BibTex RIS Kaynak Göster

Farin İlavesinin Çini Bünye Özelliklerine Etkisi

Yıl 2016, Cilt: 28 Sayı: 2, 51 - 55, 01.06.2016

Öz

Bu çalışmada, Bilecik kaoleni, Mihallıçık kili, dolomit ve pudra kuvars karışımından bir çini bünye
hazırlanmıştır. Çini bünyelerde hammadde olan dolomit yerine ağırlıkça % 0-15 arasında çimento sektöründe
kullanılan farin ilavesi yapılarak 4 farklı çini bünye hazırlanmıştır. Çini bünyeler plastik olarak
şekillendirildikten sonra 885 oC, 925 oC ve 975 oC sıcaklıklarda ayrı ayrı pişirilmişlerdir. Çini bünyelerin pişme
küçülmesi, su emme ve mukavemet özelliklerine farin ilavesi ve pişirim sıcaklıklarının etkisi incelenmiştir.
Pişme mukavemeti, en yüksek değerine (110 kg/cm2) ağırlıkça %15 farin ilaveli 975 oC 'de pişirilmiş
numunelerde ulaşılırken, 885 oC'de pişirilmiş farin ilavesiz numunelerde en düşük mukavemet değerine (62
kg/cm2) ulaşılmıştır. Ayrıca, numunelerin su emme değerleri artan pişme sıcaklığı ve farin miktarı ile azalmıştır.

Effect of Farine Addition on the Properties of Chinaware Bodies

Yıl 2016, Cilt: 28 Sayı: 2, 51 - 55, 01.06.2016

Öz

In this study, the chinaware was prepared by the mixture of Bilecik clay, Mihallıçık clay, dolomite and powders
quartz. Four different chinawares were prepared by adding farine, which is used in cement industry, between 0-
15 wt.% instead of dolomite used in chinaware as raw material. After the chinawares are shaped plastically and
they were separately fired at temperatures of 885 oC, 925 oC ve 975 oC. The effect of farine addition and fired
temperatures on the firing shrinkage, water absorption and flexural strength of chinawares were investigated.
Flexural strength was reached the maximum value (110 kg/cm2) for sample containing 15 wt.% farine and fired
at 975 oC, while the lowest flexural strength (62 kg/cm2) was obtained for the farine free sample fired at 885 oC.
Additionally, the water absorption values of samples were decreased with increasing the amount of farine and
firing temperature.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA93GP49PA
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hülya Kaftelen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2016
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 28 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kaftelen, H. (2016). Farin İlavesinin Çini Bünye Özelliklerine Etkisi. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 28(2), 51-55.
AMA Kaftelen H. Farin İlavesinin Çini Bünye Özelliklerine Etkisi. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Haziran 2016;28(2):51-55.
Chicago Kaftelen, Hülya. “Farin İlavesinin Çini Bünye Özelliklerine Etkisi”. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 28, sy. 2 (Haziran 2016): 51-55.
EndNote Kaftelen H (01 Haziran 2016) Farin İlavesinin Çini Bünye Özelliklerine Etkisi. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 28 2 51–55.
IEEE H. Kaftelen, “Farin İlavesinin Çini Bünye Özelliklerine Etkisi”, Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 28, sy. 2, ss. 51–55, 2016.
ISNAD Kaftelen, Hülya. “Farin İlavesinin Çini Bünye Özelliklerine Etkisi”. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 28/2 (Haziran 2016), 51-55.
JAMA Kaftelen H. Farin İlavesinin Çini Bünye Özelliklerine Etkisi. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2016;28:51–55.
MLA Kaftelen, Hülya. “Farin İlavesinin Çini Bünye Özelliklerine Etkisi”. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 28, sy. 2, 2016, ss. 51-55.
Vancouver Kaftelen H. Farin İlavesinin Çini Bünye Özelliklerine Etkisi. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2016;28(2):51-5.