Research Article
BibTex RIS Cite

Effect of Covid-19 Pandemic on Secondary Housing Use: Van-Mollakasım Example

Year 2023, Issue: 6, 111 - 131, 30.12.2023
https://doi.org/10.62068/visbid.1393300

Abstract

Covid 19 global epidemic of which we fell the effect on everthing and having different reflections to whole World in 2020 generated serious results like social-economic, spatial, politicak and enviromental. The pandemiccrisis that emerged unexpectedly has resonated worldwide and significantly influenced people's housing and settlement preference. The altered housing preferences during the pandemic, along with the necessity for people to suspend their social interactions and the requirement for isolated living, have transformed urban areas into abandoned spaces while making rural areas preferred choice. The text discusses the changing housing prefereces due to the pandemic, emphasizing the appeal of living in an healthy environment within accessible green spaces. It highlights the shift in expectations from housing, focusing on spaces suitable for bothrecreational activities and remote work. Additionally, it emphasizes the increasing prominence of secondary residences that cater to the conditions sought during this time. Secondary residences, traditionally used for relaxation and holidays, ganied unprecedented attention during the Covid-19 pandemic, leading to a significant expansion in the secondary housing market. Research incates a surge in the use of secondary residences durung the pandemic, as they offered an escape from the uncertainties and health risks or urban life. The text specifically mentions the ezamination of Van/Mollakasım Neighborhood, which forms the most populousand important secondary housing area in the city. The study aims to reveal the extent of the pandemic's influence on the use of secondary residences in this neighborhood through surveys and interviews with users. Additionally, it notes the sinificance of being among the pioneering studies focusing on secondary residences concerning lakes. The study concludes that the pandemic led to an increase in purchasing, construction, renting and duration of stays in secondary residences within the neighborhood. The rise in pandemic-related usage also increased population density, resulting in various conrtaints such as increased traffic and coastal usage for secondary residence users.

References

  • Aydın, B. ve Doğan, M. (2020). Yeni Koronavirüs (Covid-19) Pandemisinin Turistik Tüketici Davranışları ve Türkiye Turizmi Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi. Pazarlama Teorisi ve Uygulamaları Dergisi, 6(1), 93-115.

Covid-19 Pandemisinin İkincil Konut Kullanımına Etkisi: Van-Mollakasım Örneği

Year 2023, Issue: 6, 111 - 131, 30.12.2023
https://doi.org/10.62068/visbid.1393300

Abstract

Her sistem üzerinde etkisini hissettiğimiz, 2020 yılında tüm dünyaya farklı yansımaları olan Covid-19 küresel salgını sosyo-ekonomik, mekânsal, siyasal ve çevresel yansımaları olan ciddi sonuçlar doğurmuştur. Hiç beklenmedik anda ortaya çıkan bu pandemi krizi tüm dünyada büyük yankı uyandırmış ve bu kriz insanların barınma ve yerleşim tercihlerini de büyük ölçüde etkilemiştir. Pandemi süreciyle baş etmede farklılaşan konut tercihleri ile bu dönemde insanların sosyal ilişkilerini askıya almaları ve izole yaşam zorunluluğu, kentsel alanları terk edilen, kırsal alanları ise tercih edilen alanlar haline getirmiştir. Sağlıklı bir çevrede oturmak, erişilebilir yeşil alan içerisinde olmak kişilerin konut tercihleri üzerinde en cezbedici özellikler olmaya başlamıştır. Böylece konuttan beklentiler, hem rekreasyonel faaliyetlerin gerçekleştirilebileceği hem de uzaktan çalışma alanı olarak kullanabilecek yerleri ön plana çıkarmıştır. Bu noktada da ikincil konutlar sözü edilen koşulları sağlama bağlamında daha görünür hale gelmiştir. Daimi ikâmet edilen konutun dışında dinlenme, eğlenme, tatil amaçlı olarak kullanılan ikincil konutlar, çok eskiden beri kullanılmasına rağmen, Covid-19 pandemisiyle beraber daha önce hiç olmadığı kadar rağbet görmüş ve ikincil konut piyasası büyük oranda genişlemiştir. Yapılan birçok araştırmada da ikincil konutların pandemi dönemi ile birlikte kullanımlarının arttığı, kentsel yaşamın bulanıklığı ve sağlık riskleri açısından terk edilerek bir kaçış mekânı oluşturdukları görülmüştür. Bu açıdan araştırmanın kapsamı olan Van/Mollakasım Mahallesi incelenmiştir. Mahalle kentin en kalabalık ve en önemli ikincil konut alanını oluşturmaktadır. Mahallede pandemi sürecinden ikincil konut kullanımlarının ne derece etkilendiği, kullanıcılara uygulanan anket ve mülakatlar ile ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu çalışma ayrıca göller açısından ikincil konut konusunun işlendiği ilk çalışmalar arasında yerini almasıyla da dikkat çekici ve önemlidir. Çalışma sonunda elde veriler değerlendirildiğinde ise pandemi birlikte mahalledeki ikincil konut satın alımında, yapımında, kiralama ve kalış sürelerinde artışlar olduğu tespit edilmiştir. Pandemi kaynaklı kullanımın artması, nüfus yoğunluğunu arttırmış ve beraberinde ikincil konut kullanıcıları için trafik ve kıyı kullanım yoğunluğu gibi çeşitli kısıtlamaları da ortaya çıkarmıştır.

References

  • Aydın, B. ve Doğan, M. (2020). Yeni Koronavirüs (Covid-19) Pandemisinin Turistik Tüketici Davranışları ve Türkiye Turizmi Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi. Pazarlama Teorisi ve Uygulamaları Dergisi, 6(1), 93-115.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Recreation, Leisure and Tourism Geography
Journal Section Research Articles
Authors

Şeyma Çohaz Ebeperi 0000-0001-5365-4161

Mehmet Zeydin Yıldız 0000-0002-1178-3878

Early Pub Date December 26, 2023
Publication Date December 30, 2023
Submission Date November 20, 2023
Acceptance Date December 25, 2023
Published in Issue Year 2023 Issue: 6

Cite

APA Çohaz Ebeperi, Ş., & Yıldız, M. Z. (2023). Covid-19 Pandemisinin İkincil Konut Kullanımına Etkisi: Van-Mollakasım Örneği. Van İnsani Ve Sosyal Bilimler Dergisi(6), 111-131. https://doi.org/10.62068/visbid.1393300

ViSBiD, MLA ve Crossref tarafından indekslenmektedir. Ayrıca Index Copernicus takip sistemine alınmıştır.