Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

RESEARCH ON OCCURRENCE OF MITES IN CHEESE CONSUMED IN NIGDE PROVINCE

Yıl 2017, Cilt: 42 Sayı: 4, 431 - 436, 15.05.2017

Öz

The
objective of this study is to examine the prevalence of
mites in the cheese of Nigde region and to determine the state of the
infestation in the region
.
The study examines the presence of mites in 226
cheese samples (61 Turkish kashar cheese samples and 165 tulum cheese samples)
collected between June-November 2011. The results show that mites were detected
in 2 (0.88%) out of 226 cheese samples tested. Eggs, nymph and adult stages of
the Acarus siro were seen in the
cheese, whereas no larvae stage were found.
Monthly prevalence of mites was determined as between 0-2% in the
cheeses. A prevalence was only detected in August (2%) and September (1.85%),
whereas, in the other months infestation was not found.

 





In conclusion, this study is the first one to
identify the prevalence of mites in the cheese of Nigde region. Also, the rate
of mites in the cheese examined was established as 0.88%.

NİĞDE YÖRESİNDE TÜKETİME SUNULAN PEYNİRLERDE AKAR VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI

Yıl 2017, Cilt: 42 Sayı: 4, 431 - 436, 15.05.2017

Öz

Bu çalışma, Niğde yöresi peynirlerinde akar varlığının ortaya çıkarılması ve bölgenin akar
enfestasyonu durumunun saptanması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla,
Haziran-Kasım 2011 tarihleri arasında Niğde
yöresinden toplam 226 adet peynir (61 adet kaşar ve 165 adet tulum)
toplanmış ve akar varlığı yönünden incelenmiştir. Çalışma sonucunda incelenen
226 adet peynir numunesinin 2 (%0.88)’sinde Acarus
siro
varlığı tespit edilmiştir.
Acarus siro
’nun yumurta, nimf ve erişkin dönemlerine rastlanmış olup larva
dönemi ise belirlenememiştir. Akarların peynirlerdeki aylık prevalansı %0-2
arasında saptanmıştır. Aylara göre A.
siro
prevalansı, Ağustos ayında %2, Eylül ayında %1.85 olarak saptanmış
buna karşılık çalışma yapılan diğer aylarda enfestasyon tespit edilmemiştir.



 



Sonuç olarak, Niğde yöresi peynirlerinde akar
varlığı ilk kez bu çalışma ile belirlenmiş ve incelenen peynirlerde %0.88
oranında akar saptanmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID GD17019
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Karatepe

Cemalettin Bağcı Bu kişi benim

Bilge Karatepe

Tuğba Şenel Bu kişi benim

Ayda Karadere Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Mayıs 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 42 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Karatepe, M., Bağcı, C., Karatepe, B., Şenel, T., vd. (2017). NİĞDE YÖRESİNDE TÜKETİME SUNULAN PEYNİRLERDE AKAR VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. Gıda, 42(4), 431-436.
AMA Karatepe M, Bağcı C, Karatepe B, Şenel T, Karadere A. NİĞDE YÖRESİNDE TÜKETİME SUNULAN PEYNİRLERDE AKAR VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. GIDA. Ağustos 2017;42(4):431-436.
Chicago Karatepe, Mustafa, Cemalettin Bağcı, Bilge Karatepe, Tuğba Şenel, ve Ayda Karadere. “NİĞDE YÖRESİNDE TÜKETİME SUNULAN PEYNİRLERDE AKAR VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI”. Gıda 42, sy. 4 (Ağustos 2017): 431-36.
EndNote Karatepe M, Bağcı C, Karatepe B, Şenel T, Karadere A (01 Ağustos 2017) NİĞDE YÖRESİNDE TÜKETİME SUNULAN PEYNİRLERDE AKAR VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. Gıda 42 4 431–436.
IEEE M. Karatepe, C. Bağcı, B. Karatepe, T. Şenel, ve A. Karadere, “NİĞDE YÖRESİNDE TÜKETİME SUNULAN PEYNİRLERDE AKAR VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI”, GIDA, c. 42, sy. 4, ss. 431–436, 2017.
ISNAD Karatepe, Mustafa vd. “NİĞDE YÖRESİNDE TÜKETİME SUNULAN PEYNİRLERDE AKAR VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI”. Gıda 42/4 (Ağustos 2017), 431-436.
JAMA Karatepe M, Bağcı C, Karatepe B, Şenel T, Karadere A. NİĞDE YÖRESİNDE TÜKETİME SUNULAN PEYNİRLERDE AKAR VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. GIDA. 2017;42:431–436.
MLA Karatepe, Mustafa vd. “NİĞDE YÖRESİNDE TÜKETİME SUNULAN PEYNİRLERDE AKAR VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI”. Gıda, c. 42, sy. 4, 2017, ss. 431-6.
Vancouver Karatepe M, Bağcı C, Karatepe B, Şenel T, Karadere A. NİĞDE YÖRESİNDE TÜKETİME SUNULAN PEYNİRLERDE AKAR VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. GIDA. 2017;42(4):431-6.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/