BibTex RIS Kaynak Göster

Değişken kesitli hiperstatik çerçevenin castigliano teoremi ve mathematica ile çözümü

Yıl 2014, Cilt: 30 Sayı: 5, 318 - 322, 01.10.2014

Öz

Çalışmada değişken kesitli tek katlı hiperstatik çerçevenin mesnet reaksiyonlarının ve moment değişimlerinin Mathematica paket programı yardımıyla nasıl bulunduğu gösterilmiştir. Çerçeveyi oluşturan çubuk kesitinde veya yükünde süreksizlik oluşturan noktalar başlangıç alınarak kesimler yapılmıştır. Bu kesimlere ait moment ifadeleri ve atalet momenti değişimleri de ayrıca elde edilmiştir. Çerçeve hiperstatik olduğundan denge denklemlerine ilave olarak gerekli olan süreklilik denklemleri Mathematica paket programı ortamında Castigliano’nın ikinci teoremi uygulanarak elde edilmiştir. Elde edilen denklemler çözülerek hiperstatik çerçeve sistem mesnet reaksiyonları hesaplanmıştır.

Kaynakça

  • Çakıroğlu, A.,Çetmeli, E., Yapı Statiği I, II, 10. Baskı, İstanbul,Beta Basım A.Ş.,2000.
  • Özmen, G.,Orakdöğen, E.,Darılmaz, K., Örneklerle Sap2000 V15, İstanbul, Birsen Yayınevi, 2012.
  • Silva, V. D.,MechanicsandStrength of Materials, Netherlands, Springer-Verlag Berlin, Heidelberg, 2006.
  • Omurtag, M.H., Mukavemet, İstanbul, Birsen Yayınevi, 2007.
  • Özbek, T., Mukavemet, İstanbul, Birsen Yayınevi, 1996. 6. Wolfram, Mathematica, http://www.wolfram.com/mathematica/.

Solution of undeterminate frame system with variable section using castigliano’s theorem and mathematica

Yıl 2014, Cilt: 30 Sayı: 5, 318 - 322, 01.10.2014

Öz

In the study, it is shown that how the support reactions of an undeterminate one storey barframe system with variable section and, function of internal moment distribution are found using Mathamatica package program. Sections are taken on frame system, the reference points are taken for a section where moment of inertia or load cause discontiniouity. For those sections, functions of internal moment and functions of moment of inertia are obtained. Since the frame system is undeterminate, in addition to equilibrium equations, the compatibility equations are obtained by employing Castigliano’s second teorem in the Mathematica medium having symbolic operation ability. Support reactions of undeterminate frame system are solved using the equilibrium and compatibility equations simultaneously.

Kaynakça

  • Çakıroğlu, A.,Çetmeli, E., Yapı Statiği I, II, 10. Baskı, İstanbul,Beta Basım A.Ş.,2000.
  • Özmen, G.,Orakdöğen, E.,Darılmaz, K., Örneklerle Sap2000 V15, İstanbul, Birsen Yayınevi, 2012.
  • Silva, V. D.,MechanicsandStrength of Materials, Netherlands, Springer-Verlag Berlin, Heidelberg, 2006.
  • Omurtag, M.H., Mukavemet, İstanbul, Birsen Yayınevi, 2007.
  • Özbek, T., Mukavemet, İstanbul, Birsen Yayınevi, 1996. 6. Wolfram, Mathematica, http://www.wolfram.com/mathematica/.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA79KU55GY
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Cengiz Duran Atiş Bu kişi benim

Müslüm Kılınç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 30 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Atiş, C. D., & Kılınç, M. (2014). Değişken kesitli hiperstatik çerçevenin castigliano teoremi ve mathematica ile çözümü. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 30(5), 318-322.
AMA Atiş CD, Kılınç M. Değişken kesitli hiperstatik çerçevenin castigliano teoremi ve mathematica ile çözümü. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. Ekim 2014;30(5):318-322.
Chicago Atiş, Cengiz Duran, ve Müslüm Kılınç. “Değişken Kesitli Hiperstatik çerçevenin Castigliano Teoremi Ve Mathematica Ile çözümü”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 30, sy. 5 (Ekim 2014): 318-22.
EndNote Atiş CD, Kılınç M (01 Ekim 2014) Değişken kesitli hiperstatik çerçevenin castigliano teoremi ve mathematica ile çözümü. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 30 5 318–322.
IEEE C. D. Atiş ve M. Kılınç, “Değişken kesitli hiperstatik çerçevenin castigliano teoremi ve mathematica ile çözümü”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 30, sy. 5, ss. 318–322, 2014.
ISNAD Atiş, Cengiz Duran - Kılınç, Müslüm. “Değişken Kesitli Hiperstatik çerçevenin Castigliano Teoremi Ve Mathematica Ile çözümü”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 30/5 (Ekim 2014), 318-322.
JAMA Atiş CD, Kılınç M. Değişken kesitli hiperstatik çerçevenin castigliano teoremi ve mathematica ile çözümü. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2014;30:318–322.
MLA Atiş, Cengiz Duran ve Müslüm Kılınç. “Değişken Kesitli Hiperstatik çerçevenin Castigliano Teoremi Ve Mathematica Ile çözümü”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 30, sy. 5, 2014, ss. 318-22.
Vancouver Atiş CD, Kılınç M. Değişken kesitli hiperstatik çerçevenin castigliano teoremi ve mathematica ile çözümü. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2014;30(5):318-22.

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.