Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A Study on the Portrayal of the Personnel Selection Process in the Food Industry

Yıl 2017, Cilt: 2017 Sayı: 8, 196 - 210, 30.04.2017

Öz

Organizations need qualified personnel in order to differentiate from their competitors and to be creative. Personnel selection, conceptually , which has a significant role for organizations, is defined as the process where the organization selects the appropriate person for a position by accurately analyzing the current and future employee demand and the qualifications needed for such position. This paper aims to describe the personnel selection states of the managers in the food industry. In parallel with this aim, three managers of an organization serving in the food industry in Ankara were interviewed and the obtained data was described. Pre-formatted interview form was used as the data collection tool of the study. The data showed that managers followed the steps in the literature in their personnel selection process. It was also observed that the expectations of a general manager from the personnel differentiate from the expectations of a human resources manager. Based on the results of the study, it is advised to subject all managers included in personnel selection process to in-service training about the requirements, stages, and methods of this process.

Kaynakça

  • Akova, O., Sarıışık, M., Akbaba, A. (2007). Seyahat Acentalarında İşgören Bulma ve İşgören Seçme Yöntemlerine Yönelik Bir Araştırma. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 9(13), 275-296.
  • Bingöl, D. (2006). İnsan Kaynakları Yönetimi. 6. Baskı. Arıkan Yayınevi, Denizli.
  • Bulu, M., Eraslan, İ.H., Barca, M. (2007). Türk Gıda Sektörünün Uluslar arası Rekabetçilik Düzeyinin Analizi. Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi. 9(11), 311-335.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak Kılıç, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş., Demirel, F. (2010). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. 7. Baskı. Pegem Yayınevi, Ankara.
  • Çavdar, H., Çavdar, M. (2010). İşletmelerde İşgören Bulma ve Seçme Aşamaları. Deniz Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi. 6(1). 79-93.
  • Çepni, S. (2014). Araştırma ve Proje Çalışmalarına Giriş. 7. Baskı. Celepler Matbaacılık, Trabzon.
  • Çiftçi, M., Öztürk, C. (2013). Yetkinlik Bazlı Personel Seçme Faaliyetleri ve Türkiye’deki Büyük Ölçekli İşletmelerin İşgören Seçme Modeli Tercihlerindeki Eğilimler. Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 13(25), 145-172.
  • Gümüş, Ş., Arı, M., Bakırtaş, H. Otel İşletmelerinde Personel Seçimi: Bursa İlinde Bir Uygulama. Ulusal Meslek Yüksekokulları Sempozyumu. Düzce, Ekim 2010.
  • Gürel, A. (2006). İşletmelerde Personel Seçme ve Yerleştirmede Yetkinlik Yönetimi: Bir Araştırma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Denizli.
  • Koç, N. (2000). İnsan Kaynaklarını Değerlendirme ve Personel Seçiminde Psikolojik Testler. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. 33(11), 1-7.
  • Koçak, O., Yüksel, S. (2011). İşgören Seçiminde Kullanılan Yöntemler Üzerine Bir Araştırma: Yalova Örneği. Kamu-İş Dergisi. 12(1), 73-100.
  • Öntaş, T. (2012). Eğitimde İnsan Kaynakları Yönetimi ve Personel Seçimi, ODTÜ Uygulamalı Eğitim Kongresi, Ankara.
  • Örücü, E. (2002). Turizm İşletmelerinde Orta ve Üst Kademe Yöneticilerin İşgören Seçme ve Değerlendirme Sürecindeki Eğilimleri (Marmaris ve Çevresindeki Üç Yıldızlı İşletmeler Örneği). Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 17(2), 119-132.
  • Özgen, H., Yalçın, A. (2011). İnsan Kaynakları Yönetimi. 2. Baskı. Nobel Yayınevi, Adana.
  • Özlü, P. (2006). Hazır Giyim Sektöründe Personel Seçim Sürecine İlişkin Bir Araştırma. Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi. 3, 200-205.
  • Şimşek, Ş., Öge, H.S. (2015). İnsan Kaynakları Yönetimi. 6. Baskı. Eğilim Yayınevi, Konya.
  • Tunçer, P. (2011). İnsan Kaynakları Yönetimi. Ekin Yayınevi, Bursa.
  • Yin, R. K. (1984). Case Study Research Design and Methods (Secon Edition). Sage Publications: London.

Gıda Sektöründe Personel Seçim Sürecinin Betimlenmesine Yönelik Bir Çalışma

Yıl 2017, Cilt: 2017 Sayı: 8, 196 - 210, 30.04.2017

Öz

Örgütlerin rakiplerinden farklılaşmak ve yaratıcı olmak için nitelikli personele ihtiyacı vardır. Örgütler açısından oldukça önemli bir role sahip olan personel seçme kavramı, örgütün bugünkü ve gelecek dönemdeki işgören ihtiyacını ve gerekli pozisyonların niteliklerini doğru analiz ederek doğru kişiyi seçme süreci olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, gıda sektöründeki işletme yöneticilerinin personel seçme durumlarını betimlemektir. Bu amaç doğrultusunda Ankara ilinde gıda sektöründe faaliyetini sürdüren bir işletmenin üç yöneticisi ile görüşülmüş, elde edilen veriler betimlenmiştir. Çalışmanın verileri, önceden hazırlanmış olan yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda yöneticilerin, personel seçme sürecinde literatürde yer alan aşamaları izledikleri görülmüştür. Ayrıca genel müdürün bir personelden beklentisinin, insan kaynakları yöneticilerinin beklentisinden farklı olduğu görülmektedir. Araştırma sonuçlarından yola çıkarak personel seçme sürecinde yetkili olan tüm yöneticilere bu sürecin gereklilikleri, aşamaları, yöntemleri ile ilgili hizmet içi eğitim verilmesi önerilebilir.

Kaynakça

  • Akova, O., Sarıışık, M., Akbaba, A. (2007). Seyahat Acentalarında İşgören Bulma ve İşgören Seçme Yöntemlerine Yönelik Bir Araştırma. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 9(13), 275-296.
  • Bingöl, D. (2006). İnsan Kaynakları Yönetimi. 6. Baskı. Arıkan Yayınevi, Denizli.
  • Bulu, M., Eraslan, İ.H., Barca, M. (2007). Türk Gıda Sektörünün Uluslar arası Rekabetçilik Düzeyinin Analizi. Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi. 9(11), 311-335.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak Kılıç, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş., Demirel, F. (2010). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. 7. Baskı. Pegem Yayınevi, Ankara.
  • Çavdar, H., Çavdar, M. (2010). İşletmelerde İşgören Bulma ve Seçme Aşamaları. Deniz Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi. 6(1). 79-93.
  • Çepni, S. (2014). Araştırma ve Proje Çalışmalarına Giriş. 7. Baskı. Celepler Matbaacılık, Trabzon.
  • Çiftçi, M., Öztürk, C. (2013). Yetkinlik Bazlı Personel Seçme Faaliyetleri ve Türkiye’deki Büyük Ölçekli İşletmelerin İşgören Seçme Modeli Tercihlerindeki Eğilimler. Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 13(25), 145-172.
  • Gümüş, Ş., Arı, M., Bakırtaş, H. Otel İşletmelerinde Personel Seçimi: Bursa İlinde Bir Uygulama. Ulusal Meslek Yüksekokulları Sempozyumu. Düzce, Ekim 2010.
  • Gürel, A. (2006). İşletmelerde Personel Seçme ve Yerleştirmede Yetkinlik Yönetimi: Bir Araştırma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Denizli.
  • Koç, N. (2000). İnsan Kaynaklarını Değerlendirme ve Personel Seçiminde Psikolojik Testler. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. 33(11), 1-7.
  • Koçak, O., Yüksel, S. (2011). İşgören Seçiminde Kullanılan Yöntemler Üzerine Bir Araştırma: Yalova Örneği. Kamu-İş Dergisi. 12(1), 73-100.
  • Öntaş, T. (2012). Eğitimde İnsan Kaynakları Yönetimi ve Personel Seçimi, ODTÜ Uygulamalı Eğitim Kongresi, Ankara.
  • Örücü, E. (2002). Turizm İşletmelerinde Orta ve Üst Kademe Yöneticilerin İşgören Seçme ve Değerlendirme Sürecindeki Eğilimleri (Marmaris ve Çevresindeki Üç Yıldızlı İşletmeler Örneği). Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 17(2), 119-132.
  • Özgen, H., Yalçın, A. (2011). İnsan Kaynakları Yönetimi. 2. Baskı. Nobel Yayınevi, Adana.
  • Özlü, P. (2006). Hazır Giyim Sektöründe Personel Seçim Sürecine İlişkin Bir Araştırma. Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi. 3, 200-205.
  • Şimşek, Ş., Öge, H.S. (2015). İnsan Kaynakları Yönetimi. 6. Baskı. Eğilim Yayınevi, Konya.
  • Tunçer, P. (2011). İnsan Kaynakları Yönetimi. Ekin Yayınevi, Bursa.
  • Yin, R. K. (1984). Case Study Research Design and Methods (Secon Edition). Sage Publications: London.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sinem Yanbıyık Bu kişi benim

Bekir Buluç

Gonca Demirtaş

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2017
Gönderilme Tarihi 20 Mart 2017
Kabul Tarihi 24 Nisan 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 2017 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA Yanbıyık, S., Buluç, B., & Demirtaş, G. (2017). Gıda Sektöründe Personel Seçim Sürecinin Betimlenmesine Yönelik Bir Çalışma. Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 2017(8), 196-210.