Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Su ve Ekosistem

Yıl 2009, Cilt: 2 Sayı: 1, 1 - 5, 01.03.2009

Öz

İnsanlar susuz yaşayamazlar. Su herkesin kullanımına tercihen ücretsiz olarak
sunulan temel bir gereksinimdir. İnsan günde ortalama 2–3 litre su içer. İnsanın yediği
yiyecek bağlantılı su tüketimi ise 2000–5000 litre / gündür.
Birçok yerde su kıtlığı yaşanmaktadır. Birçok büyük nehir denize ulaşamadan kurumaktadır.
Sel ve taşkınlar rahatsız edici mertebededir. Birçok su eksenli problemler küresel
nedenlere dayanır: nüfus artışı, iklim değişimi, şehirleşme ve özellikle yeme alışkanlıklarının
değişimi. Bu problemler su politikası gerektirir. Gerçekte verimli su kullanımı onu
paralı yapmakla ilişkilendirilir. Pratik alternatiflerden biri, ticarileşebilen su – kullanım
haklarıdır. Bu konular dünya genelinde tartışılmaktadır. Hiçbir hükümet gökten gelen
suya (yağmura) sahibim diyemez ve fiyat biçemez.
1 kilogram sebze için 2.000 litre su, 1 kilogram dana eti için ise 15.000 litre su gerekir
ve insanlar giderek artan oranda et yiyorlar. Yeni bir yeşil devrim yapılmazsa,
bugünden 2025’e kadar artan 2 milyar ekstra nüfusu beslemek için çiftçiler %60 daha
fazla su tüketeceklerdir.
Küresel anlamda su kıtlığı yoktur. Diğer doğal kaynakların (petrol gibi), aksine su asla
tükenmeyecektir. Suyun yağmur, kar veya buharlaşma eksenli geri dönüşümü sınırsızdır.
Ortalama olarak insanlar yağmur veya kar olarak yeryüzüne gelen suyun onda
birinden daha azını kullanırlar.
Ana problem özellikle çiftçiler tarafından ne kadar suyun israf edildiğidir. Tarım sektörü
dünya su varlığının dörtte üçünü kullanır (şehir kullanımı azdır). Hindistan ve Brezilyada
buğday üretimi için Amerika ve Çin’e göre iki katı aşkın su kullanılır. Su fakiri
Pakistan ihraç ettiği 1 kg tekstil için 11,000 litre su harcar.
Avustralya’da ilginç gelişme vardır. Avustralya modern tarihin en kurak 10 yılını yaşamaktadır.
Çiftçilere sağlanan su yarı yarıya düşmüştür. Tarım daha az susayan tahıl
üretimine dönük olarak yapılandırılmaktadır. Su verimliliği ikiye katlanmıştır. Çiftçiler
belli miktarda suyu bedava kullanırlar. Su kullanım hakkını başkalarına devredebilirler.
Eğer çok su istiyorlarsa onu komşularından alırlar. Bu hakkı (permi) satmakta mümkündür.
Bu takas kaynakların verimli kullanımını da yanında getirmiştir.

Kaynakça

  • Water: Sin aqua non, (2009),The Economist, 54-56.
  • Water rights: Awash in waste, (2009) The Economist, 17-18.
  • İSKİ (2005 ) Aksaray, İstanbul, (iski.gov.tr)
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Çevre Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fevzi Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2009
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2009
Kabul Tarihi 1 Şubat 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yılmaz, F. (2009). Su ve Ekosistem. İklim Değişikliği Ve Çevre, 2(1), 1-5.
AMA Yılmaz F. Su ve Ekosistem. İklim Değişikliği ve Çevre. Mart 2009;2(1):1-5.
Chicago Yılmaz, Fevzi. “Su Ve Ekosistem”. İklim Değişikliği Ve Çevre 2, sy. 1 (Mart 2009): 1-5.
EndNote Yılmaz F (01 Mart 2009) Su ve Ekosistem. İklim Değişikliği ve Çevre 2 1 1–5.
IEEE F. Yılmaz, “Su ve Ekosistem”, İklim Değişikliği ve Çevre, c. 2, sy. 1, ss. 1–5, 2009.
ISNAD Yılmaz, Fevzi. “Su Ve Ekosistem”. İklim Değişikliği ve Çevre 2/1 (Mart 2009), 1-5.
JAMA Yılmaz F. Su ve Ekosistem. İklim Değişikliği ve Çevre. 2009;2:1–5.
MLA Yılmaz, Fevzi. “Su Ve Ekosistem”. İklim Değişikliği Ve Çevre, c. 2, sy. 1, 2009, ss. 1-5.
Vancouver Yılmaz F. Su ve Ekosistem. İklim Değişikliği ve Çevre. 2009;2(1):1-5.