Yazım Kuralları


ÖNEMLİ BİLGİLER

* Makale dosyasının yüklenebilmesi için telif sözleşmesinin doldurularak ve imzalanarak PDF biçiminde makale dosyası ile birlikte sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Telif sözleşmesi (boş taslak) makale dosyasının sisteme yüklemesi sürecinde dosyalar aşamasında (word biçiminde) indirilebilmektedir.

* Dergi yazım kurallarına dikkat edilmeden yüklenen makaleler değerlendirilmeyecektir. (Kaynakça ve metin içerisindeki atıfların APA stilinde oluşturulmuş olması makale kabul sürecinde oldukça önemlidir)

* Makale yükleme süreç sıralaması: Dergipark kullanıcı sayfası / Süreç / Makale Gönder / Makale Üst Verileri.... şeklinde devam etmektedir.


Dergi Yazım Kuralları

1.Genel Bakış: Yayımlanmak üzere gönderilen çalışmalar ekler ve kaynakça dahil 30 sayfayı aşmamalıdır. Yazılar Word formatında "Arial" karakteri kullanılarak yazılmalıdır. Dergiye gönderilecek çalışmanın tümünde, kenar boşlukları sol 2 cm, sağ 2 cm, üst 3 cm, alt 3 cm olmalıdır.

2. Başlık:Türkçe ve İngilizce başlıklar, Türkçe ve İngilizce özet bölümlerinin üzerine büyük harfle ortalayarak Arial 12 punto ve koyu olarak yazılmalıdır.

3. Yazar ad(lar)ı ve adres(ler)i:Makalenin yazarı/yazarları, 10 punto arial ilk harfler büyük olacak şekilde ana başlığın altında koyu ve ortalı şekilde yazılmalıdır. Varsa akademik unvan ile birlikte, görev yaptığı kurum ve e-posta adresi tam ve açık olarak isim satırının bir alt satırında belirtilmelidir. Dipnotta sorumlu yazar mail adresi 9 punto belirtilmelidir.

4. Özet:Yazının birinci sayfasında, İngilizce ve Türkçe başlık, 200 kelimeyi geçmeyen İngilizce ve Türkçe özet ile özetlerin altında en az 3, en fazla 5 anahtar sözcük yer almalıdır. Özetler tek satır aralığında, 10 punto, iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Özet/Abstract başlığı Baş harfi büyük harf ile, koyu şekilde sola yaslanarak yazılmalı, öncesi ve sonrası 0nk olmalıdır. “Anahtar kelimeler/Keywords” başlıkları koyu ve aralarında virgül olacak şekilde anahtar kelimeler yazılmalıdır.

5. Bölüm Başlıkları:Bölüm ve alt başlıklar 10 punto, koyu, iki yana yaslı şekilde yazılmalıdır. Sadece bölüm ve alt başlıkların her kelimesinin ilk harfi büyük, diğer harfleri küçük yazılmalıdır. Başlık numaralarında, sayılar giriş bölümünden itibaren verilmeli, ondalık sistemde (1., 1.1., 1.1.1. gibi) numaralandırılmalıdır.

6. Ana Metin: Paragraflar 10 punto büyüklüğünde olmalı, hizalama; iki yana yaslı şeklinde olmalıdır. Paragraflardan önce ve sonra 6 nk boşluk bırakılmalı ve satır aralığı tek olacak şekilde yazılmalıdır. Sayfa numaraları en altta ve ortada olmalıdır.

7. Tablolar ve Şekiller:Şekil ve tablo başlıkları tablo ve şekil sınırlarını açmayacak şekilde, 9 punto, sözcüklerin baş harfleri büyük olmak üzere ve tablonun üst çizgisi ile tablo adı arasında 1 satır aralıklı; iki yana hizalı şekilde tablo ve şekillerin üzerine yazılmalıdır. Her birine sıra numarası (Tablo 1, Tablo 2 ve Şekil 1, Şekil 2 vs.) verilmeli ve kaynak bildirimleri tablo ve şekillerin altında 9 punto ve bibliyografik bilgiler eksiksiz olarak verilmelidir. Tablo, şekil vs. içindeki metin 9 punto aralığında olmalıdır. Tablo başlıkları üstte ve önceki paragrafla 6nk tablo ile 0nk aralıklı olmalıdır. Altında gösterilen kaynak ise tablo ile 0nk, sonraki paragrafla 6nk aralıklı olmalıdır. Metinde yer alacak matematiksel denklemlere sıra numarası verilmeli, sıra numaraları parantez içerisinde sayfanın sağına yaslı olarak yazılmalıdır.

8. Atıflar:Atıflar metin içerisinde APA (son kullanılan güncel) yöntemi kullanılarak yapılmalıdır. Açıklama notları ise sayfa altında dipnot şeklinde (9 punto) ifade edilmelidir. Metin içerisinde atıflar yazar(lar)ın soyadı, kaynağın yılı ve sayfa numarası şeklinde yapılmalıdır. Yazar adı yoksa kurum adı yazar yerine kullanılmalıdır. Örnek; (İmik, 2013: 5), (İmik ve Haşhaş, 2011: 15), (Haşhaş vd., 2000: 10-12), (DPT, 2004: 32).