Volume: 1 Issue: 1, 6/5/20

Year: 2020

Psikoloji Araştırmaları, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji Bölümü tarafından yayımlanan akademik, hakemli bir dergidir. Amacı, özgün ve nitelikli bilimsel çalışmaları alana kazandırarak psikoloji alanın gelişmesine katkı sağlamaktır.

Psikolojinin bütün alt alanları ve psikiyatri alanını kapsayan dergide, araştırma makaleleri, derleme yazıları, olgu sunumu, editöre mektup, uzman görüşü, psikoloji alanında yayınlanmış kitapların tanıtımı yayın için kabul edilir. Yılda bir defa Haziran ayında yayımlanan derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.

Makale, Microsoft Word programında yazılmalıdır.

Makale yazımında Türk Dil Kurumunun yazım kılavuzu dikkate alınmalı, metin bilimsel ölçütlere uygun, sade, anlaşılır, yabancı sözcüklerden olabildiğince arınmış şekilde yazılmalıdır.

Dergiye gönderilen makalelerin (yazım, tablo, şekil vb.) Amerikan Psikoloji Derneği (APA) tarafından yayınlanan Yayın El Kitabında belirtilen APA Stiline (7. Baskı) uygun olarak yazılması gerekmektedir. Uygun yazım formatında gönderilmeyen makaleler değerlendirmeye alınmazlar. Örnek formata aşağıdaki linkten ulaşılabilir:

https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/paper-format/sample-papers

Yazılarda dipnot kullanılmamalı, açıklamalar yazı içinde verilmelidir.

Çalışma tek bir dosya halinde yüklenmeli; yazar bilgileri makale yükleme sayfasına eksiksiz girilmeli, çalışma dosyasında yazar bilgileri yer almamalıdır.

Metin içi ve metin sonu kaynak gösterimi Amerikan Psikoloji Derneği (APA) tarafından yayınlanan Yayın El Kitabında belirtilen APA Stiline (7. Baskı) uygun olmalıdır.

Dergiye Kabul Edilecek Makale Türleri

Araştırma Makaleleri

Bilimsel yöntem ve kurallara uygun olarak yapılmış psikoloji, psikiyatri alanına ilişkin araştırmalara yer verilecektir. Yazıların 6000 sözcüğü geçmemesi gerekir. Araştırma makaleleri “Giriş”, “Yöntem”, “Bulgular”, “Tartışma” bölümlerini içermelidir. 


Derleme Makalesi / Review

Psikoloji alanına ilişkin en yeni bilgileri kapsamlı olarak gözden geçiren ve tartışan yazılar bu bölümde yayınlanacaktır. Derlemelerin 4000 sözcüğü geçmemesi gerekir. Bu yazılar “Giriş” ve “Sonuç” başlıklarını içerir. Giriş bölümü alt başlıklara ayrılabilir.


Olgu Sunumu / Case Study

Psikoterapi ile tedavi edilmiş, psikoterapi sürecini de içeren klinik olgulara yer verilir. Olgu sunumlarının 2500 sözcüğü geçmemesi gerekmektedir. Bu yazılar, “Giriş”, “Olgu Sunumu” ve “Tartışma” alt başlıklarını içermeli, giriş ve tartışma kısımları kısa ve öz olmalıdır.


Editöre Mektup

Bu bölümde dergide yer alan değişik konularda tartışma forumu oluşturabilecek mektup ve görüşler yayınlanır. Bu yazıların 1000 sözcüğü geçmemesi gerekir.


Uzman Görüşü

Uzman görüşü yazarın uzmanlık alanında seçtiği bir konuyla ilgili metni içerir. Metin içerisinde referans gösterilmesine gerek olmayıp, en az 3-6 kaynak metin sonunda belirtilmelidir.
Uzman görüşü 1500 kelimeyi geçmemelidir.



Değerlendirme Süreci, Yayın İlkeleri ve Etik Konular

Psikoloji Araştırmaları, uluslararası araştırma ve yayın etiği standartlarına uyar.

Makalelerin bilimsel ve hukuki sorumluluğu yazara/yazarlara aittir; bilimsel içerikten dergi editör ekibi, yayın kurulu ve hakemler sorumlu tutulamaz.

Dergide yayımlanan çalışmalar için ücret ya da karşılık ödenmez.

Dergiye gönderilen çalışmaların daha önce yayımlanmamış, yayın için kabul edilmemiş ya da aynı anda birden fazla dergiye başvuruda bulunmamış olması gerekmektedir.

Makaleler online olarak www.psikolojiarastirmaları.com adresinde yer alan makale değerlendirme sistemine kaydedilmelidir. Yazar/yazarlar dergi web sayfasında yer alan üyelik sisteminden dergiye üye olarak çalışmalarını yükleyebilir ve süreci takip edebilirler. Diğer mecralardan ulaştırılan makaleler değerlendirmeye alınmaz.

Yazarlar, çalışmalarını incelenmek üzere dergiye gönderdiklerinde, yazıyla ilgili her türlü yayın hakkının devretmiş sayılırlar. Telif Hakkı Devir Formu, çalışmanın tüm yazarları tarafından imzalanarak sisteme yüklenmeli (yayın hakkı devir formu) ve tarafımıza ulaştırılmalıdır. Yayımlanmak üzere kabul edilen yazıların her türlü yayın hakkı yayıncı kuruma aittir. Telif Hakkı Devir Formunu indirmek için tıklayınız.

Başvurularda yazarın (yazarların) ad, unvan, çalıştığı kurum, açık adres, iş ve cep telefonu bilgileri ve e-posta adresleri sisteme ayrıca eklenmeli, makalenin yer aldığı dosyada yazarların kimlik bilgileri, adresleri ve kurumlarına ait bilgiler bulunmamalıdır. Yazarın/yazarların kimlik bilgilerinin yer aldığı makale dosyaları değerlendirmeye alınmaz.

Yayımlanmak üzere gönderilen çalışmalar tez, kitap vb. yayınlardan hazırlanmış ise mutlaka makale başlığına vurgu yapılarak bu çalışmanın nereden türetildiği belirtilmelidir. Ayrıca eğer bu çalışma yüksek lisans veya doktora tezinden türetilmiş ise çalışmada danışmanın ismi ikinci sırada yer almalıdır.

Gönderilen çalışmaların dizgisi ve kullanılan kaynaklar, derginin web sitesinde yer alan yazım kurallarına ve dergi şablonuna uygun olarak hazırlanmalıdır. Bununla birlikte dergi yönetimi kendi talepleri doğrultusunda yazım kurallarını tek taraflı değiştirme hakkına sahiptir.

Dergi amaç ve kapsamına uygun olmayan, dil ve anlatım açısından zayıf olan ve bilimsel olmayan, derginin yayın ilkelerini karşılamayan çalışmalar hakemlere gönderilmeden editör ekibi tarafından reddedilebilir, bütün makalelerin yayımlanmasına ilişkin nihai karar yetkisi editöre ve/veya yayın kuruluna aittir.

Dergimiz web sitesine yüklenen ve baş editörün onayından geçen çalışmalar hakeme gönderilmeden önce teknik editör/dil editörü tarafından incelenir. Bu inceleme çalışmaların dergi formatına ve yazım kurallarına uygunluğu çerçevesinde yapılır. Teknik editörler ya da dil editörleri düzeltme taleplerini yazara/yazarlara iletirler. Teknik editörler/dil editörleri çalışmaları reddetme hakkına sahip değildir; yazardan/yazarlardan talep edilen düzeltmelerin yapılmaması durumunda nihai karar derginin baş editörüne aittir. Çıkan karar üzerinde hiçbir kurum ve kişi yaptırım hakkına sahip değildir.

Hakem değerlendirme sürecine alınan çalışmalar alanda uzman iki hakeme gönderilir. Eğer hakemlerin raporlarında çalışma ile ilgili görüş ayrılığı söz konusu olursa, üçüncü bir hakemin görüşüne başvurulur. Üçüncü hakemden gelen görüş ve öneriler doğrultusunda editör kendi yetkisi doğrultusunda hareket eder.

Hakem değerlendirme süreci 40 gün içinde tamamlanmaktadır. Bu süre, ilgili alandaki hakemlerin iş yükü nedeniyle uzayabilmektedir. Çalışmanızın hangi süreçte olduğunu sistem üzerinden takip edebilirsiniz.

Dergiye gönderilen makaleler, yazarların ve hakemlerin kimliklerinin gizlendiği (çift kör) hakem değerlendirmesinden geçerler. Yazar/yazarlar hakemlerin, hakemler ise yazarların kimliğini bilmemektedir.

Hakem değerlendirmelerinde çalışmalar, dil ve anlatım, özgün değer, etik kurallara uygunluk, bilimsel içerik ve çalışmanın başlık, özet, amaç, yöntem, bulgular ve sonuçlarının bütünlüğü ve tutarlı bir şekilde yazımı vb. kriterler açısından değerlendirilir.

Yazar/yazarlar; hakemlerin, alan editörünün ve baş editörün eleştirilerini, önerilerini ve düzeltme taleplerini dikkate almak zorundadırlar. Yazar/yazarların çalışmalarının değerlendirme sonucunda yapılan eleştirilerden ve önerilerden katılmadığı hususları gerekçeleriyle izah etmelidir/etmelidirler.

Hakem değerlendirme raporlarının sonuçlarına dayalı olarak baş editör ve alan editörü çalışmayı kabul etme, yeniden değerlendirilmesi talebinde bulunma ya reddetme hakkına sahiptir. Bu durumda hiçbir yazar bir hak iddiasında ve talepte bulunamaz.

Yazardan/yazarlardan makale ile ilgili sadece üç defa düzeltme istenebilir. Her üç düzeltmede de istenilen düzeltmeler gerçekleştirilmemiş ise makale reddedilir. Yazarların onayı alınmak koşulu ile yayın kurulunca yazılarda değişiklik yapılabilir.

Hakemler, intihal, etik ihlali gibi araştırma ve yayın etiğine uygun olmayan olası durumları değerlendirirler..

Dergiye gönderilen makalelerin benzerlik tespiti ve denetimi, gerekli yazılımlar aracılığı ile yapılmaktadır.

Araştırma makalelerinde, yazarların etik onaylarını ilgili kurumlardan alması beklenmektedir. Gereken durumlarda ilgili yazardan etik onayını beyan etmesi istenebilir

Araştırmanın finansal olarak desteklenip desteklenmediği ve herhangi bir çıkar çatışması olup olmadığı yazının sonunda belirtilmelidir.

Yazardan/yazarlardan makalelerine ilişkin ham veriler talep edilebilir, böyle bir durumda yazar/yazarlar beklenen veri ve bilgileri yayın kuruluna sunmaya hazır olmalıdırlar.

Değerlendirme süreci başladıktan sonra yazar sırası değiştirme, yazar çıkartılması vb. içeren yazar sorumlulukları değiştirilemez.

Değerlendirilme süreci başlayan çalışmalar hiçbir koşulda dergiden çekilemez.

Ücretsiz