BibTex RIS Kaynak Göster

Kan Kültürlerinde Üreyen Gram Negatif İzolatların Dağılımı ve Antibiyotik Direnç Profilleri

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 3, 125 - 130, 30.05.2016

Öz

Amaç

Bakteriyemiye neden olan gram negatif bakteriler hem yüksek mortalite oranları göstermeleri hemde çoklu antibiyotik direnci taşımalarından dolayı önem taşımaktadırlar. Çalışmamızda ampirik tedavi gereken durumlarda klinisyenlere yol gösterebilmesi amacıyla hastanemizde kan kültürlerinde üreyen gram negatif bakterilerin dağılımının ve antimikrobiyal duyarlılık profillerinin ortaya konması amaçlandı.
Materyal ve Metot
Mikrobiyoloji Laboratuvarı’na gönderilen kan numuneleri, BacTAlert (Biomerieux, Fransa) kan kültür sistemi ile çalışıldı.izolatların identifikasyonu ve antibiyotik duyarlılıkları konvansiyonel yöntemler ve otomatize Vitek version 2.0 (Biomerieux, Fransa) ile yapıldı.Sonuçlar retrospektif olarak incelendi.
Bulgular
Çalışmamızda gram negatif bakteriler arasında en sık izole edilenleri sırasıyla E. coli (%32.1) Acinetobacter spp. (%26.1), K. pneumoniae (%17.1) ve P. aureuginosa(%9.5) olarak saptandı. Kan kültürlerinde üremiş olan E. Coli izolatlarının % 38 i, K. pneumoniae izolatlarının %62 si P. aureuginosa izolatlarının %63 ü, Acinetobacter spp. izolatlarının %86 sı yoğun bakım servislerinden izole edilmiştir.tüm izolatların en duyarlı olduğu antibiyotik kolistin olmakla birlikte E. Coli izolatlarının en duyarlı olduğu antibiyotikler imipenem ve amikasin Pseudomonas spp izolatlarının en duyarlı olduğu antibiyotikler amikasin ve gentamisin asinetobakter spp. izolatlarının en duyarlı olduğu antibiyotikler amikasin ve timetropim sülfametaksazol K. pneumoniae izolatlarının en duyarlı olduğu antibiyotikler ise imipenem ve amikasin olarak saptanmıştır.
Sonuç
Özellikle acinetobakter izolatlarına karşı görülen yüksek direnç oranları ve yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalardan izole edilmiş olan gram negatif bakterilerin çokluğu dikkat çekmiştir. Hastanelerde ampirik antibiyotik kullanımında yol gösterici olması açısından kan kültürü örneklerinde üremiş olan bakterilerin ve antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi faydalı olacaktır.


Anahtar kelimeler
Kan kültürü, gram negatif izolatlar, antmikrobiyal direnç.

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 3, 125 - 130, 30.05.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Çetin Kılınç

Rıdvan Güçkan Bu kişi benim

Mürsel Kahveci

Yusuf Kayhan Bu kişi benim

Yavuz Pirhan

Tevrat Özalp Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Mayıs 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Kılınç, Ç., Güçkan, R., Kahveci, M., Kayhan, Y., vd. (2016). Kan Kültürlerinde Üreyen Gram Negatif İzolatların Dağılımı ve Antibiyotik Direnç Profilleri. International Journal of Basic and Clinical Medicine, 3(3), 125-130.
AMA Kılınç Ç, Güçkan R, Kahveci M, Kayhan Y, Pirhan Y, Özalp T. Kan Kültürlerinde Üreyen Gram Negatif İzolatların Dağılımı ve Antibiyotik Direnç Profilleri. International Journal of Basic and Clinical Medicine. Mayıs 2016;3(3):125-130.
Chicago Kılınç, Çetin, Rıdvan Güçkan, Mürsel Kahveci, Yusuf Kayhan, Yavuz Pirhan, ve Tevrat Özalp. “Kan Kültürlerinde Üreyen Gram Negatif İzolatların Dağılımı Ve Antibiyotik Direnç Profilleri”. International Journal of Basic and Clinical Medicine 3, sy. 3 (Mayıs 2016): 125-30.
EndNote Kılınç Ç, Güçkan R, Kahveci M, Kayhan Y, Pirhan Y, Özalp T (01 Mayıs 2016) Kan Kültürlerinde Üreyen Gram Negatif İzolatların Dağılımı ve Antibiyotik Direnç Profilleri. International Journal of Basic and Clinical Medicine 3 3 125–130.
IEEE Ç. Kılınç, R. Güçkan, M. Kahveci, Y. Kayhan, Y. Pirhan, ve T. Özalp, “Kan Kültürlerinde Üreyen Gram Negatif İzolatların Dağılımı ve Antibiyotik Direnç Profilleri”, International Journal of Basic and Clinical Medicine, c. 3, sy. 3, ss. 125–130, 2016.
ISNAD Kılınç, Çetin vd. “Kan Kültürlerinde Üreyen Gram Negatif İzolatların Dağılımı Ve Antibiyotik Direnç Profilleri”. International Journal of Basic and Clinical Medicine 3/3 (Mayıs 2016), 125-130.
JAMA Kılınç Ç, Güçkan R, Kahveci M, Kayhan Y, Pirhan Y, Özalp T. Kan Kültürlerinde Üreyen Gram Negatif İzolatların Dağılımı ve Antibiyotik Direnç Profilleri. International Journal of Basic and Clinical Medicine. 2016;3:125–130.
MLA Kılınç, Çetin vd. “Kan Kültürlerinde Üreyen Gram Negatif İzolatların Dağılımı Ve Antibiyotik Direnç Profilleri”. International Journal of Basic and Clinical Medicine, c. 3, sy. 3, 2016, ss. 125-30.
Vancouver Kılınç Ç, Güçkan R, Kahveci M, Kayhan Y, Pirhan Y, Özalp T. Kan Kültürlerinde Üreyen Gram Negatif İzolatların Dağılımı ve Antibiyotik Direnç Profilleri. International Journal of Basic and Clinical Medicine. 2016;3(3):125-30.