Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SAĞLIK HARCAMALARININ EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİ

Yıl 2017, Cilt: 1 Sayı: 1, 89 - 119, 29.08.2017

Öz

Teknolojik ve ekonomik gelişmelerin yaşandığı günümüz dünyasında, ülke ekonomilerinde sağlık sektörü ve bu sektördeki harcamalarında önemli bir yeri bulunmaktadır. Sağlık sektörü insana yapılan bir yatırım olup meyvelerini beşerî sermayenin gelişimi olarak vermektedir. Sağlık sektöründeki harcamalar diğer sektörlerle de bağlantılı olup bu alandaki yaşanan artışlar etkisini ekonomik büyüme üzerinde göstermektedir. Sağlık harcamaları ve özellikle kişi başına düşen sağlık harcamaları oranının yüksekliği toplumların gelişmişliği ve refahının ölçütleri arasında yer almaktadır. Sağlık harcamalarının önemli bir boyutu da hiç şüphesiz bu alandaki gelişmeler, iş gücünde oluşabilecek hastalık ve özür gibi durumların en aza indirgenmesini sağlayarak emeğin rehabilitasyonunda olumlu etkiler doğmasını sağlayacaktır.1970’lerden günümüze ülkelerin ekonomik büyümesinde ve gelişiminde sağlık harcamalarının etkisi her geçen gün artarak süre gelmektedir. Ülkelerin bütçelerinde sağlığa ayırdıkları payla beraber bu alanda yetişmiş iş gücü ve istihdam sayısı da hızla artmaktadır. Sağlık sektöründe yapılan bu tür harcamaların ekonomide bir büyüme etkisi yarattığı da yadsınamaz bir gerçektir. Ülkelerin GSMH’lerine baktığımız zaman sağlık sektörü bu etkileri açıkça göstermektedir. Çalışmamızın birinci kısmında ekonomik büyüme kavramı ve belirleyicileri açıklanmış olup ekonomik büyüme, teorilere dayandırılarak anlatılmaya çalışılmıştır. İkinci kısımda ise sağlık hizmetleri kavramları ve sağlık harcamalarından bahsedilmiş, ekonomik büyüme ve sağlık sektörü arasındaki ilişkiler anlatılarak çalışmanın çerçevesi tamamlanmıştır.

Kaynakça

  • AK, B., SEVİN, H. D., “Hizmet Sektörünün Genel Yapısı ve Sağlık Hizmetlerinin Özellikleri”, I. Ulusal Sağlık İdaresi Kongresi Bildirileri, 20-21 Mayıs, Ankara, 2000.
  • AKAR, Sevda, ‘’Türkiye’de Sağlık Harcamaları, Sağlık Harcamalarının Nisbi Fiyatı ve Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişkinin İncelenmesi’’, Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, C. 21, Sa. 1, s. 311-322.
  • AKDOĞAN, Abdurrahman,” Kamu Maliyesi”, Gazi Kitabevi, Ankara, 2006.
  • AKIN, Cemil Serhat,” Sağlık ve Sağlık Harcamalarının Ekonomik Büyüme Üzerine Etkisi: Türkiye’de Sağlık Sektörü Harcamaları”, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • ALPER, Y.,” 21. Yüzyıla Doğru Sosyal Güvenlik”, Yayınlanmamış Rapor, Bursa, 1988.
  • ÇALIŞKAN, Şadan, KARABACAK, Mustafa, MEÇİK Oytun, ‘’Türkiye’de Sağlık-Ekonomik Büyüme İlişkisi’’, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sa. 37, s. 123-130.
  • ÇETİN, Murat, ECEVİT Eyyup, ‘’Sağlık Harcamalarının Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi: OECD Ülkeleri Üzerine Bir Panel Regresyon Analizi’’, Doğuş Üniversitesi Dergisi, C. 11, Sa. 2, s. 166-182.
  • DAĞDEMİR, Özcan, ‘’Sağlık ve Ekonomik Büyüme: 1960-2005 Döneminde Gelişmekte Olan Ülkelerde Sağlık ve Ekonomik Büyüme Arasındaki Karşılıklı İlişkinin Analizi’’, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, C. 64, Sa. 2, s. 75-96.
  • DAĞISTAN, Ramazan,” Türkiye’de Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı”, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Konya.
  • KALENDEROĞLU, Mahmut, “Kamu Maliyesi Bütçe ve Borçlanma”, 9. Baskı, Agon Bilgi Akademisi, Ankara, 2010.
  • KAR, Muhsin, TABAN, Sami, “Kamu Harcama Çeşitlerinin Ekonomik Büyüme Üzerine Etkileri”, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, C. 53, Sa. 3, s. 145-169, 2003.
  • KAR, Muhsin, TABAN, Sami,” İktisadi Gelişmenin Temel Dinamikleri ve Kaynakları”, İktisadi Kalkınmada Sosyal, Kültürel ve Siyasal Faktörlerin Rolü, (Ed: Muhsin Kar ve Sami Taban), Ekin Kitabevi, Bursa, 2005.
  • KARAGÜL, Mehmet, “Beşerî Sermayenin İktisadi Gelişmedeki Rolü ve Türkiye Boyutu”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2002.
  • KARAGÜL, Mehmet, ‘’Beşeri Sermayenin Ekonomik Büyümeyle İlişkisi ve Etkin Kullanımı’’, Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C. 5, s. 79-90.
  • KİBRİTÇİOGLU, A., DİBOOĞLU S., ‘’Long-Run Economic Growth: An Interdisciplinary Approach’’, University of Illinois at Urbana-Champaign, College of Commerce and Business Administration, Office of ResearchWorking Papers, No. 01-0121, Mayıs.
  • LUSTING N., “Investing In Health For Economic Development”, 1st ed., Mexico, 2004.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özcan Demir

İrem Tanyıldızı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Ağustos 2017
Gönderilme Tarihi 27 Mayıs 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Demir, Ö., & Tanyıldızı, İ. (2017). SAĞLIK HARCAMALARININ EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİ. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 1(1), 89-119.