Volume: 5 Issue: 1, 3/21/23

Year: 2022

Rules for Writing (Turkish)

İzlek Akademik Dergi uluslararası katılıma açık akademik hakemli bir e-dergidir. 

- Sosyal Bilimler

temel alanında özgün ve nitelikli çalışmaları bilimsel bir yaklaşımla ele almak amacıyla yayımlanan akademik hakemli bir e-dergidir. Dergimiz güz ve bahar olmak üzere yılda iki defa düzenli olarak yayımlanmaktadır. Gerekli görüldüğü takdirde özel sayı(lar) da yayımlanır. 

İzlek Akademik Dergi, Türkçenin tüm modern lehçeleri ve İngilizce dillerinde alanına yenilik getiren özgün, olgu veya derleme makalelere yer verir. Dergi, makaleler yanında bilimsel çeviri ve kitapların tanıtımlarını da yayımlar. 

İzlek Akademik Dergiyurtiçi veya yurtdışı akademik konferans, sempozyum, çalıştay vb.de sunulan bildirilerin tam metinlerine başka yerde yayımlanmamış olması kaydıyla yer verir.

İzlek Akademik Dergi Yazım Kuralları (indirme sitesine bağlanmak için tıklayınız)

Kaynak göstermede kullanılan format, APA (American Psychological Association) Style 6th Edition’dır. Gerek alıntılamalarda gerekse de kaynakça kısmında yazarlar, Amerikan Psikoloji Derneği’nin yayımladığı Amerikan Psikoloji Derneği Yayım Kılavuzu’nda belirtilen yazım kurallarını ve formatını takip etmelidir. Ayrıntılı bilgi için bakınız: http://www.apastyle.org/learn/tutorials/basics-tutorial.aspx. APA 6'nın Türkçe tercümesi için lütfen tıklayınız.


İzlek Akademik Dergi'ye gönderilen yazılar, önce Yayın Kurulunca dergi ilkelerine uygunluk açısından bir ön değerlendirmeye tabi tutulur. Dergi kapsamına girmeyen veya bilimsel bir yazı formatına içerik ve şekil şartları açısından uymayan yazılar, hakemlik süreci başlatılmadan geri çevrilir ya da bazı değişiklikler istenebilir. Yayın için teslim edilen makalelerin değerlendirilmesinde akademik tarafsızlık ve bilimsel kalite en önemli ölçütlerdir.

İzlek Akademik Dergisi'ye yayın kurallarına uygun olarak gönderilen makaleler, değerlendirilmek üzere o alandaki çalışmalarıyla tanınmış iki hakeme gönderilir. Dergimiz çift kör hakemlik sistemini uygulamaktadır. Makaleyi değerlendiren iki hakemden birisinin olumlu diğerinin olumsuz rapor vermesi durumunda makale üçüncü hakeme gönderilmektedir.

İzlek Akademik Dergi'ye gönderilen çalışmalarda yazarlar, hakem ve Yayın Kurulunun eleştiri ve önerilerini dikkate alırlar. Katılmadıkları hususlar varsa gerekçeleriyle birlikte itiraz etme hakkına sahiptirler.

Dergimizin hakem değerlendirme süresi normal şartlarda şu şekildedir: Editör kurulu ön değerlendirme aşaması 3-4 gündür. Her bir hakemin değerlendirme süresi 30 gün, düzeltme istemesi halinde yazarın düzeltme süresi de 30 gündür. Bu şartlarda bir makalenin tüm değerlendirme sürecinin 60-90 gün içinde bitmesi beklenmektedir. Ancak hakemlerden zamanında dönüş olmaması nedeniyle yeniden hakem atama vb. nedenlerden dolayı hakem değerlendirme süreci uzayabilmekte veya hakemin raporunu son değerlendirme tarihinden önce göndermesi, yazar tarafından yapılması gereken düzeltmelerin kısa sürede tamamlanması vb. nedenlerden dolayı makale değerlendirme süreci kısalabilmektedir.

İzlek Akademik Dergi'ye makale gönderen yazar/yazarlar, derginin söz konusu hakem değerlendirme koşullarını ve sürecini kabul etmiş sayılırlar. Yazarlar, editör kurulu ön değerlendirmesinden sonra makalenin süreci bitinceye kadar makalelerini geri çekemezler ve başka bir dergiye gönderemezler.

İzlek Akademik Dergi'de yayımlanmasına karar verilen (kabul edilen) çalışmaların telif hakkı, dergimize devredilmiş sayılır. 

Bu dergide makale gönderim veya makale işleme ücretleri yoktur.


Flag Counter