BibTex RIS Kaynak Göster

Parkinsonlu Bireylerde Müzik Eşliğinde Ritmik Hareket Tedavisinin Günlük Yaşam Aktivitelerindeki Bağımsızlık ve Aktivite Performansına Etkisi

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 1, 43 - 50, 01.01.2016

Öz

Amaç: Çalışmanın amacı İdiyopatik Parkinson tanısı almış iki olguda müzik eşliğinde ritmik hareket tedavisinin günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlık ve aktivite performansına etkisini araştırmaktı. Gereç ve yöntem: Her iki olguya da araştırmacı tarafından oluşturulan sosyodemografik anket, günlük yaşam aktivitelerindeki (GYA) bağımsızlıklarını sorgulamak için Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçümü (FBÖ), GYA’daki aktivite performanslarını sorgulamak için Kanada Aktivite Performans Ölçümü (KAPÖ) uygulandı. Müzik tercihleri araştırmacı tarafından oluşturulan müzik ilgi formu ile enstrümental nostaljik müzik olarak belirlendi. Müziğin hızı Audocity programı ile dereceli olarak artırıldı. Müdahale programı GYA’da genel olarak gerekli olan hareketler analiz edilerek oluşturuldu. Müdahale 6 hafta, haftada bir seans ve 45 dakika boyunca grup aktivitesi şeklinde gerçekleştirildi. Sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Sonuçlar: 70 yaşında Olgu 1 ve 66 yaşındaki Olgu 2’nin GYA’lardaki bağımsızlık seviyesinde belirgin değişiklik görülmemesine rağmen KAPÖ katılım ve performans puanlarında istatistiksel değişiklikler kaydedildi. Tartışma: Müzik eşliğinde ritmik hareket tedavisinin parkinsonlu bireylerin günlük yaşam aktivitelerindeki performans ve memnuniyetinin artmasında etkili olduğu düşünülmektedir. Müzik eşliğinde ritmik hareket tedavisinin kullanılmasıyla rehabilitasyon sürecinin verimliliğinde artış sağlanabilir. Müdahale süresinin artırılmasıyla GYA’daki bağımsızlık seviyesinde pozitif belirgin değişiklikler görüleceği düşünülmektedir

The Effect of Rhytmic Movement Therapy with Music on Independence in Daily Living Activities and Activity Performance among Inividual with Parkinsonism

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 1, 43 - 50, 01.01.2016

Öz

Purpose: The aim of this study was to investigate the effect of rhythmic movement therapy with music on independence level of daily living and activity performance in two cases who was idiopathic parkinsonism. Materials and Method: The sociodemographic questionnaire which formed by researcher, Functional Independence Measurement (FIM) for determination of independency in activities of daily living (ADL) and Canadian Occupational Performance Measurement (COPM) for determination of activity performance were applied in both cases. The music preferences of the cases were identified as instrumental nostalgic music with music interest checklist which prepared by researcher. The speed of music was increased gradually with Audocity program. The intervention program was created with analyzing the movement that necessary ones in ADL. The intervention was applied 6 weeks, 1 session each week and 45 minute each session as a group activity. Results: It wasn’t observed distinctive change at the independency level of ADL of 70 year old Case 1 and 66 year old Case 2 but statistical significant changes were found in activity performance and satisfaction scores of COPM. conclusion: It is concluded that rhythmic movement therapy with music is effective on increasing the performance and satisfaction in ADL of people with parkinsonism. The productivity of rehabilitation process can increase with using the rhythmic movement therapy with music. It is thought that if the length of the intervention duration increases, positive significant changes may occur on ADL

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA46PA64AS
Bölüm Olgu Sunumu
Yazarlar

Zeynep Öz Bu kişi benim

Esra Akı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Öz, Z., & Akı, E. (2016). Parkinsonlu Bireylerde Müzik Eşliğinde Ritmik Hareket Tedavisinin Günlük Yaşam Aktivitelerindeki Bağımsızlık ve Aktivite Performansına Etkisi. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi, 4(1), 43-50.
AMA Öz Z, Akı E. Parkinsonlu Bireylerde Müzik Eşliğinde Ritmik Hareket Tedavisinin Günlük Yaşam Aktivitelerindeki Bağımsızlık ve Aktivite Performansına Etkisi. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. Ocak 2016;4(1):43-50.
Chicago Öz, Zeynep, ve Esra Akı. “Parkinsonlu Bireylerde Müzik Eşliğinde Ritmik Hareket Tedavisinin Günlük Yaşam Aktivitelerindeki Bağımsızlık Ve Aktivite Performansına Etkisi”. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi 4, sy. 1 (Ocak 2016): 43-50.
EndNote Öz Z, Akı E (01 Ocak 2016) Parkinsonlu Bireylerde Müzik Eşliğinde Ritmik Hareket Tedavisinin Günlük Yaşam Aktivitelerindeki Bağımsızlık ve Aktivite Performansına Etkisi. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 4 1 43–50.
IEEE Z. Öz ve E. Akı, “Parkinsonlu Bireylerde Müzik Eşliğinde Ritmik Hareket Tedavisinin Günlük Yaşam Aktivitelerindeki Bağımsızlık ve Aktivite Performansına Etkisi”, Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, c. 4, sy. 1, ss. 43–50, 2016.
ISNAD Öz, Zeynep - Akı, Esra. “Parkinsonlu Bireylerde Müzik Eşliğinde Ritmik Hareket Tedavisinin Günlük Yaşam Aktivitelerindeki Bağımsızlık Ve Aktivite Performansına Etkisi”. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 4/1 (Ocak 2016), 43-50.
JAMA Öz Z, Akı E. Parkinsonlu Bireylerde Müzik Eşliğinde Ritmik Hareket Tedavisinin Günlük Yaşam Aktivitelerindeki Bağımsızlık ve Aktivite Performansına Etkisi. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2016;4:43–50.
MLA Öz, Zeynep ve Esra Akı. “Parkinsonlu Bireylerde Müzik Eşliğinde Ritmik Hareket Tedavisinin Günlük Yaşam Aktivitelerindeki Bağımsızlık Ve Aktivite Performansına Etkisi”. Ergoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi, c. 4, sy. 1, 2016, ss. 43-50.
Vancouver Öz Z, Akı E. Parkinsonlu Bireylerde Müzik Eşliğinde Ritmik Hareket Tedavisinin Günlük Yaşam Aktivitelerindeki Bağımsızlık ve Aktivite Performansına Etkisi. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2016;4(1):43-50.

Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi by Hacettepe University, Faculty of Health Sciences is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 Internationalcc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1nc.svg?ref=chooser-v1