Hizmet üretimi niteliği gereği mamul üretiminden farklılıklar arz etmektedir. . Bir veya birden
fazla dönemi ilgilendiren hizmet üretiminin farklılığı muhasebe uygulamalarına da yansımaktadır.
Türkiye’de uygulanan Tekdüzen Muhasebe Sisteminde hizmet üretimine özgü hesaplar oluşturulmuştur.
Türkiye Muhasebe Standartları, hizmetin tamamlanmadığı dönemlerde hizmet üretim maliyetlerinin
muhasebeleştirilmesi konusunda Tekdüzen Muhasebe Sistemine göre daha farklı bir yaklaşım
benimsemiştir Ekonomik sınırların ortadan kalkması sonucu uluslararası düzeyde anlaşılabilir,
karşılaştırılabilir ve şeffaf finansal bilgiye duyulan ihtiyaç; aynı standartları uygulayan muhasebe
sistemlerini zorunlu hale getirmektedir. Türkiye’de şu anda uygulanan Tek Düzen Muhasebe Sistemi
ile 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre uygulanması zorunlu olan
Türkiye Muhasebe Standartları arasında önemli farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıklardan birisi de,
hizmet sunan işletmelerde hizmet üretim maliyetlerinin hesaplanması ve muhasebeleştirilmesidir. Bu
çalışmanın amacı; hizmet sektöründe faaliyet gösteren konaklama işletmelerinde dönem sonlarında
satılamayan veya satılıp da henüz hasılat olarak mali tablolara yansıtılamayan hizmet üretim
maliyetlerinin, TMS-2 Stoklar açısından değerlendirilmesidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 3, 2019 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 2 Issue: 2 |