BibTex RIS Kaynak Göster

Türk Toplumunda Tibia Proksimalinin Morfometrik Özellikleri ve Klinik Önemi

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 3, 0 - 0, 15.12.2016

Öz

ÖZET
Amaç
Çalışmamızın amacı tibia proksimal kısmının antropometrik ve morfometrik özelliklerinin belirlenmesi ve bu özelliklerin diğer toplumlarla karşılaştırılmasıdır.

Materyal-Metot
Çalışmamızda Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Laboratuarında bulunan 44 adet tibia kullanıldı. Tibiaların cinsiyet ayırımı daha önceki morfometrik ve antropometrik çalışmalar baz alınarak yapıldı. Daha sonra tibiaların her birinin üstten, medialden ve lateralden fotoğrafları çekildi ve çekilen fotoğraflar bilgisayara yüklendi. Image J programı ile tibiaların medial kondillerinin ön-arka uzunlukları (MAP), lateral kondillerinin ön-arka uzunlukları (LAP) ve medial ve lateral kondillerin dış kenarları arasındaki transvers uzunlukları (TML) ölçüldü. Ayrıca tibianın medial ve lateral kondillerinin transvers düzlemde posteriora doğru olan eğimleri, tibianın anterior, median ve posterior longitudinal eksenlerine göre ölçüldü.

Bulgular
Çalışmamızda MAP, LAP, TML değerlerinin erkeklerde daha büyük olduğu gözlendi. Çalışmamızdaki MAP değerleri erkeklerde ve bayanlarda Çinlilerden ve beyaz ırktan farklıyken TML değerleri Çinlilere yakın bulundu. LAP değerleri bayanlarda Çinlilere ve beyaz ırka benzerlik gösterirken, erkeklerde Çinlilerden ve beyaz ırktan farklıydı. Türk toplumunda medial posterior eğim (MPE) ve lateral posterior eğim (LPE); tibianın anterior, median ve posterior longitudinal eksenlerine göre cinsler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Türk toplumunda MPE ölçümlerinin tibianın anterior, median ve posterior longitudinal eksenlerine göre bayanlarda ve erkeklerde beyaz ırktan ve Çinlerden istatistiksel olarak farklı olduğu belirlendi. LPE ölçümlerinin tibianın anterior, median ve posterior longitudinal eksenlerine göre bayanlarda ve erkeklerde Çinlilerden ve beyaz ırktan istatistiksel olarak farklı olmadığı gözlendi.

Sonuç
Türk toplumunun proksimal tibia özelliklerinin genel olarak Çinlilerden ve beyaz ırktan farklı olduğu gözlendi. MPE ve LPE ölçümlerinde tibianın longitudinal ekseni için standart oluşturulması gerekliliği ve total diz artroplastisi gibi ortopedik işlemlerde kullanılacak olan protezlerin tibianın proksimalindeki morfometrik özellikler dikkate alınarak tasarlanabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Tibia, Tibia posterior eğimi, Morfometri

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 3, 0 - 0, 15.12.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Cemil Bilkay

Ahmet Dursun

Gülnur Özgüner

Kenan Öztürk Bu kişi benim

Büşra Candan

Osman Sulak

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 4 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Bilkay, C., Dursun, A., Özgüner, G., Öztürk, K., vd. (2016). Türk Toplumunda Tibia Proksimalinin Morfometrik Özellikleri ve Klinik Önemi. International Journal of Basic and Clinical Medicine, 4(3).
AMA Bilkay C, Dursun A, Özgüner G, Öztürk K, Candan B, Sulak O. Türk Toplumunda Tibia Proksimalinin Morfometrik Özellikleri ve Klinik Önemi. International Journal of Basic and Clinical Medicine. Aralık 2016;4(3).
Chicago Bilkay, Cemil, Ahmet Dursun, Gülnur Özgüner, Kenan Öztürk, Büşra Candan, ve Osman Sulak. “Türk Toplumunda Tibia Proksimalinin Morfometrik Özellikleri Ve Klinik Önemi”. International Journal of Basic and Clinical Medicine 4, sy. 3 (Aralık 2016).
EndNote Bilkay C, Dursun A, Özgüner G, Öztürk K, Candan B, Sulak O (01 Aralık 2016) Türk Toplumunda Tibia Proksimalinin Morfometrik Özellikleri ve Klinik Önemi. International Journal of Basic and Clinical Medicine 4 3
IEEE C. Bilkay, A. Dursun, G. Özgüner, K. Öztürk, B. Candan, ve O. Sulak, “Türk Toplumunda Tibia Proksimalinin Morfometrik Özellikleri ve Klinik Önemi”, International Journal of Basic and Clinical Medicine, c. 4, sy. 3, 2016.
ISNAD Bilkay, Cemil vd. “Türk Toplumunda Tibia Proksimalinin Morfometrik Özellikleri Ve Klinik Önemi”. International Journal of Basic and Clinical Medicine 4/3 (Aralık 2016).
JAMA Bilkay C, Dursun A, Özgüner G, Öztürk K, Candan B, Sulak O. Türk Toplumunda Tibia Proksimalinin Morfometrik Özellikleri ve Klinik Önemi. International Journal of Basic and Clinical Medicine. 2016;4.
MLA Bilkay, Cemil vd. “Türk Toplumunda Tibia Proksimalinin Morfometrik Özellikleri Ve Klinik Önemi”. International Journal of Basic and Clinical Medicine, c. 4, sy. 3, 2016.
Vancouver Bilkay C, Dursun A, Özgüner G, Öztürk K, Candan B, Sulak O. Türk Toplumunda Tibia Proksimalinin Morfometrik Özellikleri ve Klinik Önemi. International Journal of Basic and Clinical Medicine. 2016;4(3).