Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effects on Fruit Yield and Fruit Properties of Plant Growth Promoting Bacteria Applications on Some Strawberry Cultivars

Yıl 2018, Cilt: 4 Sayı: 1, 20 - 25, 20.06.2018
https://doi.org/10.24180/ijaws.418253

Öz

This study was conducted to investigate the effect
of different plant growth promoting bacteria (Nitrogen-1, Nitrogen-2,
Phosphor-1, Phosphor-2, Nitrogen+Phosphor) on yield and some fruit
characteristics of three strawberry cultivars (
Albion, San Andreas, and
Monterey)
.  Among
bacteria applications, phosphor-1 gave the highest yield amount with an average
of 99.88 g plant-1. The highest yield amount was recorded for San Andreas
cultivar (93.02 g plant-1). In fruit number, nitrogen-1 application produced
the highest value (3.48 number plant-1). Besides, the highest fruit number was
obtained by applying Nitrogen-1 to Monterey cultivar with 4.28 number plant-1.  Phosphor-2 among bacteria applications
provided the best result in fruit index (30.17 g/fruit). Similary, the highest
value of the fruit index was also obtained from San Andreas cultivar with the
same application.  The best soluble solid
content (10.02%) was achieved with Nitrogen-1 application. Among the strawberry
cultivars, Monterey cultivar gave the highest level of soluble solid content
(10.98%).  The highest pH value of 3.97
was obtained for Nitrogen-2 application. The highest pH value of 9.92 was
possible with the control group in Albion cultivar.  In titrable acidity, the highest value of
0.92% was obtained by Phosphor-2 application. The highest titrable acidity
value (1.18%) was achieved by applying Phosphor-2 to San Andreas cultivar. As a
result of the study, root bacterium applications are thought to be beneficial
in terms of yield and quality.  
   

Kaynakça

  • Ağaoğlu YS., 1986. Üzümsü Meyveler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 984, Ankara.
  • Ağaoğlu YS ve Gerçekçioğlu R., 2013. Üzümsü Meyveler. Tomurcuk Bağ Ltd. Şti. Eğitim Yayınları No:1, Ankara.
  • Altın N ve Bora T., 2005. Bitki gelişimini uyaran kök bakterilerinin genel özellikleri ve etkileri, Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 15(2): 87-103.
  • Ateş S., 2015. Nevşehir ili organik çilek yetiştiriciliğinde kullanılabilecek farklı gübre ve malç materyallerinin verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Bayrak D ve Ökmen G., 2014. Bitki gelişimini uyaran kök bakterileri. Anadolu Doğa Bilimleri Dergisi 5(1): 1-13.
  • Cengiz Ö., 2007. Erzurum şartlarında yetiştirilen çileğin verim ve kalitesinin sezon içerisindeki değişimi ve bu özelliklerin iklim verileri ile ilişkisinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Hancock JF., 1999. Strawberries. CABI Pub, Oxon, UK ; New York, NY, USA, 237p.
  • İmriz G., Özdemir F., Topal İ., Ercan B., Taş MN., Yakışır E ve Okur O., 2014. Bitkisel üretimde bitki gelişimini teşvik eden Rizobakteri (PGPR)'ler ve etki mekanizmaları. Elektronik Mikrobiyoloji Dergisi. 12(2): 1-19.
  • İpek M., Pırlak L., Eşitken A., Dönmez MF ve Şahin F., 2009. Kireçli Topraklarda Yetiştirilen Çilekte Bitki Büyümesini Artıran Bakterilerin (BBAB) Verim ve Gelişme Üzerine Etkileri. III. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Kahramanmaraş.
  • Kandemir A., 2016. Bazı çilek çeşitlerinin örtü altında performanslarının belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Kılıç O., Çopur OU ve Görtay Ş., 1991. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi,Ders Notları 7: 143, Bursa. Kılıç F., 2016. Kayseri ili Tomarza ilçesinde kısa gün ve gün nötr çilek çeşitlerinin yetiştiriciliği. Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kayseri.
  • Konarlı O., 1986. Çilek. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı, Yayın No: 12, Yalova.
  • Kosar M., Kafkas E., Paydas S and Başer KHC., 2004. Phenolic composition of strawberry genotypes at different maturation stages. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52: 1586-1589.
  • Lucy M., Reed E and Glick BR., 2004. Applications of free living plant growth-promoting Rhizobacteria. Antonie Van Leeuwenhoek, 86(1): 1-25.
  • Öztürk A ve Demirsoy L., 2004. Değişik gölgeleme uygulamalarının Camarosa çilek çeşidinde verim ve büyüme 8 üzerine etkileri. Bahçe, 33(1-2): 39-49.
  • Pehluvan M., 2007. Farklı dozlarda sıvı humik asit uygulamaları ile bakteri (Bacillus OSU-142) uygulamalarının Fern çilek çeşidinde verim, verim unsurları, bitki gelişimi, meyve kalitesi ile bitki besin elementi içerikler üzerine etkileri. Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Romerio RS., 2000. Preliminary Results on PGPR Research at The Universidade Federal de Viçosa, Brazil. Fifth International PGPR Workshop, 29 October - 3 November, Cordoba-Argentina.
  • Siddiqui ZA., 2006. PGPR: Biocontrol and Biofertilization, Chapter 4. Prospective Biocontrol Agents of Plant Pathogens. Springer Books, pp. 111-142.
  • Tuzlacı Hİ., 2014. Bitki gelişimini teşvik edici bazı bakteri uygulamalarının örtü altı ve açık çilek yetiştiriciliğinde kullanılma imkânları. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Türemiş N., Özgüven AI ve Paydaş S., 2000. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Çilek Yetiştiriciliği. TUBİTAK, TARP yayınları, Adana.

Bazı Çilek Çeşitlerinde Kök Bakterisi Uygulamalarının Meyve Verimi ve Verim Özellikleri Üzerine Etkileri

Yıl 2018, Cilt: 4 Sayı: 1, 20 - 25, 20.06.2018
https://doi.org/10.24180/ijaws.418253

Öz

Bu çalışma farklı kök bakterilerinin (Azot-1,
Azot-2, Fosfor-1, Fosfor-2, Azot+Fosfor), 3 çilek çeşidinde (Albion, San
Andreas ve Monterey) verim ve bazı meyve özellikleri üzerine etkilerini
araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada bakteri uygulamalarından meyve
verimi üzerine en
etkili sonuç 99.88 g bitki-1 ile Fosfor-1 uygulamasından elde
edilmiştir. Bakteri uygulaması sonucunda çeşitler arasında en yüksek verim,
93.02 g bitki-1 ile San Andreas çeşidinden elde edilmiştir.  Bakteri uygulamaları bakımından, en yüksek
meyve sayısı 3.48 adet bitki-1 ile Azot-1 uygulamasından elde
edilmiştir. Bunun yanında en fazla meyve sayısı 4.28 adet bitki-1
ile Monterey çeşidindeki Azot-1 grubundan elde edilmiştir. Bakteri
uygulamalarında ortalama meyve ağırlığı bakımından, en yüksek sonucu 30.17 g
meyve-1 ile Fosfor-2 uygulaması vermiştir. Aynı şekilde en yüksek
ortalama meyve ağırlığı 32.38 g meyve-1 ile San Andreas çeşidinde
Fosfor-2 uygulamasında belirlenmiştir.
Suda çözünür kuru madde
içeriği açısından
bakteri uygulamalarından en yüksek değer %10.02 ile
Azot-1 uygulamasında belirlenmiştir. Fosfor-2 uygulamasında en yüksek
suda
çözünür kuru madde miktarı
%10.98 ile Monterey çeşidinde elde edilmiştir.
Bakteri uygulamaları sonucu en yüksek pH değere 3.97 ile Azot-2 uygulamasından
ulaşılmıştır. İncelenen çilek çeşitleri arasında en yüksek pH 9.92 ile Albion
çeşidinde kontrol grubundan elde edilmiştir. Bakteri uygulamalarında en yüksek
titre edilir asitlik %0.92 ile Fosfor-2 uygulamasında belirlenmiştir. Çilek
çeşitlerinde ise en fazla titre edilir asit %1.18 ile San Andreas çeşidinde
Fosfor-2 uygulamasından elde edilmiştir. Çalışma sonucunda incelenen
parametreler bakımından kök bakterisi uygulamalarının verim ve kalite yönünden
faydalı olacağı düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Ağaoğlu YS., 1986. Üzümsü Meyveler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 984, Ankara.
  • Ağaoğlu YS ve Gerçekçioğlu R., 2013. Üzümsü Meyveler. Tomurcuk Bağ Ltd. Şti. Eğitim Yayınları No:1, Ankara.
  • Altın N ve Bora T., 2005. Bitki gelişimini uyaran kök bakterilerinin genel özellikleri ve etkileri, Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 15(2): 87-103.
  • Ateş S., 2015. Nevşehir ili organik çilek yetiştiriciliğinde kullanılabilecek farklı gübre ve malç materyallerinin verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Bayrak D ve Ökmen G., 2014. Bitki gelişimini uyaran kök bakterileri. Anadolu Doğa Bilimleri Dergisi 5(1): 1-13.
  • Cengiz Ö., 2007. Erzurum şartlarında yetiştirilen çileğin verim ve kalitesinin sezon içerisindeki değişimi ve bu özelliklerin iklim verileri ile ilişkisinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Hancock JF., 1999. Strawberries. CABI Pub, Oxon, UK ; New York, NY, USA, 237p.
  • İmriz G., Özdemir F., Topal İ., Ercan B., Taş MN., Yakışır E ve Okur O., 2014. Bitkisel üretimde bitki gelişimini teşvik eden Rizobakteri (PGPR)'ler ve etki mekanizmaları. Elektronik Mikrobiyoloji Dergisi. 12(2): 1-19.
  • İpek M., Pırlak L., Eşitken A., Dönmez MF ve Şahin F., 2009. Kireçli Topraklarda Yetiştirilen Çilekte Bitki Büyümesini Artıran Bakterilerin (BBAB) Verim ve Gelişme Üzerine Etkileri. III. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Kahramanmaraş.
  • Kandemir A., 2016. Bazı çilek çeşitlerinin örtü altında performanslarının belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Kılıç O., Çopur OU ve Görtay Ş., 1991. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi,Ders Notları 7: 143, Bursa. Kılıç F., 2016. Kayseri ili Tomarza ilçesinde kısa gün ve gün nötr çilek çeşitlerinin yetiştiriciliği. Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kayseri.
  • Konarlı O., 1986. Çilek. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı, Yayın No: 12, Yalova.
  • Kosar M., Kafkas E., Paydas S and Başer KHC., 2004. Phenolic composition of strawberry genotypes at different maturation stages. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52: 1586-1589.
  • Lucy M., Reed E and Glick BR., 2004. Applications of free living plant growth-promoting Rhizobacteria. Antonie Van Leeuwenhoek, 86(1): 1-25.
  • Öztürk A ve Demirsoy L., 2004. Değişik gölgeleme uygulamalarının Camarosa çilek çeşidinde verim ve büyüme 8 üzerine etkileri. Bahçe, 33(1-2): 39-49.
  • Pehluvan M., 2007. Farklı dozlarda sıvı humik asit uygulamaları ile bakteri (Bacillus OSU-142) uygulamalarının Fern çilek çeşidinde verim, verim unsurları, bitki gelişimi, meyve kalitesi ile bitki besin elementi içerikler üzerine etkileri. Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Romerio RS., 2000. Preliminary Results on PGPR Research at The Universidade Federal de Viçosa, Brazil. Fifth International PGPR Workshop, 29 October - 3 November, Cordoba-Argentina.
  • Siddiqui ZA., 2006. PGPR: Biocontrol and Biofertilization, Chapter 4. Prospective Biocontrol Agents of Plant Pathogens. Springer Books, pp. 111-142.
  • Tuzlacı Hİ., 2014. Bitki gelişimini teşvik edici bazı bakteri uygulamalarının örtü altı ve açık çilek yetiştiriciliğinde kullanılma imkânları. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Türemiş N., Özgüven AI ve Paydaş S., 2000. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Çilek Yetiştiriciliği. TUBİTAK, TARP yayınları, Adana.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Bahçe Bitkileri
Yazarlar

Zarife Ağgün Bu kişi benim 0000-0003-0951-967X

Mustafa Kenan Geçer 0000-0003-1959-9909

Rafet Aslantaş 0000-0002-1368-5673

Yayımlanma Tarihi 20 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi 24 Nisan 2018
Kabul Tarihi 5 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ağgün, Z., Geçer, M. K., & Aslantaş, R. (2018). Bazı Çilek Çeşitlerinde Kök Bakterisi Uygulamalarının Meyve Verimi ve Verim Özellikleri Üzerine Etkileri. Uluslararası Tarım Ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 4(1), 20-25. https://doi.org/10.24180/ijaws.418253

17365   17368      17366     17369    17370              


88x31.png    Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a