BibTex RIS Kaynak Göster

Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalarında Hemodiyaliz Girişi için Oluşturulan Kalıcı Damar Yollarının Açık Kalma Sürelerinin Belirlenmesi ve Bu Süreye Etkisi Olan Faktörlerin Araştırılması

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 3, 0 - 0, 20.12.2016

Öz

Amaç: Kronik böbrek yetersizliği tanısıyla hemodiyaliz planlanan ve kalıcı damar yolu oluşturulan hastalarda, bu kalıcı damar yollarının (arteriovenöz fistül (AVF), arteriovenöz greft (AVG) ve kalıcı kateter) surveylerinin belirlenmesi ve bu surveye etki eden faktörlerin tespit edilip bu sayede bundan sonra oluşturulacak olan kalıcı damar yolu surveylerinin uzatılmasına katkı sağlamaktır.
Materyal ve Metod: Çalışmamıza KTÜ Nefroloji kliniğinde Kronik Böbrek Yetmezliği tanısıyla takip edilen, KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Kalp Damar Cerrahisi kliniği cerrahları tarafından kalıcı hemodiyaliz girişi oluşturulması amacıyla AVF, AVG ve kalıcı kateter uygulanan ve arşivinden dosyalarına ulaşılabilen 18 yaş ve üzeri, 420 hasta alındı. Hastaların biyokimyasal, hematolojik ve demografik verileri kaydedildi. Bu parametrelerin vasküler erişim yolu surveyi üzerine etkisi analiz edildi.
Bulgular: Çalışmamızda kalıcı damar yolu oluşturulan 420 KBY hastasının % 86’sında AVF, % 10,5’unda AVG, % 9,8’inda ise kalıcı kateter uygulandığı belirlenmiştir. Çalışmaya alınan hastalarda ortalama AVF surveyi 34.73 ay, ortalama AVG surveyi 27.59 ay, ortalama kalıcı kateter surveyi ise 8.53 ay olarak belirlendi. Vasküler erişim yolu surveyini yaş, vasküler erişim yolu oluşturulmadan önceki santral venöz kataterizasyon öyküsü, vasküler erişim yolunun ilk kullanım zamanı ve operasyon öncesi üst ekstremite arteriyel ve venöz dopler USG incelemesinin etkilediği saptandı.
Sonuç: Kalıcı damar yolunun ömrünün uzatılmasında hastanın yaşı, santral venöz kateter öyküsü ve fistül ve greftin olgunlaşma sürecinin beklenmesi önem arz etmektedir. Hemodiyaliz için kalıcı damar yolu planlanan hastada santral venöz kateter uygulamasından kaçınılmalı ve kanüle edilmeden önce AVF-AVG’in olgunlaşma süreci beklenmelidir.

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 3, 0 - 0, 20.12.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Özdem Kavraz Tomar Bu kişi benim

Şükrü Ulusoy

Zerrin Pulathan Bu kişi benim

Kübra Kaynar Bu kişi benim

Gülsüm Özkan

Yayımlanma Tarihi 20 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 4 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Tomar, Ö. K., Ulusoy, Ş., Pulathan, Z., Kaynar, K., vd. (2016). Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalarında Hemodiyaliz Girişi için Oluşturulan Kalıcı Damar Yollarının Açık Kalma Sürelerinin Belirlenmesi ve Bu Süreye Etkisi Olan Faktörlerin Araştırılması. International Journal of Basic and Clinical Medicine, 4(3).
AMA Tomar ÖK, Ulusoy Ş, Pulathan Z, Kaynar K, Özkan G. Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalarında Hemodiyaliz Girişi için Oluşturulan Kalıcı Damar Yollarının Açık Kalma Sürelerinin Belirlenmesi ve Bu Süreye Etkisi Olan Faktörlerin Araştırılması. International Journal of Basic and Clinical Medicine. Aralık 2016;4(3).
Chicago Tomar, Özdem Kavraz, Şükrü Ulusoy, Zerrin Pulathan, Kübra Kaynar, ve Gülsüm Özkan. “Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalarında Hemodiyaliz Girişi için Oluşturulan Kalıcı Damar Yollarının Açık Kalma Sürelerinin Belirlenmesi Ve Bu Süreye Etkisi Olan Faktörlerin Araştırılması”. International Journal of Basic and Clinical Medicine 4, sy. 3 (Aralık 2016).
EndNote Tomar ÖK, Ulusoy Ş, Pulathan Z, Kaynar K, Özkan G (01 Aralık 2016) Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalarında Hemodiyaliz Girişi için Oluşturulan Kalıcı Damar Yollarının Açık Kalma Sürelerinin Belirlenmesi ve Bu Süreye Etkisi Olan Faktörlerin Araştırılması. International Journal of Basic and Clinical Medicine 4 3
IEEE Ö. K. Tomar, Ş. Ulusoy, Z. Pulathan, K. Kaynar, ve G. Özkan, “Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalarında Hemodiyaliz Girişi için Oluşturulan Kalıcı Damar Yollarının Açık Kalma Sürelerinin Belirlenmesi ve Bu Süreye Etkisi Olan Faktörlerin Araştırılması”, International Journal of Basic and Clinical Medicine, c. 4, sy. 3, 2016.
ISNAD Tomar, Özdem Kavraz vd. “Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalarında Hemodiyaliz Girişi için Oluşturulan Kalıcı Damar Yollarının Açık Kalma Sürelerinin Belirlenmesi Ve Bu Süreye Etkisi Olan Faktörlerin Araştırılması”. International Journal of Basic and Clinical Medicine 4/3 (Aralık 2016).
JAMA Tomar ÖK, Ulusoy Ş, Pulathan Z, Kaynar K, Özkan G. Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalarında Hemodiyaliz Girişi için Oluşturulan Kalıcı Damar Yollarının Açık Kalma Sürelerinin Belirlenmesi ve Bu Süreye Etkisi Olan Faktörlerin Araştırılması. International Journal of Basic and Clinical Medicine. 2016;4.
MLA Tomar, Özdem Kavraz vd. “Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalarında Hemodiyaliz Girişi için Oluşturulan Kalıcı Damar Yollarının Açık Kalma Sürelerinin Belirlenmesi Ve Bu Süreye Etkisi Olan Faktörlerin Araştırılması”. International Journal of Basic and Clinical Medicine, c. 4, sy. 3, 2016.
Vancouver Tomar ÖK, Ulusoy Ş, Pulathan Z, Kaynar K, Özkan G. Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalarında Hemodiyaliz Girişi için Oluşturulan Kalıcı Damar Yollarının Açık Kalma Sürelerinin Belirlenmesi ve Bu Süreye Etkisi Olan Faktörlerin Araştırılması. International Journal of Basic and Clinical Medicine. 2016;4(3).