Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Information-Communication, Education, Health and Economic Growth Relationship in Turkey: An Empirical Approach

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 2, 45 - 56, 01.06.2015

Öz

In today's world, globalization has reached to uncontrollable sizes that, developments and changes in social, political and cultural fields make more significant on the importance of the economic growth. In this context human capital factor has come to the fore as determinants of economic growth. This paper investigates short and long-run relationship between information-communication, education and health sectors with economic growth taking together not a single one. This relationship tested by time series analysis using 1998 bases real quarterly data for the period 1998:1 – 2014:3. According to the findings the coefficient of the variable information is statistically significant but coefficients of the other variables are not significant. Current term developments in information, education and health sectors affect GDP in the same period positively. Sector where growth is most sensitive is information and communication sectors. 1% increase in production in this sector causes approximately an increase of 0.55 % in GDP.

Türkiye’de Bilgi-İletişim, Eğitim, Sağlık ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: Ampirik Bir Yaklaşım

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 2, 45 - 56, 01.06.2015

Öz

Küreselleşmenin kontrol edilemez boyutlara ulaştığı günümüz dünyasında sosyal, siyasi ve kültürel alandaki gelişmeler ve değişiklikler ekonomik büyümeye verilen önemi daha da anlamlı kılmaktadır. Bu bağlamda beşeri sermaye faktörü, ekonomik büyümenin belirleyicilerinden olarak ön plana çıkmaktadır. Bu çalışma literatürdeki diğer çalışmalardan farklı olarak bilgi-iletişim, eğitim ve sağlık sektörleri ile ekonomik büyüme arasındaki kısa ve uzun dönemli ilişkiyi tek tek değil bir arada ele alarak incelemektedir. Söz konusu ilişki 1998:1 – 2014:3 dönemine ait 1988 bazlı reel üçer aylık veriler kullanılarak zaman serisi analiziyle test edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre bilgi değişkeninin katsayısı istatistiksel olarak anlamlıyken diğer değişkenlerin katsayıları anlamlı değildir. Bilgi, eğitim ve sağlık sektöründeki cari dönem gelişmeler aynı dönemdeki GSYH’yı pozitif olarak etkilemektedir. GSYH’nın en duyarlı olduğu sektör bilgi ve iletişim sektörüdür. Bu sektördeki %1’lik bir üretim artışı GSYH’da yaklaşık %0,55 bir artışa neden olmaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ekonomi
Diğer ID JA82FN55RR
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Cuma Bozkurt Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2015
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bozkurt, C. (2015). Türkiye’de Bilgi-İletişim, Eğitim, Sağlık ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: Ampirik Bir Yaklaşım. İşletme Ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 3(2), 45-56.

15860

Bu Web Sitesi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.