Letter to Editor
BibTex RIS Cite

Bir Köpekte Hatalı Kısırlaştırma Sonucu Oluşmuş Jinekolojik ve İntraabdominal Patolojiler

Year 2023, Volume: 2 Issue: 1, 17 - 19, 28.10.2023

Abstract

Bu olgu ile hatalı kısırlaştırmaya bağlı oluşmuş jinekolojik ve intraabdominal patolojilerin meslektaşlarımızla paylaşılması amaçlandı. Yaklaşık 2 yaşlı, melez ırk bir köpek farklı kliniklerde farklı zamanlarda yapılan kısırlaştırma operasyonu sonucu dikişlerin açılması şikayeti ile getirildi. Muayenede abdomendeki operasyon hattı enfekteydi ve omentum dışarı evantre olmuştu. Hematolojik ve serobiyokimyasal değerlerden sadece total lökosit ve alkalen fosfataz değerlerinin yükseldiği gözlendi. Genel anestezi altında acil operasyona alınan hastada abdominal boşlukta adezyonlar, omentumda parsiyal nekroz alanları, mezovaryumda emilmeyen dikiş materyali ile ligatüre edilmiş alanlarda apse, uterusun ligatüre edildiği korpus kısmında yaygın yangı ve enfeksiyon alanı ve stump pyometra tespit edildi. Tüm yangısal, enfektif ve nekrotik dokular uzaklaştırılarak kuralına uygun kısırlaştırma işlemi kontrol edilerek tamamlandı. Dokular makroskopik ve histopatolojik olarak incelendi ve uterus ve yağ dokusunda gözlenen değişikliklerin dikiş materyali nedeniyle gelişen yangısal reaksiyon, kanama ve nekroz olduğu değerlendirildi. Sonuç olarak, klinik pratikte yapılan hatalı uygulamaların önüne geçilmesi için pratisyen veteriner hekimlerin mesleki yeterliliklerini bilerek cerrahi girişimlerde bulunması ve edinemediği bilgiler ile de jinekolojik uygulamaları gerçekleştirmemeleri gerekir.

Gynecological and Intra-abdominal Pathologies Caused by Malpracticed Neutering in a Dog

Year 2023, Volume: 2 Issue: 1, 17 - 19, 28.10.2023

Abstract

With this case, it was aimed to share with our colleagues the gynecological and intra-abdominal pathologies caused by malpracticed neutering. A 2-year-old, mixed breed dog was brought in with the complaint of suture line breakage following neutering operations performed at different times in different clinics. On examination, the abdominal operation line was infected and the omentum was evantrated. It was observed that only total leukocyte and alkaline phosphatase values increased among hematological and serobiochemical values. Adhesions in the abdominal cavity, partial necrosis areas in the omentum, abscess in the areas ligated with non-absorbable suture material in the mesovarium, widespread inflammation and infection area in the corpus where the uterus was ligated, and stump pyometra were detected in the dog which underwent an emergency operation under general anesthesia. All inflammatory, infective and necrotic tissues were removed and neutering was completed in accordance with the rule. The tissues were examined macroscopically and histopathologically, and the changes observed in the uterus and adipose tissue were evaluated as inflammatory reaction, bleeding and necrosis due to the suture material. As a result, in order to prevent malpractices in clinical practice, veterinarians should perform surgical interventions knowing their professional qualifications and should not perform gynecological practice without an adequate knowledge and experience.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Veterinary Surgery, Veterinary Sciences (Other)
Journal Section Letter to editor
Authors

E. Sinem Özdemir Salcı 0000-0003-0154-9938

Pelin Erden 0009-0008-0518-7501

Özkan Yavaş 0000-0001-9811-9920

Hilal Acar 0000-0003-0154-9938

Altın Aghatabay 0009-0001-0523-8718

Publication Date October 28, 2023
Submission Date August 9, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Özdemir Salcı, E. S., Erden, P., Yavaş, Ö., Acar, H., et al. (2023). Bir Köpekte Hatalı Kısırlaştırma Sonucu Oluşmuş Jinekolojik ve İntraabdominal Patolojiler. Türk Veteriner Cerrahi Dergisi, 2(1), 17-19.