Volume: 2 Issue: 2, 9/30/22

Year: 2022

Kur’ân ve Sünnet Araştırmaları Dergisi (KURSAD), Kur’ân-Sünnet bütünlüğü perspektifiyle; pergelin sabit ayağı kendi köklerimizde dururken, hareketli ayağı kadim ilmî müktesebâtımızı ve asırlar boyu süregelen ilmî geleneğimizi günümüz ile harmanlayarak yarına emânet edecek bir anlayışa sahip olan her türlü bilimsel makale, çeviri, tanıtım/eleştiri ve anma yazıları ile yazı dizilerini açık erişim suretiyle neşretmek üzere kurulmuş bir dergidir. 

Kur’ân ve Sünnet Araştırmaları Dergisi'nde, Kur’ân-Sünnet ekseninde, özelde temel İslam bilimleri genelde ise sosyal ve beşeri bilimlerine dair bilimsel bakış açısına ve akademik üsluba sahip, araştırma etiğine uygun her türlü akademik, ilmi çalışmalara yer verilecektir. Dergi, evrensel ölçekte İslam düşüncesinin bilimsel zenginliğinin analitik bir metotla ele alınması ve bu zenginliğin entelektüel birikiminin analitik bir bakış açısıyla ortaya konulması amacıyla  yayın hayatına başlamıştır . Kur’ân ve Sünnet Araştırmaları Dergisi’nde; İslâm dini, düşüncesi, felsefesi, tarihi, coğrafyası, bilimi, sanatı, estetiği, edebiyatı gibi alanlarda yazılan özgün araştırma inceleme makaleleri , İslam’ın; temel dini, ilmi, sosyal ve kültürel meseleleri ile ilgili, İslâm’ı gerçek kimliğiyle tanıtmayı hedefleyen, daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış telif ve tercüme  makaleler, Türkiye veya yurtdışında yayınlanmış kitaplar hakkında ilmî tanıtım ve tenkit yazıları, sempozyum, panel ve konferans gibi ilmî faaliyetlerin tanıtım, tahlil ve tenkit yazıları ve ilmî muhtevalı röportajlar  yer alacaktır. Derginin özel kapsamı; Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, Tasavvuf,  İslam Tarihi ve Sanatları, İslam Felsefesi, Din Felsefesi, Din Eğitimi, Dinler Tarihi gibi ilahiyat disiplinlerini şâmildir.

Dergimize gönderilen makaleler, Microsoft Office Word programında yazılmalı veya bu programa uyarlanarak gönderilmelidir. Gönderilen makaleler bütün ekleriyle birlikte dergi formatında olmalı ve toplamda 30 sayfayı aşmamalıdır.
Makalelere en fazla 200-250 arası kelime Türkçe özet, özet ile uyumlu Abstract, İngilizce başlık, en az beş en fazla sekiz kelime olmak üzere Türkçe-İngilizce anahtar kelimeler ve yararlanılan eserleri gösteren “Kaynakça” eklenmelidir.
Sayfa düzeni A4 boyutunda ve kenar boşlukları üst taraftan 2, sağ-sol ve alt taraftan 1,5 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Yayımlanması talep edilen makalelerde ana metin Times New Roman yazı tipinde, 10 punto olacak şekilde ve tek satır aralığıyla yazılmalıdır. Ana metinde kullanılacak başlıklar ise aynı yazı tipi ile 10 punto büyülüğünde kalın (bold) olmalıdır.
Yayımlanması talep edilen makalelerde Arapça metin kullanılacaksa Traditional Arabic yazı tipinde 12 punto olarak yazılmalıdır.
Kitap adı ve kavramların yazımında Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi’nin kullanımına uyulmalıdır. İngilizce telif edilmiş makalelerde ve Türkçe makalelerin İngilizce özetlerinde yer alan özel isimler, kitap adları ve kavramların yazımında ise Encyclopaedia of Islam’ın 3. edisyonu dikkate alınmalı ve Çeviri Yazı/Transkripsiyon Alfabesi kullanılmalıdır.
Tablo ve şekiller, telif hakkı içeriyorsa, telif hakkı sahibinden basılı ve elektronik kullanım için yazılı izin alınması ve tablo veya şekil altında “Kaynak” ibaresi ile kaynağın belirtilmesi gereklidir.
Çalışmada kullanılabilecek şekil ya da tablo sayısı en fazla 10 adet ile sınırlandırılmalıdır.
Dipnotlar, Times New Roman yazı tipinde 9 punto ve 1,0 satır aralığıyla eklenmelidir.
Yazım kuralları, dipnotlar ve kaynakça için “İSNAD Atıf Sistemi 2. Edisyon (The Isnad Citation Style 2’nd Edition)” esas alınmalıdır.

Dergi, Mart ve Eylül döneminde olmak üzere yılda iki sayı olarak yayımlanır. Kur'ân ve Sünnet Araştırmaları Dergisi’nde; dinî ilimlere katkı sağlamak üzere özgün, ilmî standartlara uygun ve daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış ilmî çalışmalara yer verilir. Belirtilen bu hususlar dışındaki araştırmaların yayımlanmasına ise Yayın Kurulu karar verir.
Kur'ân ve Sünnet Araştırmaları Dergisi'nde yayımlanacak makaleler, derginin yayın ilkelerine uygunluğu bakımından editör kurulu tarafından ön incelemeye alınır. Editör kurulunun salt çoğunluğu tarafından “yayımlanabilir” kararı verilen makalelere çift taraflı kör hakem sistemi uygulanır.
Makaleler en az iki hakem tarafından bilimsel yöntemlerle incelenir. Makalenin yayımlanabilmesi için iki hakemden de “yayımlanabilir” görüşü alınması gerekmektedir. İki hakemden de “yayımlanamaz” mütalaası alan makaleler yayımlanmaz. Bilimsel hakem raporuna dayalı değerlendirme sonucunda her iki hakemden de “yayımlanabilir” görüşü alan makalelerin yayımlanmasına ve/veya hakemlerden birisi tarafından olumsuz görüş belirtilen makalenin3. hakeme gönderilip gönderilmemesine Yayın Kurulu karar verir.
Makalelerin bilimsel incelemesinin olumlu olması durumunda yayın önceliği ve planlamasına Yayın Kurulu karar verir.
Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler, intihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım, dilimleme, haksız yazarlık gibi fiiller suç unsuru sayılmaktadır. Bu tür durumlarda yazıların bilimsel ve yasal sorumluluğu yazarlarına aittir. Dergimiz herhangi bir mesuliyet kabul etmemektedir.
Derginin öncelikli yayın dili Türkçedir. Arapça ve İngilizce makaleler de kabul edilecektir. Yabancı dildeki makalelere 250 kelimelik Türkçe özet eklenmelidir.
Dergiye gönderilen yazıların daha önce başka bir yayın organında yayımlanmamış olması veya yayımı için değerlendirme aşamasında bulunmaması gerekir.
Dergimize makale gönderen yazarlar, doktora öğrencisi ve üstü akademik ünvana sahip olmalıdırlar. Makalede ismi yazılacak olan diğer yazarların araştırmaya katkı sağladığından emin olunmalıdır. Akademik katkısı olmayan kişilerin ilave yazar olarak gösterilmesi veya katkı sırası gözetilmeksizin, ünvan, yaş ve cinsiyet gibi bilimdışı ölçütlerle yazar sıralaması yapılması bilim etiğine aykırıdır.
Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin intihal raporlarında kabul edilebilir benzerlik oranı %15’tir. Makalenin muhteva özellikleri açısından bu oranın mecburen geçildiği çalışmalar editör onayıyla yayın sürecine girebilir.
Makalelerin yayınlanmamış tebliğ metni ile yüksek lisans veya doktora tezinden üretilmeleri durumunda çalışmanın ilk sayfasında bu husus belirtilmelidir.
Gönderilecek makalelerde yazı türlerine (derleme/araştırma/yorum) vb. ilk sayfada yer verilmelidir.
Makaleler, https://www.kuraniyat.com/index.php/ksad/login adresinde "yeni gönderi" sistemine gönderilir. Makale yazarının adı, unvanı, kurum bilgisi yanında telefon numarası, mail adresi ve ORCID numarasına da ilk sayfada yer verilmelidir.
Bilimsel bir çalışma kapsamında yapılan anket ve tutum araştırmalarında katılımcıların açık rızası ya da araştırma bir kurumda yapılacaksa ayrıca kurumun izni alınmalı ve bu izinler ilk sayfada yer verilmelidir.
Yazarlar Yükseköğretim Kurulu’nca belirtilen Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ni dikkate almalıdır.
Dergide makale yazarlarının her bir sayıda sadece bir makalesi yayımlanabilir.

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.