Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Amounts of Antioxidant Vitamins and Glutathione with Total Antioxidan Capacity in Plant Curcuma longa L.

Yıl 2017, Cilt: 33 Sayı: 2, 91 - 101, 15.08.2017

Öz

In this study, the amounts of
vitamin A, vitamin E, Beta
-
carotene
,
vitamin C, thiamine hydrochloride (vitamin B
1
), riboflavin
(vitamin
B
2
),
nicotinic
acid
(vitamin
B
3
),
pyridoxine
hydrochloride (vitamin B
6
) and folic acid
(vitamin B
9
) with
reduced form glutathione (GSH) and oxidized form glutathione
(GSSG)
in
the plant
of which
sold
powdered
spice
turmeric
(
Curcuma longa L.
)
were determined by using High Performance
L
iquid Chromatography.
In addition, total phenolic and
flavonoid contents in plant content was determined by
spectrophotometric measurements. Free radical scavenging
effect of the plant extract on 2,2
-
diphenyl
-
1
-
pikrilhidrazil
(DPPH) was measured and the re
sults using the known standard
antioxidant bütilhidroksitoluen (BHT) were compared.
The
amount of vitamin A, vitamin E, β
-
carotene, vitamin C,
vitamin
B
1
, vitamin B
2
, vitamin B
3
, vitamin B
6
, v
itamin
B
9
with
GSH and
GSSG in leaves of
Curcuma longa L.
were obtained to be
10,79±1,09

g/g; 14,88±6,80

g/g; 30,89±3,23

g/g; 46,93±3,68

g/g; 28,81±2,52

g/g; 0,73±0,09

g/g; 17,92±2,12

g/g;
5,40±0,95

g/g; 33,07±0,20

g/g; 73,45±11,31

g/g and
287,10±36,99

g/
g
respectively.
The amount of total phenolic
the as
187,02±5,22
(mg/g gallic acid equivalent) and the amount
of the total flavanoid the
169,66±3,27
(mg/g quercetin
equivalent) in samples were determined.
Free radical
scavenging effect of 85,32 ± 2,95
(%)
was determined as, but
compared to BHT was not significant difference (p> 0.05). It may
be concluded from the results that rich, the the
Curcuma longa L.
plant contains of vitamins A, E, C, glutathione (GSH, GSSG),
vitamins
B
1
, B
3
and
B
9
, also amount conta
ins phenolic and
flavonoid content a powerful antioxidant.

Kaynakça

  • ERU

Zerdeçal ( Curcuma longa L. ) Bitkisindeki Antioksidan Vitaminler ve Glutatyon Miktarları ile Total Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesİ

Yıl 2017, Cilt: 33 Sayı: 2, 91 - 101, 15.08.2017

Öz

Bu çalışmada, baharatçılarda toz halinde satılan
Zerdeçal
(
Curcuma
longa L.
) bitkisinin
A vitamini, E vitamini, β
-
karoten, C vitamini, tiamin
klorür (B
1
vitamini), riboflavin (B
2
vitamini), nikotinik asit (B
3
vitamini),
pridoksin klorür (B
6
vitamini) ve fo
lik asit (B
9
vitamini) vitaminleri ile
indirgenmiş
glutatyon (GSH) ve yükseltgenmiş glutatyon (GSSG) miktarları
Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. Toplam
fenolik ve flavonoit miktarları ise spektrofotometrik olarak ölçüldü.
Ekstraktın serbest radikal temizleme etkisi de 2,2
-
dif
enil
-
1
-
pikrilhidrazil
(DPPH) kullanılarak belirlendi ve sonuçları standart antioksidanlığı bilinen
bütilhidroksitoluen (BHT) ile karşılaştırıldı.
Toz haline getirilmiş Zerdeçal
(
Curcuma longa L.
) bitkisinin A, E, β
-
karoten, C vitamini, B
1
, B
2
, B
3
, B
6
ve B
9
vitaminleri ile GSH ve GSSG miktarları sırası ile 10,79±1,09

g/g; 14,88±6,80

g/g; 30,89±3,23

g/g; 46,93±3,68

g/g; 28,81±2,52

g/g; 0,73±0,09

g/g;
17,92±2,12

g/g; 5,40±0,95

g/g; 33,07±0,20

g/g; 73,45±11,31

g/g ve
287,10±36,99

g/g olduğu gözlendi.
Örneklerdeki toplam fenolik miktarı
187,02±5,22 (mg/g gallik asit eşdeğeri), toplam flavonoit miktarı ise
169,66±3,27 (mg/g kuersetin eşdeğeri) olarak belirlendi. Serbest radikal
temizleme etkisi ise 85,32 ± 2,95 (%) olarak belirlendi, fakat BHT’ye kıyasl
a
anlamlı fark bulunamadı (
p
>0.05). Sonuç olarak elde edilen bulgulardan
Zerdeçal
(
Curcuma longa L.
) bitkisinin, A, E, C vitamini, Glutatyon (GSH,
GSSG), B
1
, B
3
ve
B
9
vitaminleri bakımından iyi bir kaynak olduğu ve içerdiği
zengin fenolik ve flavonoit mikt
arları dikkate alındığında oldukça güçlü bir
antioksidan bitki olduğu söylenebilir
.

Kaynakça

  • ERU
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ebru Çöteli Bu kişi benim

Fikret Karataş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Ağustos 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 33 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çöteli, E., & Karataş, F. (2017). Zerdeçal ( Curcuma longa L. ) Bitkisindeki Antioksidan Vitaminler ve Glutatyon Miktarları ile Total Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 33(2), 91-101.
AMA Çöteli E, Karataş F. Zerdeçal ( Curcuma longa L. ) Bitkisindeki Antioksidan Vitaminler ve Glutatyon Miktarları ile Total Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. Ağustos 2017;33(2):91-101.
Chicago Çöteli, Ebru, ve Fikret Karataş. “Zerdeçal ( Curcuma Longa L. ) Bitkisindeki Antioksidan Vitaminler Ve Glutatyon Miktarları Ile Total Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesİ”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 33, sy. 2 (Ağustos 2017): 91-101.
EndNote Çöteli E, Karataş F (01 Ağustos 2017) Zerdeçal ( Curcuma longa L. ) Bitkisindeki Antioksidan Vitaminler ve Glutatyon Miktarları ile Total Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 33 2 91–101.
IEEE E. Çöteli ve F. Karataş, “Zerdeçal ( Curcuma longa L. ) Bitkisindeki Antioksidan Vitaminler ve Glutatyon Miktarları ile Total Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesİ”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 33, sy. 2, ss. 91–101, 2017.
ISNAD Çöteli, Ebru - Karataş, Fikret. “Zerdeçal ( Curcuma Longa L. ) Bitkisindeki Antioksidan Vitaminler Ve Glutatyon Miktarları Ile Total Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesİ”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 33/2 (Ağustos 2017), 91-101.
JAMA Çöteli E, Karataş F. Zerdeçal ( Curcuma longa L. ) Bitkisindeki Antioksidan Vitaminler ve Glutatyon Miktarları ile Total Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2017;33:91–101.
MLA Çöteli, Ebru ve Fikret Karataş. “Zerdeçal ( Curcuma Longa L. ) Bitkisindeki Antioksidan Vitaminler Ve Glutatyon Miktarları Ile Total Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesİ”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 33, sy. 2, 2017, ss. 91-101.
Vancouver Çöteli E, Karataş F. Zerdeçal ( Curcuma longa L. ) Bitkisindeki Antioksidan Vitaminler ve Glutatyon Miktarları ile Total Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2017;33(2):91-101.

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.