Hastalıklar direnç kazanarak kendini yenilerken, sağlıklı beslenmenin önemi daha çok anlaşılıyor. Sağlıklı beslenmede belirtilen en önemli besin grubu meyvelerdir. Antioksidan zengini en önemli besin gruplarından biri de mor, mavi ve kırmızı renkleri ve antosiyaninleri ile berry grubudur. Bu meyve grubu kendine özgü tadı, dokusu, kokusu ve yapısı ile öne çıkmaktadır. Konaklama sektöründe görsellik ve lezzet müşteriler için çekici faktörlerdir. Sağlığa faydaları ve çekici rengi sayesinde küçük meyveler dünya çapında giderek daha fazla üretilmekte ve ihraç edilmektedir. Bu durum üzümsü meyveler üzerine yapılan araştırmaların çeşitlendirilmesi için çalışmaların artmasını teşvik etmektedir. Bu nedenle bu çalışmada, nitel analiz yöntemlerinden biri olan derleme tekniği kullanılarak üzümsü meyvelerin sağlık ilişkileri ve tüketim alanları ele alınmıştır. Yapılan literatür taraması sonucunda dut meyveleri ile ilgili mevcut bilgilerin yetersiz olduğu görülmüştür. Çalışma kapsamında meyveler ile ilgili güncel çalışmaların yapılması önerilmektedir.
While diseases renew themselves by gaining resistance, the importance of healthy nutrition is understood more. The most important food group indicated in a healthy diet is fruit. One of the most important antioxidant-rich food groups is the berry group with purple, blue and red colors and anthocyanins. This fruit group stands out with its unique taste, texture, smell and structure. In the hospitality industry, visuality and taste are attractive factors for customers. Thanks to its health benefits and attractive color, small fruits are produced and exported more and more around the world. This situation encourages the increase of studies to diversify the researches on berry fruits. For this reason, in this study, the health relations and consumption areas of berry fruits were discussed by using the compilation technique, which is one of the qualitative analysis methods. As a result of the literature review, it was seen that current information about mulberry fruits was insufficient. Within the scope of the study, it is recommended to conduct current studies on fruits.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Functional Foods |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Early Pub Date | December 21, 2023 |
Publication Date | December 31, 2023 |
Submission Date | August 31, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 1 Issue: 1 |