BibTex RIS Kaynak Göster

Gestasyonel Diabetes Mellitusta Plazma Viskozitesi ile Bazı Biyokimyasal Parametreler Arasındaki İlişki

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 1, 6 - 14, 21.04.2016

Öz

Özet
Amaç
Çalışmamızın amacı gestasyonel diabetes mellituslu (GDM) gebelerde, sağlıklı gebelerde ve sağlıklı gebe olmayan olgularda bazı biyokimyasal ve tam kan sayımı parametreleri ile plazma viskozitesinin ölçümü ve plazma viskozitesi ile bu parametreler arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır.
Materyal ve Metod
GDM’li 27 gebe hasta grubu, 25 sağlıklı gebe olan ve 24 sağlıklı gebe olmayan gruplarda açlık kan şekeri, insülin, total protein, albumin, total kolesterol, trigliserid, HDL-Kolesterol, LDL-kolesterol, HOMA-IR, HbA1c, Hct, Hb, PLT, MPV düzeyleri otoanalizörde, plazma viskozitesi kapiler viskozimetre ile ölçüldü.
Bulgular
GDM’li hasta grubunda sağlıklı gebe olan ve gebe olmayan gruplara göre plazma viskozitesi, total protein, albumin, total kolesterol, LDL-kolesterol, açlık kan şekeri ve insülin, HOMA-IR ve HbA1c’nin arttığı saptandı. Trigliserid düzeylerinin GDM’li grupta sağlıklı gebe olan kontrol grubuna göre arttığı belirlendi. Ayrıca plazma viskozitesi ile total kolesterol ve LDL-kolesterol arasında pozitif bir korelasyon olduğu tespit edildi.
Sonuç
Plazma viskozitesi, gestasyonel diyabetin erken tanısı ve tedavisi, hastalık progresyonunun önlenmesi ve fetüsün sağlıklı gelişiminin sağlanabilmesi açısından önemli bir parametre olarak klinikte değerlendirilebilir.

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 1, 6 - 14, 21.04.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Birsen Aydemir Bu kişi benim

Ali Rıza Kızıler

F. Behice Cinemre Bu kişi benim

Hakan Cinemre

Abdullah Tüten Bu kişi benim

Mahmut Öncül Bu kişi benim

A. Serdar Açıkgöz Bu kişi benim

Gönül Gürol Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 21 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Aydemir, B., Kızıler, A. R., Cinemre, F. B., Cinemre, H., vd. (2016). Gestasyonel Diabetes Mellitusta Plazma Viskozitesi ile Bazı Biyokimyasal Parametreler Arasındaki İlişki. International Journal of Basic and Clinical Medicine, 3(1), 6-14.
AMA Aydemir B, Kızıler AR, Cinemre FB, Cinemre H, Tüten A, Öncül M, Açıkgöz AS, Gürol G. Gestasyonel Diabetes Mellitusta Plazma Viskozitesi ile Bazı Biyokimyasal Parametreler Arasındaki İlişki. International Journal of Basic and Clinical Medicine. Nisan 2016;3(1):6-14.
Chicago Aydemir, Birsen, Ali Rıza Kızıler, F. Behice Cinemre, Hakan Cinemre, Abdullah Tüten, Mahmut Öncül, A. Serdar Açıkgöz, ve Gönül Gürol. “Gestasyonel Diabetes Mellitusta Plazma Viskozitesi Ile Bazı Biyokimyasal Parametreler Arasındaki İlişki”. International Journal of Basic and Clinical Medicine 3, sy. 1 (Nisan 2016): 6-14.
EndNote Aydemir B, Kızıler AR, Cinemre FB, Cinemre H, Tüten A, Öncül M, Açıkgöz AS, Gürol G (01 Nisan 2016) Gestasyonel Diabetes Mellitusta Plazma Viskozitesi ile Bazı Biyokimyasal Parametreler Arasındaki İlişki. International Journal of Basic and Clinical Medicine 3 1 6–14.
IEEE B. Aydemir, “Gestasyonel Diabetes Mellitusta Plazma Viskozitesi ile Bazı Biyokimyasal Parametreler Arasındaki İlişki”, International Journal of Basic and Clinical Medicine, c. 3, sy. 1, ss. 6–14, 2016.
ISNAD Aydemir, Birsen vd. “Gestasyonel Diabetes Mellitusta Plazma Viskozitesi Ile Bazı Biyokimyasal Parametreler Arasındaki İlişki”. International Journal of Basic and Clinical Medicine 3/1 (Nisan 2016), 6-14.
JAMA Aydemir B, Kızıler AR, Cinemre FB, Cinemre H, Tüten A, Öncül M, Açıkgöz AS, Gürol G. Gestasyonel Diabetes Mellitusta Plazma Viskozitesi ile Bazı Biyokimyasal Parametreler Arasındaki İlişki. International Journal of Basic and Clinical Medicine. 2016;3:6–14.
MLA Aydemir, Birsen vd. “Gestasyonel Diabetes Mellitusta Plazma Viskozitesi Ile Bazı Biyokimyasal Parametreler Arasındaki İlişki”. International Journal of Basic and Clinical Medicine, c. 3, sy. 1, 2016, ss. 6-14.
Vancouver Aydemir B, Kızıler AR, Cinemre FB, Cinemre H, Tüten A, Öncül M, Açıkgöz AS, Gürol G. Gestasyonel Diabetes Mellitusta Plazma Viskozitesi ile Bazı Biyokimyasal Parametreler Arasındaki İlişki. International Journal of Basic and Clinical Medicine. 2016;3(1):6-14.