Current Issue

Volume: 1 Issue: 1, 12/18/23

Year: 2023
City and Regional Planning
Urban Economics, Ecology, Sustainability and Energy, Urban and Regional Planning Education, Urban Geography in Regional Planning, Urban Design, City and Regional Planning, Regional Planning
Asst. Prof. Dr. Aylin ARAS BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 0000-0003-3315-3655
Built Environment and Design, Interior Architecture , Universal and Unobstructed Design, Interior Decoration Design, Design Culture and Social Context , Protection, Restoration and Repair in Buildings, Environment, Habitation and Products
Assoc. Prof. Dr. Gökçen KILINÇ ÜRKMEZ BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Public Administration, City and Regional Planning

Journal of Planning, Architecture and Design (JPAD), Bursa Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından yayınlanan uluslararası, çift kör hakemli, bilimsel ve açık erişimli bir e-dergidir. Dergi, şehir ve bölge planlama, mimarlık, iç mimarlık, kentsel tasarım ve peyzaj mimarlığı bilim alanlarına ve bunların disiplinlerarası alanlarına nitelikli katkılar yapmayı hedeflemektedir. Araştırma kalitesini artırmak, ulusal ve uluslararası akademik araştırmaların karşılıklı paylaşımını sağlamak üzere teori ve araştırma odaklı çalışmaları teşvik etme amacındadır. Aynı zamanda, şehir ve bölge planlama, mimarlık ve tasarım alanlarındaki uygulama çalışmalarının kavramsal bakış açısıyla yayına dönüştürülmesini desteklemektedir.

Bilimsel hakemli akademik bir e-dergi olan JPAD, bölge planlama, kentsel planlama, mimari tasarım, kentsel tasarım, mimarlık tarihi, şehir tarihi, koruma ve restorasyon, yapı fiziği, yapı teknolojileri ve sistemleri, peyzaj mimarlığı, iç mekân tasarımı, planlama ve tasarımda bilgi teknolojileri konularında yüksek nitelikli ve özgün araştırma makalelerine odaklanmaktadır. Bu konuları sosyal bilimler alanından ele alan araştırmacıların özgün çalışmalarına da açıktır.

Dergide özgün ve nitelikli araştırma makaleleri ve derleme makaleleri yanı sıra uygulamaya yönelik planlama, mimarlık ve tasarım projeleri ile eleştiri, görüş ve değerlendirme yazıları, röportajlar, çeviriler ve kitap özetleri de yayınlanmaktadır.

Yazarlar İçin Kılavuz
Yazılar A4 (210 x 297 mm) boyutlu kağıda Word ortamında, Calibri yazı tipi kullanılarak üst ve alt kenardan 2,5 cm, sağ ve sol kenarlardan 2 cm boşluk bırakılarak hazırlanmalıdır. Başlık ve özet sayfasından başlayarak tüm sayfalar ardışık numaralandırılmalıdır.

Yayın için gönderilen makalelerin dili Türkçe ya da İngilizce olabilir. Metin uzunluğu özgün araştırma makalelerinde başlıklar, özet/abstract, şekil ve tablo açıklamaları, dipnotlar ve kaynaklar da dâhil olmak üzere en az 5000 kelime olmalı ve 8000 kelimeyi geçmemelidir. Benzer şekilde, derleme makalelerde metin uzunluğu 5000 kelimeyi geçmemeli; eleştiri ve değerlendirme ve kitap özeti yazıları 2000 kelimeyi aşmamalıdır.

Makaleler Dergipark sistemi üzerinden gönderilmelidir. Makaleler sisteme yazar bilgilerini içeren ve içermeyen şekilde olmak üzere iki kopya halinde yüklenmelidir. Yazar bilgilerinin yer almadığı kopyanın dosya adı “İsimsiz_Makale” olarak kaydedilmeli ve İsimsiz_Makale.doc olarak yüklenmelidir.

Yazarlar başvuru sırasında Turnitin veya Itenticate programıyla hazırlayacakları benzerlik (intihal) raporunu da sisteme yüklemelidir. Makalenin benzerlik oranının % 20’nin altında olması gerekmektedir.

Yazarlar makalelerini gönderirken imzalı Telif Hakkı Devir Sözleşmesi’ni de sisteme yüklemelidir. Sözleşmeye erişmek için buraya tıklayınız.

MAKALE BAŞLIĞI
Çalışma içeriğini en iyi şekilde yansıtacak nitelikte; kısa, öz ve kapsayıcı içerikte olması beklenen makale başlığı 15 kelimeyi aşmamalıdır. Makale başlığı 14 punto, Calibri yazı tipinde, koyu (kalın) puntolarla, kelimelerin ilk harfi büyük olacak şekilde ve sola dayalı olarak yazılmalıdır. Paragraf öncesi 24 pt boşluk bırakılmalı ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır.

Türkçe başlığın hemen altında İngilizce başlık yer almalıdır. İngilizce başlık da 14 punto, Calibri yazı tipi ile kelimelerin ilk harfi büyük olacak şekilde sola dayalı olarak, normal tip kullanılarak kalın (bold) yapılmaksızın yazılmalıdır. İngilizce başlık için Paragraf öncesi 6 pt boşluk bırakılmalı ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır.

Makale İngilizce ise yazım kuralları yukarıda belirtildiği gibi olmak kaydıyla önce İngilizce başlık yazılmalı, Türkçe başlık altta yer almalıdır.

YAZARA/YAZARLARA AİT BİLGİLER

İngilizce (Türkçe) başlığın hemen altında yazarın/yazarların ad ve soyadı yer almalıdır. Yazar isimlerinin sadece ilk harfi büyük, soyadları ise tümü büyük harf yazılmalıdır. Birden fazla yazarın olması durumunda yazar ad ve soyadları virgül ile ayrılmalıdır. Yazarın/yazarların ad ve soyadı sola hizalanarak yazılmalı, 11 punto Calibri yazı tipi kullanılmalıdır. Paragraf öncesi 18 pt boşluk bırakılmalı ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır.

Yazara/yazarlara ait bilgiler için yazar soyadının/soyadlarının sonunda sayı ile dipnot verilmelidir. Dipnotta şu bilgiler yer almalıdır: Üniversite adı, Fakülte adı, Bölüm adı / Kurum adı, Şehir adı, Ülke adı, Orcid:
Dipnot kısmı 9 punto ile paragraf öncesi ve sonrası boşluk bırakılmadan tek satır aralığıyla yazılmalıdır. Yazar künye bilgilerinin altında sorumlu yazarın e-posta adresi verilmelidir.

“İsimsiz_Makale.doc” adıyla yüklenecek Word dosyasında yazar isimleri ve yazara/yazarlara ait bilgiler kesinlikle yer almamalıdır.

ÖZET

Özet çalışmanın amacını, kapsamını, yöntemini, önemini, özgün yönü ile incelediği alana getirdiği katkıyı belirtilecek şekilde 150-200 kelime uzunluğunda olmalıdır. Makale içeriğinde yer almayan bilgiler özette yer almamalıdır. Özeti oluşturan metinde tanım, tanımlayıcı bilgi, görsel, tablo, alıntı veya kaynak bulunmamalıdır.

Özet başlığı tümü büyük harf, 11 punto Calibri yazı tipiyle, kalın, sola dayalı şekilde, tek satır aralığı ile yazılmalıdır. Paragraf öncesi 12 pt boşluk bırakılmalı ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır.

Özet metni ise 10 punto, tek satır aralıklı, iki yana yaslanmış olarak ve paragraf girintisi olmaksızın yazılmalıdır. Paragraf sonlarında 6 pt boşluk bırakılmalıdır.

Anahtar Kelimeler
Özet metninin hemen altına, sola dayalı olarak 10 punto ile anahtar kelimeler yazılmalıdır. Anahtar kelimeler yazının konusu, kapsamı ve içeriği hakkında bilgi vermelidir. Anahtar kelimelerin sayısı en az üç, en fazla beş olmalıdır.

Kalın yazı tipi ile yazılmış “Anahtar kelimeler” ifadesi ve iki nokta üst üsteden sonra normal yazı tipi ile yazılacak anahtar kelimeler virgül ile birbirlerinden ayrılmalı ve her anahtar kelimenin ilk harfi büyük yazılmalıdır.

ABSTRACT
Türkçe anahtar kelimeleri, İngilizce özet başlığı ve metni takip etmelidir. Abstract başlığı tümü büyük harf, 11 punto Calibri yazı tipiyle, kalın, sola dayalı şekilde, tek satır aralığı ile yazılmalıdır. Paragraf öncesi 12 boşluk bırakılmalı ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır.

İngilizce özet metni ise italik, 10 punto, tek satır aralıklı, iki yana yaslanmış olarak ve paragraf girintisi olmaksızın yazılmalıdır. Paragraf sonlarında 6 pt boşluk bırakılmalıdır.

Eğer makale İngilizce ise önce abstract başlığı ve dik yazı tipi ile yazılmış İngilizce özet metni ve anahtar kelimeler yazılmalı ve sonrasında Türkçe özet başlığını takip eden italik yazı tipi ile yazılmış Türkçe özet metni ve anahtar kelimeler yerleştirilmelidir.

Keywords
İngilizce özet metninin hemen altına, sola dayalı olarak 10 punto ile italik yazı tipiyle anahtar kelimeler yazılmalıdır. Kalın yazı tipi ile yazılmış “Keywords” ifadesi ve iki nokta üst üsteden sonra normal yazı tipi ile yazılacak anahtar kelimeler virgül ile birbirlerinden ayrılmalı ve her anahtar kelimenin ilk harfi büyük yazılmalıdır.

MAKALE ANA METNİ
Makale ana metni çalışmanın amacı, kapsamı, araştırma evreni, materyali, yöntemi, bulguları ve sonuçlarını ortaya koyan bir düzende olmalıdır. Alt bölümlerin sıralaması makalenin türü ve yazının kurgusuna göre düzenlenmeli ve adlandırılmalıdır. Dergi kapsamına uygun bir çerçevede hazırlanmış araştırma makaleleri “Giriş, Materyal ve Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Sonuç” bölümlerinden oluşabileceği gibi derginin kapsamındaki interdisipliner çalışmaların gerektirdiği durumlarda ve derleme makalelerinde, güncel tartışma, eleştiri ve değerlendirme yazılarında, Giriş ve Sonuç bölümleri arasındaki ana metin farklı şekilde adlandırılan bölümlerden de oluşabilir. Ana metnin bitiminde teşekkür (gerekirse) ve kaynakça bölümleri yer almalıdır.

GİRİŞ
Giriş bölümünde çalışmanın amacı, kapsamı ve önemi açıkça belirtilmelidir. Konunun gerekliliği mevcut çalışmalar ışığında vurgulanarak değerlendirilmeli, çalışma ile beklenen katkılara yer verilmelidir. Bu bölümde şekil ve tablo kullanımından kaçınılmalıdır.

Bölüm Başlığı
Makale ana metni içindeki birinci derece bölüm başlıkları tümü büyük harflerle, Calibri yazı tipi kullanılarak, kalın ve 11 punto ile sola dayalı olarak yazılmalıdır. Başlıktan önce 12 pt boşluk bırakılmalı ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır.

Bölüm başlığını takip eden paragraflar Calibri yazı tipi, 11 punto, iki yana yaslanmış şekilde tek satır aralığı ile yazılmalı ve paragraf sonlarında 6 pt boşluk bırakılmalıdır.

Alt Başlık
Makale ana metni içinde gerekli görüldüğü takdirde alt başlıklar kullanılabilir. Alt başlıklar (ikinci derece başlıklar) kelimelerin ilk harfi büyük olacak şekilde Calibri yazı tipi ile 11 punto yazı boyutunda kalın olarak yazılmalıdır. Alt başlık yazılırken tek satır aralığı kullanılmalı, paragraftan önce ve sonra boşluk bırakılmamalıdır.

Alt başlığı takip eden paragraflar Calibri yazı tipi, 11 punto, iki yana yaslı olacak şekilde tek satur aralığı ile yazılmalı ve paragraf sonlarında 6 pt boşluk bırakılmalıdır.

Üçüncü derece başlık
İhtiyaç duyulduğu takdirde üçüncü derece başlıklar kullanılabilir. Üçüncü derece başlıklar sadece ilk kelimenin baş harfi büyük olacak şekilde Calibri yazı tipi 11 punto yazı tipinde, kalın ve italik olarak yazılmalıdır.

Alıntılar
Metin içinde doğrudan alıntı kullanımına ve metnin bütününde belli bir oranı geçmemesine özen gösterilmelidir. Kaynak göstermek koşuluyla 40 kelimeden az alıntılar çift-tırnak içerisinde gösterilmelidir. 40 kelimeden fazla blok alıntılarda çift-tırnak kullanılmaz. Blok alıntı paragraf olarak soldan 1 cm içerden başlatılır ve 10 punto yazılır. Alıntı sonunda kaynak gösterilir. Alıntılarda özgün metinde atlanan kesimler üç nokta ile, yazarın kendi görüşleri köşeli ayraç içine alınarak belirtilir.

Metin içi alıntılar, APA (American Psychological Association) 6. Sürümü kurallarına göre hazırlanmış olmalıdır. Yazım kuralları ve kaynak gösterme biçimleri yardımı için buraya tıklayınız.

Tablolar
Tablolar metindeki sıralarına göre kendi içlerinde numaralandırılmalıdır. Metin içinde mutlaka tabloya atıf yapılmalı ve atfının yapıldığı paragrafı takip eder şekilde, ortalanarak yerleştirilmelidir. Tablo başlığı kısa, öz ve açıklayıcı nitelikte olmalı ve tablonun hemen üstünde ortalanarak 10 punto ile yazılmalıdır. “Tablo” yazısı ve numarası kalın ve düz olmalıdır. Tablo başlığında yalnızca baş harf büyük yazılmalıdır. Tablo bir kaynaktan alınmışsa, kesinlikle kaynak gösterilmelidir. Kaynak gösterimi metin içi kaynak gösterimi ile aynı olmalıdır.

Tablolar biçimsel olarak yazım şablonunda verilen örneğe benzer şekilde hazırlanmalıdır. Tablo içi yazılar 9 punto ile yazılmalıdır. Notlar kısmı tablonun altına 8 punto ile yazılmalıdır. Tablo genişliği en fazla 16 cm olmalıdır. Tabloyu sayfaya sığdırmak için sayfa yönü değiştirilmemelidir.

Şekiller
Makalede kullanılan fotoğraf, resim, grafik, harita, şema vb. görseller “Şekil” olarak adlandırılmalıdır. Şekiller metin içerisindeki atıf sırasına göre numaralandırılmalı ve atfının yapıldığı paragrafı takip edecek şekilde ilgili bölüme metni ortalayarak yerleştirilmelidir.

Metin içinde mutlaka görsele atıf yapılmalıdır. Görsele ilişkin açıklama, görselin hemen altında satır bırakılmadan 10 punto ile yazılmalıdır. “Şekil” yazısı ve numarası kalın ve düz olmalıdır. Görsel açıklamalarında yalnızca baş harf büyük yazılmalıdır ve ortalanmalıdır. Görsel başka bir kaynaktan alınmışsa, kesinlikle kaynak gösterilmelidir. Kaynak gösterimi metin içi kaynak gösterimi ile aynı olmalıdır. Görsel genişliği en fazla 16 cm olmalıdır.

Diğer Gösterimler
Semboller, kısaltmalar ve tanımlar uluslararası birimler sistemine (SI) uygun olmalıdır. Kısaltmalar, metinde ilk kez geçtikten sonra parantez içinde tanımlanmalıdır. Makale boyunca kısaltmaların tutarlı olması sağlanmalıdır.

Matematiksel gösterimler (formüller, denklemler) MS Word programının denklem araçları ile hazırlanmalıdır. Metin içinde mutlaka matematiksel gösterime atıf yapılmalıdır. Matematiksel gösterimde kullanılan değişkenler italik verilmeli ve metin içerisinde açıklanmalıdır. Formüller için “Eşitlik” ifadesi kullanılmalıdır. Matematiksel gösterimler ortalanarak, 10 punto boyutunda italik olarak yazılmalıdır. Alt sağa dayalı parantez içinde eşitlik numarası belirtilmeli ve sıra ile numaralandırılmalıdır.

SONUÇ
Bu bölüm, makalenin türü ve yazının kurgusuna göre Tartışma, Sonuç ya da Değerlendirme olarak da adlandırılabilir.

Makalede ele alınan konu ve probleme ilişkin olarak mevcut literatür ışığında çalışmanın sunduğu katkının irdelendiği, elde edilen bulguların teori ve uygulama alanlarına katkılarının tartışıldığı ve çalışmaya ilişkin çıkarımların yorumlandığı bu bölümde, görsellere, tablolara ve uzun alıntılara yer verilmemelidir.

TEŞEKKÜR VE AÇIKLAMA
Eğer araştırmaya katkı sağlayan kişi veya kurumlar varsa, örneğin “TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir [hibe numaraları xxxx, yyyy]” şeklinde ‘Teşekkür’ olarak; eğer makale herhangi bir yerde özeti sunulmuş ancak tam metin olarak basılmamış bildiriden ya da tezden üretilmiş bir makale ise ‘Açıklama’ olarak belirtilmelidir. Bu kısım 10 punto yazı boyutunda, tek satır aralığı ile yazılmalıdır.

KAYNAKÇA
Kaynakça bölümünde metinde atıf yapılan bütün kaynaklar yer almalıdır. Kaynakça yazarların soyadına göre alfabetik sırayla, alt bölümlere ayrılmadan verilmelidir. Her kaynak, ikinci ve sonraki satırlarında soldan 1 cm. içeri girinti yapılarak düzenlenmelidir. 10 punto yazı boyutunda, tek satır aralığı ile sola dayalı olarak yazılmalı ve paragraf sonu 6 pt boşluk bırakılmalıdır.

Kaynakça APA Stili 6. Sürümü’ne göre hazırlanmalıdır.

Yazım şablonu için buraya tıklayınız.

Journal of Planning, Architecture and Design (JPAD) dergisi, uluslararası düzeyde kabul görmüş etik kuralların ve yayın politikalarının, tüm taraflarca (editör, hakem, yazar) uygulanması gerektiğini kabul etmekte ve COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından belirlenen yayın etiği ilke, standart ve tavsiyelerini gözetmektedir.

Yazarların Etik Sorumlulukları:
• Yazarlar intihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım, dilimleme, haksız yazarlık vb. gibi Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’nde belirtilen yayın etiğine aykırı eylemlerden kaçınmalıdır.
• Makalede kullanılan fikirler ve sanat eserleri için telif haklarına dikkat edilmelidir. Görsel malzemeler için gerekli durumlarda, telif hakkı iznini almak yazarın sorumluluğundadır.
• Makalede yararlanılan tüm kaynaklar, yazım kılavuzunda ifade edilen biçimde belirtilmelidir.
• Yazarların göndermiş oldukları çalışmaların başka bir yerde yayınlanmış ve aynı çalışmayla aynı anda birden fazla dergiye başvurulmamış olmalıdır.
• Çalışma bir tezden ya da projeden türetmişlerse, bu çalışmanın sonunda açıkça belirtilmelidir.
• Çalışmada kullanılan kaynaklardaki veriler objektif olarak yorumlanmalıdır.
• Yazarlar süreç içerisinde çalışmalarında bir hatayı fark etmesi durumunda düzeltme veya geri çekme gibi talepleri hakkında editörü veya yayıncıyı bilgilendirmelidir.
• Yazarlar etik kurul kararı gerektiren tüm araştırmalar için gerekli izinleri ve deneklerin rızasını aldıklarına dair belgeye sahip olmalı ve gerekli izinlerin alındığına ilişkin bilgi makalede belirtilmelidir.
• Çok yazarlı makalelerde yazar listesi ve sırası ilk başvuru sırasında kesinleştirilmiş olmalıdır. Çalışmanın tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkılarda bulunan tüm kişiler, ortak yazar olarak listelenmeli ve katkı durumuna göre yazar sırası belirlenmelidir. Bu listeden yazar adlarının eklenmesi, çıkarılması veya yazar sırasının yeniden düzenlenmesine ilişkin talep, ancak makale yayınlanmadan önce tüm yazarların, bu değişikliğin nedenini açıkladığı ve bu nedeni kabul ettiğine ilişkin yazılı bir talep dilekçesiyle başvurduğu durumda Editör tarafından değerlendirilir. Derginin ilgili sayısı yayınlanmadan önce Dergi Editörü tarafından onaylanması durumunda değişiklik yapılabilir.
• Çalışmaya herhangi bir katkı sağlamayan kişiler yazar olarak belirtilmemeli ve yazarların tümü yer aldıkları çalışma ile ilgili bilgi sahibi olmalıdır.

Editörlerin Etik Sorumlulukları:
• Editör, okuyucuların ve yazarların bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya, derginin geliştirmeye ve iyileştirmeye, dergide yayımlanacak çalışmaların içeriğinin niteliğini ve kalitesini geliştirmeye yönelik çaba sarf etmelidir.
• Editör, yazarların düşünce özgürlüğünü desteklemeli, fikri mülkiyet haklarını korumalıdır.
• Editör, dergide yayınlanan içeriğin dergi yayın politikalarına uygun olmasını sağlamalı, insan ve hayvan haklarını ihlal etmediğinden ve gerekli etik kurul onaylarının alınmış olduğundan emin olmalı ve etik standartlardan taviz vermeden iş süreçlerini devam ettirmelidir.
• Editör, derginin yayım ve yazım kuralları, hakem değerlendirme süreçleri ile ilgili bilgilerin güncel ve erişilebilir olduğundan emin olmalıdır.
• Editör, ön değerlendirme sürecinde reddedilen bir makalenin neden reddedildiğini yazara açıklamakla yükümlüdür,
• Editör, makaleler için bilgi ve uzmanlıkları doğrultusunda uygun hakemlerin seçilmesini sağlamalı ve çıkar çatışması olabilecek durumlara yol açmamaya özen göstermelidir.
• Çift taraflı kör hakemlik değerlendirme sürecinin uygulanmasından sorumlu olan editör, hem hakemlerin hem de yazarların kimlik bilgilerini gizli tutmalıdır,
• Editör, hakem listelerini uzmanlık alanlarına göre sürekli yenileyerek hakem veri tabanını mümkün olduğunca genişletmeye çalışmalıdır,
• Editör, yayın kurulu üyelerini derginin gelişimine aktif katkı sağlama ölçütüne göre belirlemeli ve düzenli olarak toplantı yapmalıdır,
• Editör, her makalenin kayıtlarını ve ilgili yazışmalarını elektronik ortamda saklamalıdır.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları:
• Hakemler yalnız uzmanlık alanı ile ilgili makaleleri değerlendirmeyi kabul etmelidir,
• Çıkar çatışması ya da çıkar birliği olduğundan şüphelendikleri makaleyi değerlendirmeyi reddetmeli ve editörlere bilgi vermelidir,
• Hakemler akademik görgü kurallarına dikkat ederek yapıcı eleştiriler yapmalı; hakaret ve öznel yargı içeren kişisel yorumlardan kaçınmalıdır,
• Hakemler, hakemlik davetine süresi içinde cevap vermeli; değerlendirmeyi kabul ettikleri makaleyi süresi içinde değerlendirmelidir.
• Hakemler, gizlilik ilkesi gereği değerlendirmekte olduğu makale yayınlanana kadar çalışmanın gizliliğinden sorumludur.

Journal of Planning, Architecture and Design (JPAD) dergisi ücretsiz bir Açık Erişim Dergisi'dir. Makale gönderim ücreti yoktur. Başvuru, değerlendirme, yayın aşamalarında veya sonrasında yazar veya kurumdan herhangi bir ücret alınmaz. Derginin içeriğine ücret ödemeden çevrimiçi olarak erişilebilir.