BibTex RIS Kaynak Göster

19-65 Yaş Arası Yetişkin Bireylerin Diyet Ürün Tüketim Durumlarının Belirlenmesi

Yıl 2015, 1. Uusal Sağlık Bilimleri Kongre Kitabı, - , 01.01.2015

Öz

Yağ ve enerji alımını azaltarak boya uygun beden ağırlığını korumak amacıyla, düşük kalorili yiyecek ve içeceklere (diyet ürün) yönelik tüketim alışkanlığı 1960’larda başlamış ve giderek artış göstermiştir. Günümüz tüketicisinin sağlıklı yaşam ve formunu koruma isteği, hem yaşam şeklinde hem de tüketim tercihlerinde değişiklikler yapmasına; iş ve günlük hayatında sağlıklı beslenme ve spora daha fazla önem göstermesine neden olmuştur. Bu gelişmelere paralel olarak, diyet ürünlerin tüketimi oldukça artmış ve bu ürünleri tercih edenlerden oluşan yeni bir pazar ortaya çıkmıştır. Besin endüstrisi, doğal besinlerin bileşimini değiştirerek özel ürünlerin üretimi ve çeşitlerini artırmaya yönelmiştir (1). Bu ürünler “diyet” veya “light” adı ile tüketiciye sunulmaktadır. Bunları; yağı azaltılmış veya şeker yerine yapay tatlandırıcı kullanılmış ve posa (lif) eklenmiş ürünler oluşturmaktadır (2). Bu doğrultuda çalışmanın amacı; bireylerin diyet ürünleri tercih durumları, nedenleri ve hangi ürünleri tercih ettiklerinin belirlenmesidir. 

Kaynakça

  • Uylaşer, V., Tamer, C.E., Çopur, U. (2002). Düşük Kalorili (Light) Boza Üretiminin Araştırılması. Gıda, 7(7), 119-122.
  • Kilo Verme Amaçlı Enerjisi Kısıtlanmış Gıdalar Tebliği. Türk Gıda Kodeksi. Resmi Gazete, 24620, 33-36.
  • Boran, Ş., Baykan, S., Baykan, N. (2000). Çalışan ve Çalışmayan Kadınların Light Ürünleri Tercihleri ve Bu Konudaki Görüşleri. Mesleki Eğitim Dergisi, 4(8),63-77.
  • Yılmaz K, Ünal S. (2007) Tüketicilerin Düşük Kalorili (Lıght) Ürünlere Yönelik Tutumları -Erzurum İlinde Pilot Çalışma. Atatürk Üniversitesi, İİBF, İşletme ABD.
  • Demircioğlu, Y., Bulduk, S. (2003). Elli Yaş ve Üzeri Bireylerin Diyet Ürünlerini Kullanma Durumları ve Bu Ürünlere Yaklaşımlarını Saptamaya Yönelik Bir Araştırma. V. KALINKARA (Der.) II. Ulusal Yaşlılık Kongresi 9-12 Nisan 2003 Denizli: Denizli Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi Yaşlı Sorunları Araştırma Derneği.
  • O’Sullivan, HL., Alexander, E., Ferriday, D., Brunstrom, JM. (2010). Effects of repeated exposure on liking for a reduced-energy-dense food. Am J Clin Nutr. 91(6):1584-1589.

-

Yıl 2015, 1. Uusal Sağlık Bilimleri Kongre Kitabı, - , 01.01.2015

Öz

Diyet ürün kullanımı her geçen gün artmaktadır. Diyet ürünlerin enerji miktarları, doğal ürünlere göre %25-60 oranında azaltılmıştır. Ayrıca kepek içermelerinden dolayı tokluk hissi vermesi nedeniyle daha az yemeye teşvik etmektedir. Ancak; diyet olsalar dahi, gıdalar ölçüsüz tüketilmemelidir. Diyet ürünler de belli bir enerji içeriğine sahiplerdir. Aşırı tüketildiğinde toplam enerji alımı artacağından hem obeziteye, hem de kan şekeri regülasyonunda bozulmalara yol açabilmektedir. Bu nedenle diyet ürünler ve içerikleri ile ilgili toplumun bilinçlendirilmesi ve bilgi düzeyinin artırılması hedeflenmeli, aynı zamanda

Kaynakça

  • Uylaşer, V., Tamer, C.E., Çopur, U. (2002). Düşük Kalorili (Light) Boza Üretiminin Araştırılması. Gıda, 7(7), 119-122.
  • Kilo Verme Amaçlı Enerjisi Kısıtlanmış Gıdalar Tebliği. Türk Gıda Kodeksi. Resmi Gazete, 24620, 33-36.
  • Boran, Ş., Baykan, S., Baykan, N. (2000). Çalışan ve Çalışmayan Kadınların Light Ürünleri Tercihleri ve Bu Konudaki Görüşleri. Mesleki Eğitim Dergisi, 4(8),63-77.
  • Yılmaz K, Ünal S. (2007) Tüketicilerin Düşük Kalorili (Lıght) Ürünlere Yönelik Tutumları -Erzurum İlinde Pilot Çalışma. Atatürk Üniversitesi, İİBF, İşletme ABD.
  • Demircioğlu, Y., Bulduk, S. (2003). Elli Yaş ve Üzeri Bireylerin Diyet Ürünlerini Kullanma Durumları ve Bu Ürünlere Yaklaşımlarını Saptamaya Yönelik Bir Araştırma. V. KALINKARA (Der.) II. Ulusal Yaşlılık Kongresi 9-12 Nisan 2003 Denizli: Denizli Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi Yaşlı Sorunları Araştırma Derneği.
  • O’Sullivan, HL., Alexander, E., Ferriday, D., Brunstrom, JM. (2010). Effects of repeated exposure on liking for a reduced-energy-dense food. Am J Clin Nutr. 91(6):1584-1589.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Poster Bildiri
Yazarlar

Aylin Çerçi Bu kişi benim

Ayşegül Aksan Bu kişi benim

Damla Gümüş Bu kişi benim

İlker Pazarbaşı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2015
Gönderilme Tarihi 20 Nisan 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 1. Uusal Sağlık Bilimleri Kongre Kitabı

Kaynak Göster

APA Çerçi, A., Aksan, A., Gümüş, D., Pazarbaşı, İ. (2015). 19-65 Yaş Arası Yetişkin Bireylerin Diyet Ürün Tüketim Durumlarının Belirlenmesi. Hacettepe University Faculty of Health Sciences Journal.