BibTex RIS Kaynak Göster

Dağıtımcı Liderlik, Karmaşık Sistemlerde Liderlik ve Öz Liderlik Teorileri Kapsamında Makrodan Mikroya Liderlik

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 1, 12 - 22, 01.03.2016

Öz

Günümüz teknolojisinde gelinen aşama sosyal, ekonomik ve teknik düzeyde farklı ağların kurulmasına, günlük yaşamda ortaya konulan çalışmaların bu ağlar sayesinde daha çok etkileşim içinde gerçekleştirilmesine imkân tanımaktadır. Çalışmada; içinde bulunduğumuz bu ağlarda nasıl bir liderlik anlayışının geçerli olabileceği üzerinde durulmaktadır. Bu arayışta hem bütünden parçaya (yukarıdan aşağı) hem de parçadan bütüne (aşağıdan yukarı) farklı birimlerin liderlik edebilme potansiyelleri sorgulanmaktadır. Ele alınan kapsamda öncelikle, nasıl bir dünyada yaşıyoruz? sorusu “kompleks adaptif sistemler teorisi” ve “ağ teorisi” ile ortaya konulmakta ve ardından bu altyapıda farklı liderlik yaklaşımları incelenmektedir. Çalışmada, mevcut yapıda en küçük (mikro) birim olarak “bireyin” içinde yer aldığı (makro) bütüne etki etme gücü, dağıtımcı liderlik ve karmaşık sistemlerde liderlik teorileri ile değerlendirilmektedir. Ağ içindeki her bir birimin (örneğin bireyin) ait olduğu sosyal yapıyı (örneğin işletmesini) etkilemesinin ve hatta (yönetici olmadığı durumlarda da) bu bütüne liderlik etmesinin mümkün olup olmadığı tartışılmaya çalışılmaktadır. Sonuç olarak çalışmada, bütün içinde en küçük birim olan “bireyin” potansiyelini kullanabilmesi için bir başlangıç noktası olarak “öz liderlik teorisi” önerilmekte ve teori genel hatları ile incelenmektedir.

Leadership from Macro to Micro in the Context of Distributed Leadership, Complex Systems Leadership and Self Leadership Theories

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 1, 12 - 22, 01.03.2016

Öz

Today's technology permits the establishment of different networks at social, economic and technical level, and achievement of the works within greater interaction through these networks in daily life. In this study; it is emphasized on understanding of how leadership focuses on these networks we are in. In this quest, leading potential of the different units is questioned from whole to part (top to down) as well as part to whole (down to up). In this context, first of all question of “how a world we live in?” is introduced in the scope of “complex adaptive systems theory” and “network theory”, and then different leadership approaches examined within this structure. In the study, potential of individual to influence the whole as a smallest (micro) unit is evaluated with distributed leadership and complex systems leadership theory. Also, it is discussed whether it is possible to influence for each unit (eg. individual) in the network to the whole (eg. firm), and even whether (although not an administrator) leading to this whole is possible. Finally, in order to use potential of individual as smallest unit, "self-leadership theory" is proposed as a starting point and analyzed in general terms in the study.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA85KU54GC
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

İbrahim Halil Kayral Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2016
Gönderilme Tarihi 1 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kayral, İ. H. (2016). Dağıtımcı Liderlik, Karmaşık Sistemlerde Liderlik ve Öz Liderlik Teorileri Kapsamında Makrodan Mikroya Liderlik. İşletme Ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 4(1), 12-22.

15860

Bu Web Sitesi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.