Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determınatıon Of Probıotıc Food Consumptıon Habıts Of Universıty Students: The Example Of Selcuk Unıversıty

Yıl 2018, Cilt: 7 Sayı: 1, 87 - 93, 31.03.2018

Öz

The aim of this research was to determine of
probiotic product consumption habits of university
students. Research population is composed of 400
students who currently attending department of Food
Engineering, Faculty of Agriculture at Selçuk
University. The research data were collected by means
of the face-to-face interviewing technique from a
survey form developed by the researchers between
May and October 2016. Questionnaire form is
composed of various questions to determine general
knowledge, probiotic food consumption of the
students. While evaluating the date, SPSS package
programme was used and necessary statistical analysis
was made. 50.5% of students weren‟t being
knowledgeable about the probiotic product. More
than half (56.3%) of students said that they consumed
probiotic products. The students‟ which consuming
probiotic food consumption frequency was once a day
with a rate of 35.9%, 65.0% of the students have
stated that they consume probiotic productions alone
as such. The students wasn‟t know the use of
microorganisms in probiotic food products with a rate
of 79.8%, they wasn‟t reading the packaging
information when purchasing these products with a
rate of 7.7%, and they were proposing probiotic food
consumption to other people with a rate of 80.3%

Kaynakça

  • 20. Bıyıklı, TE. (2011). Konya İli 10-15 Yaş Aralığındaki İlköğretim Öğrencilerinde Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlığı, Laktoz Sindirim Güçlüğü ve İntoleransı Üzerine Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Konya.
  • 13. Yabancı, N., Şimsek, I., (2007). ‘’Üniversite Öğrencilerinin Probiyotik Ürün Tüketim Durumları’’. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni 6(6): 449-454.

Determınatıon Of Probıotıc Food Consumptıon Habıts Of Universıty Students: The Example Of Selcuk Unıversıty

Yıl 2018, Cilt: 7 Sayı: 1, 87 - 93, 31.03.2018

Öz

Bu araştırma, bir durum saptaması olup, üniversite öğrencilerinin probiyotik ürün tüketim durumlarını belirlemek amacıyla planlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümünde öğrenim gören 400 öğrenci oluşturmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde, SPSS paket programı kullanılmış ve gerekli istatistiksel analizler yapılmıştır. Öğrencilerin %50,5'inin probiyotik ürünler hakkında bilgilerinin olmadığı saptanmıştır. Öğrencilerin yarıdan fazlasının (%56,3) probiyotik ürünleri tükettikleri belirlenmiştir. Probiyotik gıda tüketen öğrencilerin %35,9'unun tüketim sıklığının günde bir kez olduğu, %65,0'ının probiyotik gıdayı tek başına tükettikleri belirlenmiştir. Öğrencilerin %79,8'inin probiyotik ürünlerin üretiminde kullanılan mikroorganizmaları bilmedikleri, %7,7'sinin bu ürünleri satın alırken ambalaj bilgilerini okumadıkları, %80,3'ünün probiyotik gıdaların tüketimini önerdikleri saptanmıştır. Sonuç olarak, tedavi edici etkilerinin yanı sıra, koruyucu etkileri nedeniyle, bebek ve çocuklar da dahil olmak üzere herkese önerilebilecek olan probiyotik ürünlerin önemi vurgulanmalı ve tüketimlerinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

Kaynakça

  • 20. Bıyıklı, TE. (2011). Konya İli 10-15 Yaş Aralığındaki İlköğretim Öğrencilerinde Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlığı, Laktoz Sindirim Güçlüğü ve İntoleransı Üzerine Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Konya.
  • 13. Yabancı, N., Şimsek, I., (2007). ‘’Üniversite Öğrencilerinin Probiyotik Ürün Tüketim Durumları’’. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni 6(6): 449-454.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Nuran Erdem 0000-0002-7012-9251

Didem Önay Derin Bu kişi benim 0000-0003-0624-5714

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Erdem, N., & Önay Derin, D. (2018). Determınatıon Of Probıotıc Food Consumptıon Habıts Of Universıty Students: The Example Of Selcuk Unıversıty. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 7(1), 87-93.
AMA Erdem N, Önay Derin D. Determınatıon Of Probıotıc Food Consumptıon Habıts Of Universıty Students: The Example Of Selcuk Unıversıty. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. Mart 2018;7(1):87-93.
Chicago Erdem, Nuran, ve Didem Önay Derin. “Determınatıon Of Probıotıc Food Consumptıon Habıts Of Universıty Students: The Example Of Selcuk Unıversıty”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 7, sy. 1 (Mart 2018): 87-93.
EndNote Erdem N, Önay Derin D (01 Mart 2018) Determınatıon Of Probıotıc Food Consumptıon Habıts Of Universıty Students: The Example Of Selcuk Unıversıty. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 7 1 87–93.
IEEE N. Erdem ve D. Önay Derin, “Determınatıon Of Probıotıc Food Consumptıon Habıts Of Universıty Students: The Example Of Selcuk Unıversıty”, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 7, sy. 1, ss. 87–93, 2018.
ISNAD Erdem, Nuran - Önay Derin, Didem. “Determınatıon Of Probıotıc Food Consumptıon Habıts Of Universıty Students: The Example Of Selcuk Unıversıty”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 7/1 (Mart 2018), 87-93.
JAMA Erdem N, Önay Derin D. Determınatıon Of Probıotıc Food Consumptıon Habıts Of Universıty Students: The Example Of Selcuk Unıversıty. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2018;7:87–93.
MLA Erdem, Nuran ve Didem Önay Derin. “Determınatıon Of Probıotıc Food Consumptıon Habıts Of Universıty Students: The Example Of Selcuk Unıversıty”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 7, sy. 1, 2018, ss. 87-93.
Vancouver Erdem N, Önay Derin D. Determınatıon Of Probıotıc Food Consumptıon Habıts Of Universıty Students: The Example Of Selcuk Unıversıty. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2018;7(1):87-93.