BibTex RIS Kaynak Göster

Yöneticilerin Eğitim Seviyeleri İle Firmaların Risk İştahı Arasındaki İlişkiyi Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma

Yıl 2013, Cilt: 1 Sayı: 2, 44 - 53, 01.06.2013

Öz

Bu çalışmada; Adana, Mersin ve Gaziantep illerinde bulunan ve faaliyet konuları yalnız akaryakıt istasyonu işletmeciliği olan firmaların yöneticilerinin eğitim seviyeleri ile söz konusu firmaların risk iştahları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Risk kavramı, firmaların nakit banka borçları ile sınırlandırılmış; risk iştahı ise nakit banka borçlarının net satışlara oranı olarak tanımlanmıştır. Kullanılan finansal veriler 2011 yılsonuna ait gelir tablolarından ve bir bankanın veri tabanından alınmıştır. Yöneticilerin eğitim seviyelerine ilişkin bilgiler, kendilerinin sözlü beyanlarına dayanmaktadır. Araştırma sonunda, yöneticilerin eğitim seviyesinin firmaların risk iştahı üzerinde negatif etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır.

A Study for Determining The Relationship Between Education Levels of Managers and Risk Appetite of Firms

Yıl 2013, Cilt: 1 Sayı: 2, 44 - 53, 01.06.2013

Öz

In this study, the relationship between risk appetite of firms that operates in Adana, Mersin and Gaziantep only as gas stations and educational levels of managers in those firms were analyzed. The definition of risk is limited by cash loans; whereas the concept of risk appetite is defined as the rate of cash loans to net sales. The financial data used in the study is obtained from income statements for year end 2011 and from a database of a bank. Data for educational levels of managers are based on verbal statements. As a result of the study, it is observed that educational level has a negative impact on risk appetite.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA85CH44FN
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Utku Gügercin Bu kişi benim

Fatma Nur İplik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2013
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Gügercin, U., & İplik, F. N. (2013). Yöneticilerin Eğitim Seviyeleri İle Firmaların Risk İştahı Arasındaki İlişkiyi Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. İşletme Ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 1(2), 44-53.

15860

Bu Web Sitesi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.