Research Article
BibTex RIS Cite

İslamofobi Oluşumunda İslam Dünyasının Sorumluluğu Üzerine Öz Eleştirel Yaklaşım

Year 2023, Volume: 1 Issue: 2, 181 - 208, 23.12.2023

Abstract

İslamofobi oluşumunda Batı dünyasının önemli rolü olduğu tartışmasız bir gerçektir. Ancak Batı’ya bu alt yapı malzemelerini verenin de Müslümanlar olduğu ve bunun irdelenmesinin gerektiği de açıktır. Yapılan çalışmalarda genellikle Batı, Müslümanları suçlarken; İslam dünyası da Batı’yı suçlayarak İslam’a olumsuz bakışı üzerinden değerlendirmeler yapmaktadır. İslam dünyasının her şeyden önce başkalarını suçlayarak sorumluluğu üzerinden atmak kolaycılığına kaçmak yerine sorunlarla yüzleşmesi ve özeleştiri yaparak bir imaj restorasyonuna gitmesi gerekir. Bu çalışmada, Batı’da İslamofobi’nin İslam dünyasına bakan yönünü ve Müslümanların sorumluluğunu öz eleştirel bir yaklaşımla irdelemeye ve çözüm önerileri sunmaya çalıştık. İslamofobi oluşumunda İslam dünyası açısından bazı temel sorunlar şunlardır: kişi veya kurumların kutsallaştırması; taassup, cehalet ve din istismarı; İslam’ın maziye hapsedilerek yenilenmeye kapatılması; vahiy ve akıl birlikteliğinin kaybedilmesi; evrensel bir ahlak anlayışının üretilememesi; İslami cihad adına sergilenen bombalama ve infaz görüntüleri; adet ve geleneklerin din olarak sunulması; kadının değersizleştirilmesi ve şiddet; hak ihlalleri ve düşünce özgürlüğü sorunları; güven, adalet, ehliyet, liyakatin kaybolması. Sıraladığımız öz eleştiri başlıklarının ve mücadele yöntemlerinin başka çalışmalarla da farklı bakış açılarıyla değerlendirilmesi İslam dünyasına yol gösterici olacaktır.

Ethical Statement

Etik rapor alınması gereken bir çalışma değildir

Supporting Institution

Yok

Project Number

Proje kapsamında yapılmamıştır

Thanks

-

References

  • Aydin, Mahmut. Monologdan Diyaloğa. Ankara: Ankara Okulu Yayınları, 2001. Barın, Hilal. Tedirgin Nefret: İslâmofobi ve DAEŞ. İstanbul: Tezkire Yayıncılık, 2016. Bassam, Tibi. Euro-Islam: Die Lösung Eines Zivilisationskonfliktes. Berlin: WBG Academic, 2009.

A SELF-CRITICAL APPROACH ON THE RESPONSIBILITY OF THE ISLAMIC WORLD IN THE FORMATION OF ISLAMOPHOBIA

Year 2023, Volume: 1 Issue: 2, 181 - 208, 23.12.2023

Abstract

It is an undisputed fact that the Western world has an important role in the formation of Islamophobia. However, it is clear that it was Muslims who gave these infrastructure materials to the West and this needs to be examined. In studies, the West generally blames Muslims; The Islamic world also makes evaluations based on its negative view of Islam, blaming the West. First, the Islamic world needs to face the problems and go for an image restoration by self-criticism, instead of escaping the responsibility by blaming others. In this study, we tried to examine the aspect of Islamophobia in the West towards the Islamic world and the responsibility of Muslims with a self-critical approach and offer solutions. Some basic problems for the Islamic world in the formation of Islamophobia are as follows: sanctification of persons or institutions; bigotry, ignorance and abuse of religion; Islam is imprisoned in the past and closed to renewal; loss of unity of revelation and reason; failure to produce a universal understanding of morality; Images of bombings and executions displayed in the name of Islamic jihad; presentation of customs and traditions as religion; devaluation of women and violence; rights violations and freedom of thought issues; loss of trust, justice, competence, merit. Evaluating the self-criticism topics and struggle methods we have listed from different perspectives with other studies will be a guide for the Islamic world.

Project Number

Proje kapsamında yapılmamıştır

References

  • Aydin, Mahmut. Monologdan Diyaloğa. Ankara: Ankara Okulu Yayınları, 2001. Barın, Hilal. Tedirgin Nefret: İslâmofobi ve DAEŞ. İstanbul: Tezkire Yayıncılık, 2016. Bassam, Tibi. Euro-Islam: Die Lösung Eines Zivilisationskonfliktes. Berlin: WBG Academic, 2009.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Sociology (Other)
Journal Section Research Articles
Authors

Ali Gür 0000-0001-9680-6268

Project Number Proje kapsamında yapılmamıştır
Early Pub Date December 20, 2023
Publication Date December 23, 2023
Submission Date November 11, 2023
Acceptance Date November 30, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 1 Issue: 2

Cite

ISNAD Gür, Ali. “İslamofobi Oluşumunda İslam Dünyasının Sorumluluğu Üzerine Öz Eleştirel Yaklaşım”. Karaelmas Sosyal Bilimler Dergisi 1/2 (December 2023), 181-208.