups were stored in coffee (pH:5), red wine (pH:3.5), coke (pH:2.5), multivitamin (pH:3), and green tea (pH:6) for a duration equivalent to 6 months of clinical use (37°C, 6 days). Vickers microhardness measurements were taken at the beginning (t₀), after thermal cycling (5-55°C, 5000 cycles), and following immersion in the beverages (t₁). The obtained data were analyzed using the Robust ANOVA and Bonferroni tests (p < 0.05).
Results: There was statistically significant differences in microhardness values among tested single shade universal resin composites (p < 0.001). Admira Fusion X-tra exhibited the highest mean microhardness values (74.3). A statistically significant decrease in microhardness values was observed after immersion in all beverages (p < 0.001). Red wine caused the greatest reduction in microhardness among tested composites. A significant decrease in microhardness values was observed after immersion in all beverages. Interactions between composite type, beverage, and time are statistically significant. (p=0.001)
Conclusion: Acidic beverages cause significant reductions in the microhardness values of single-shade universal resin composites. Neutral and slightly alkaline solutions showed less effect. Exposure to acidic beverages should be considered when selecting restorative materials.
Acidic beverage microhardness single-shade universal resin composite thermal cycling Vickers.
Amaç: Bu çalışmada farklı içeceklerin tek renkli üniversal rezin kompozitlerin mikrosertlik değerleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Sekiz farklı üreticiye ait tek renkli üniversal rezin kompozitten (Admira Fusion X-tra, Voco; Charisma Diamond One, Kulzer; Charisma Topaz One, Kulzer; Essentia Universal, GC; Omnichroma, Tokuyama; Optishade, Kerr; Vittra APS Unique, FGM; Zenchroma, President Dental) toplam 432 disk şeklinde örnek (10x2 mm) hazırlandı. Örnekler, kontrol grubu olarak distile su (pH:7) ve deney grupları olarak kahve (pH:5), kırmızı şarap (pH:3.5), kola (pH:2.5), multivitamin (pH:3) ve yeşil çay (pH:6) içeceklerinde 6 aylık klinik kullanıma denk gelen sürede (37°C, 6 gün) bekletildi. Başlangıç (t₀), termal döngü (5-55°C, 5000 döngü) ve içecekte bekletme sonrası (t₁) Vickers mikrosertlik ölçümleri yapıldı. Elde edilen veriler ANOVA ve Bonferroni testi (p <0,05) ile analiz edildi.
Bulgular: Test edilen tek renkli üniversal rezin kompozitler ve içecekler arasında mikrosertlik değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulundu (p <0,001). Admira Fusion X-tra en yüksek mikrosertlik ortalama değerini gösterdi (74.3). Tüm içeceklerin mikrosertlik değerleri üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu gözlendi (p <0,001). Kırmızı şarap test edilen kompozitlerin mikrosertlik değerlerinde en fazla değişime neden oldu. Kompozit tipi, içecek ve zaman arasındaki etkileşimler istatiksel olarak anlamlıdır. (p=0,001)
Sonuç: Asidik içecekler, tek renkli üniversal rezin kompozitlerin mikrosertlik değerlerinde belirgin düşüşlere neden olmaktadır. Nötr ve hafif alkali solüsyonlar daha az etki göstermiştir. Restoratif materyal seçiminde asidik içeceklere maruziyet göz önünde tutulmalıdır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Restorative Dentistry |
Journal Section | Original Articles |
Authors | |
Early Pub Date | August 29, 2025 |
Publication Date | August 29, 2025 |
Submission Date | January 13, 2025 |
Acceptance Date | July 24, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 9 Issue: 2 |