Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Aydın İl Merkezinde turunç Citrus aurantium L. (Rutaceae) ağaçlarında bulunan Coccoidea üst familyası ile Aphididae ve Aleyrodidae familyaları (Hemiptera)’ na bağlı türlerin saptanması, bulaşma oranlarının ve doğal düşmanlarının belirlenmesi

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 3, 221 - 230, 12.08.2016
https://doi.org/10.16969/teb.02586

Öz

Bu çalışmada, 2012-2013 yıllarında, Aydın merkezde; Muğla Bulvarı, Atatürk Bulvarı ve Batı Gazi Bulvarı olmak üzere üç ayrı bölgede peyzaj amaçlı kullanılan turunç ağaçlarında bulunan zararlıların, bulaşma oranlarının ve doğal düşmanların belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için, 15 gün arayla yaprak ve sürgün örnekleri alınmıştır. Örnekler laboratuvara getirilerek stereo mikroskop altında incelenmiş ve bulaşma oranları hesaplanmıştır. Ayrıca, örneklemeler sırasında ergin avcı böcekler, parazitoitli bireyler laboratuvara getirilerek doğal düşmanlar saptanmıştır. Sonuç olarak Coccoidea (Hemiptera) üst familyasına bağlı Coccus hesperidum (Linnaeus), Ceroplastes rusci (Linnaeus) ve Aonidiella aurantii (Maskell) türleri tespit edilmiştir. Turunç ağaçlarında diğer bir zararlı grubu Aphis spiraecola (Patch), Aphis gossypii (Glover), Toxoptera aurantii (Boyer de Fonscolombe) ve Myzus persicae (Sulzer) (Hemiptera: Aphididae) olmak üzere dört farklı yaprakbiti türü tespit edilmiştir. Yaprakbitlerinin doğal düşmanı olarak; Adalia fasciatopunctata (Mulsant), Oenopia (Synharmonia) conglobata (Linnaeus), Adalia bipunctata (Linnaeus), Coccinella septempunctata (Linnaeus) (Coleoptera: Coccinellidae) ile Binodoxy angelicae ve Lysiphlebus testaceipes (Hymenoptrera: Braconidae) türleri belirlenmiştir. Aleyrodidae familyasından Aleurothirixus floccosus saptanmıştır. A. floccosus‘ un doğal düşmanı olarak da Cales noacki tespit edilmiştir. Her iki çalışma dönemi boyunca A. floccosus’ un C. noacki ile parazitlenme oranının eylül ayında en yüksek düzeyde olduğu görülmüştür.

Determination of species from Coccoidea superfamily, and Aphididae and Aleyrodidae families (Hemiptera) , their infestation rate and natural enemies on sour orange Citrus aurantium L. (Rutaceae) in Aydın province

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 3, 221 - 230, 12.08.2016
https://doi.org/10.16969/teb.02586

Öz

It was aimed to determine the pest species, their infection rate and their natural enemies on sour orange grown for landscape on Boulevards in three different district of the city center namely, Muğla Boulevard, Atatürk Boulevard and Batı Gazi Boulevard, and samplings were conducted in 2012 and 2013. Leaves and shoots were sampled on the trees and examined under stereo binocular microscope every 15 days in the laboratory to determine their infestation rate. Additionally, adult predators and parasitized pest individuals were also collected during sampling to determine the natural enemies. As a result, Coccus hesperidum (Linnaeus), Ceroplastes rusci (Linnaeus) and Aonidiella aurantii (Maskell) were determined in Coccoidea (Hemiptera) superfamily. Four aphid species, Aphis spiraecola (Patch), Aphis gossypii (Glover), Toxoptera aurantii (Boyer de Fonscolombe), and Myzus (Nectarosiphon) persicae (Sulzer) (Hemiptera: Aphididae) were also identified. Adalia fasciatopunctata (Mulsant), Oenopia (Synharmonia) conglobata (Linnaeus), Adalia bipunctata (Linnaeus), and Coccinella septempunctata (Linnaeus) (Coleoptera: Coccinellidae), and additionally Binodoxy angelicae and Lysiphlebus testaceipes (Hymenoptrera: Braconidae) were found as natural enemies on aphids. Aleurothirixus floccosus was sampled as whitefly, and Cales noacki Howard (Hymenoptera: Aphelinidae) was found to be natural enemy on A. floccosus. The parasitization was the highest in September in both study periods.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Orijinal Araştırma
Yazarlar

Huseyin Yerlikaya

Hüseyin Başpınar

Eyyüp Mennan Yıldırım

Yayımlanma Tarihi 12 Ağustos 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yerlikaya, H., Başpınar, H., & Yıldırım, E. M. (2016). Aydın İl Merkezinde turunç Citrus aurantium L. (Rutaceae) ağaçlarında bulunan Coccoidea üst familyası ile Aphididae ve Aleyrodidae familyaları (Hemiptera)’ na bağlı türlerin saptanması, bulaşma oranlarının ve doğal düşmanlarının belirlenmesi. Türkiye Entomoloji Bülteni, 6(3), 221-230. https://doi.org/10.16969/teb.02586
AMA Yerlikaya H, Başpınar H, Yıldırım EM. Aydın İl Merkezinde turunç Citrus aurantium L. (Rutaceae) ağaçlarında bulunan Coccoidea üst familyası ile Aphididae ve Aleyrodidae familyaları (Hemiptera)’ na bağlı türlerin saptanması, bulaşma oranlarının ve doğal düşmanlarının belirlenmesi. Türkiye Entomoloji Bülteni. Ağustos 2016;6(3):221-230. doi:10.16969/teb.02586
Chicago Yerlikaya, Huseyin, Hüseyin Başpınar, ve Eyyüp Mennan Yıldırım. “Aydın İl Merkezinde Turunç Citrus Aurantium L. (Rutaceae) ağaçlarında Bulunan Coccoidea üst Familyası Ile Aphididae Ve Aleyrodidae Familyaları (Hemiptera)’ Na bağlı türlerin saptanması, bulaşma oranlarının Ve doğal düşmanlarının Belirlenmesi”. Türkiye Entomoloji Bülteni 6, sy. 3 (Ağustos 2016): 221-30. https://doi.org/10.16969/teb.02586.
EndNote Yerlikaya H, Başpınar H, Yıldırım EM (01 Ağustos 2016) Aydın İl Merkezinde turunç Citrus aurantium L. (Rutaceae) ağaçlarında bulunan Coccoidea üst familyası ile Aphididae ve Aleyrodidae familyaları (Hemiptera)’ na bağlı türlerin saptanması, bulaşma oranlarının ve doğal düşmanlarının belirlenmesi. Türkiye Entomoloji Bülteni 6 3 221–230.
IEEE H. Yerlikaya, H. Başpınar, ve E. M. Yıldırım, “Aydın İl Merkezinde turunç Citrus aurantium L. (Rutaceae) ağaçlarında bulunan Coccoidea üst familyası ile Aphididae ve Aleyrodidae familyaları (Hemiptera)’ na bağlı türlerin saptanması, bulaşma oranlarının ve doğal düşmanlarının belirlenmesi”, Türkiye Entomoloji Bülteni, c. 6, sy. 3, ss. 221–230, 2016, doi: 10.16969/teb.02586.
ISNAD Yerlikaya, Huseyin vd. “Aydın İl Merkezinde Turunç Citrus Aurantium L. (Rutaceae) ağaçlarında Bulunan Coccoidea üst Familyası Ile Aphididae Ve Aleyrodidae Familyaları (Hemiptera)’ Na bağlı türlerin saptanması, bulaşma oranlarının Ve doğal düşmanlarının Belirlenmesi”. Türkiye Entomoloji Bülteni 6/3 (Ağustos 2016), 221-230. https://doi.org/10.16969/teb.02586.
JAMA Yerlikaya H, Başpınar H, Yıldırım EM. Aydın İl Merkezinde turunç Citrus aurantium L. (Rutaceae) ağaçlarında bulunan Coccoidea üst familyası ile Aphididae ve Aleyrodidae familyaları (Hemiptera)’ na bağlı türlerin saptanması, bulaşma oranlarının ve doğal düşmanlarının belirlenmesi. Türkiye Entomoloji Bülteni. 2016;6:221–230.
MLA Yerlikaya, Huseyin vd. “Aydın İl Merkezinde Turunç Citrus Aurantium L. (Rutaceae) ağaçlarında Bulunan Coccoidea üst Familyası Ile Aphididae Ve Aleyrodidae Familyaları (Hemiptera)’ Na bağlı türlerin saptanması, bulaşma oranlarının Ve doğal düşmanlarının Belirlenmesi”. Türkiye Entomoloji Bülteni, c. 6, sy. 3, 2016, ss. 221-30, doi:10.16969/teb.02586.
Vancouver Yerlikaya H, Başpınar H, Yıldırım EM. Aydın İl Merkezinde turunç Citrus aurantium L. (Rutaceae) ağaçlarında bulunan Coccoidea üst familyası ile Aphididae ve Aleyrodidae familyaları (Hemiptera)’ na bağlı türlerin saptanması, bulaşma oranlarının ve doğal düşmanlarının belirlenmesi. Türkiye Entomoloji Bülteni. 2016;6(3):221-30.