Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2019, Cilt: 3 Sayı: 4, 26 - 46, 31.08.2019

Öz

Kaynakça

  • Afyon Haber. (2017). Afyonkarahisar’ın coğrafi işaretleri tespit edildi. (Erişim Tarihi: 30.10.2018) https://www.afyonhaber.com/afyonkarahisar-in-cografi-isaretleri-tespit-edildi/152022/
  • Afyonkarahisar Belediyesi (2018). Patatesli ekmeğimiz tescillendi. (Erişim Tarihi: 01.10.2018) http://www.afyon.bel.tr/news/1/5939/patatesli-ekmegimiz-tescillendi.aspx
  • Afyonkarahisar Valiliği (2018). Afyon mermeri. (Erişim Tarihi: 30.10.2018) http://www.afyonkarahisar.gov.tr/afyon-mermeri
  • Arıkan, M. (2017). Türkiye’de Coğrafi̇ İşaretli̇ Ürünlerin Kırsal Alana Olan Etkilerinin Üretici̇ Açısından Belirlenmesi̇: Finike Portakalı Örneği (Yayımlanmamış YL Tezi), Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Akdeniz Üniversitesi, Antalya.
  • Artam, A. (2018). Afyon sucuğu ve Afyon kaymağı hakkında. (Erişim Tarihi: 01.10.2018) http://www.lokantalarim.net/bilgi-bankasi/afyon-sucugu-ve-afyon-kaymagihakkinda/
  • Bayat Kaymakamlığı. (2018). İlçemizin meşhur kilimleri. (Erişim Tarihi: 30.10.2018) http://www.bayat.gov.tr/kilimlerimiz
  • Baytok, A., Pekyaman, A., Yılmaz, H., Başat, H.T., Emren, A., Çelik, T., Çelik, A., Kara, A.M., Gürel, N. ve Uyan, M. (2013).
  • Afyonkarahisar’ın Tanınmış Yerel Ürünleri. İçinde (25-37). M. Uyan ve A. Baytok (Ed.). Afyonkarahisar Yemek Kültürü. Afyonkarahisar: T.C. Afyon Kocatepe Üniversitesi Yayın No:83
  • Kadıoğlu, N. (1995). Pastırma Sucuk Kavurma’nın Geleneksel Üretimi ve Mutfak Kültürümüzdeki Yeri. Standart Dergisi. TSE. Geleneksel Türk Et Ürünleri Özel Sayı. Yıl.36. Ağustos. 80-83.
  • KHK (1995). Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, KHK Tarihi: 24.04.1995, Resmi Gazete Tarihi: 27 Haziran 1995, Resmi Gazete Sayısı: 22326.
  • Kocatepe (Günlük Tarafsız Siyasi Gazete). (2017). Afyon sucuğu ve pastırması AB’den tescil bekliyor. (Erişim Tarihi: 30.10.2018) http://kocatepegazetesi.com/tr/haberler/102051/ afyon-sucugu-vepastirmasi-abdentescil-bekliyor
  • Orhan, A. (2010). Yerel Değerlerin Turizm Ürününe Dönüştürülmesinde “Coğrafi İşaretlerin” Kullanımı: İzmit Pişmaniyesi Örneği, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 21(2), 243-254.
  • SMK (Sınai Mülkiyet Kanunu). (2016) Kanun Numarası: 6769, Kabul Tarihi: 22.12.2016, Resmi Gazete Tarihi: 10 Ocak 2017, Resmi Gazete Sayısı: 29944.
  • T.C. Ticaret Bakanlığı. (2018). Doğal taşlar sektör raporu. (Erişim Tarihi: 30.10.2018) https://ticaret.gov.tr/data/5b87000813b8761450e18d7b/Dogal_Taslar.pdf
  • TPE (Türk Patent Enstitüsü). (2015) Ulusal coğrafi̇ işaret strateji̇ belgesi̇ ve eylem planı (Erişim Tarihi: 30.10.2018) https://www.sanayi.gov.tr/handlers/DokumanGetHandler.ashx?doku manId=10d3f687-62ad-4d27-9694-4e736ea 1b76d
  • TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) (2017). Bitkisel üretim istatistikleri (Erişim Tarihi: 30.10.2018) http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=100
  • Türk Patent (Türk Patent ve Marka Kurumu). (2018a). Coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı istatistikleri. (Erişim Tarihi: 01.10.2018) http://www.turkpatent.gov.tr/TURKPATENT/ geograp hicalRegisteredList/
  • Türk Patent (Türk Patent ve Marka Kurumu). (2018b). Coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adları başvuru kılavuzu. (Erişim Tarihi: 01.10.2018) http://www.turkpatent.gov.tr/ TURKPATENT/resources/temp/6B3F914C-E72C-437C-8A30-F50C51DE0A23.pdf
  • Türkiye Kültür Portalı. (2018a). Afyon pastırması. (Erişim Tarihi: 30.10.2018) https://www.kultur portali.gov.tr/medya/fotograf/fotodokuman/9230
  • Türkiye Kültür Portalı. (2018b). Afyon sucuğu. (Erişim Tarihi: 30.10.2018) https://www.kultur portali.gov .tr/portal/afyonsucugu
  • Türkiye Kültür Portalı. (2018c). Afyon kaymağı. (Erişim Tarihi: 30.10.2018) https://www.kultur portali.gov.tr/turkiye/afyonkarahisar/nealinir/afyon-kaymagi
  • Türkiye Kültür Portalı. (2018d). Çay ilçesi vişnesi (Erişim Tarihi: 01.10.2018) https://www.kulturportali.gov.tr/medya/fotograf/fotodokuman/9257
  • VisitAfyon (2018). Afyon pastırması. (Erişim Tarihi: 01.10.2018) http://www.visitafyon.org/sayfa-415-afyon-pastirmasi.html

GEOGRAPHICAL INDICATION PRODUCTS: AFYONKARAHİSAR

Yıl 2019, Cilt: 3 Sayı: 4, 26 - 46, 31.08.2019

Öz

The interest in the geographical signs started to increase by the adoption of the law Industrial Property Law No. 6769 in January 2017 and the number of geographically marked products has grown more than 90%. Afyonkarahisar is one of the leading provinces in terms of the number of geographical marked products both of possession or application phase. In this context, it is aimed to evaluate the geographical sign registered and registered potential products of Afyonkarahisar in terms of tourism and rural development. Research designed as qualitative and secondary sources were used for data collection. Research shows date, Afyonkarahisar have seven geographical signs in terms of Afyonkarahisar Potato Bread, Afyon Sauce, Afyon Bacon, Afyon Cream, Çay District Cherry, Afyon Marble and Bayat Turkmen Rug; and have four products at the application stage in terms of Afyon Poppy Seed, Afyon Creamy Bread Dessert, Afyon Delight and Şuhut Keşkek. At the end of the research, suggestions for the role of these gastronomy-weighted geographical products in increasing the tourist demand were developed.

Kaynakça

  • Afyon Haber. (2017). Afyonkarahisar’ın coğrafi işaretleri tespit edildi. (Erişim Tarihi: 30.10.2018) https://www.afyonhaber.com/afyonkarahisar-in-cografi-isaretleri-tespit-edildi/152022/
  • Afyonkarahisar Belediyesi (2018). Patatesli ekmeğimiz tescillendi. (Erişim Tarihi: 01.10.2018) http://www.afyon.bel.tr/news/1/5939/patatesli-ekmegimiz-tescillendi.aspx
  • Afyonkarahisar Valiliği (2018). Afyon mermeri. (Erişim Tarihi: 30.10.2018) http://www.afyonkarahisar.gov.tr/afyon-mermeri
  • Arıkan, M. (2017). Türkiye’de Coğrafi̇ İşaretli̇ Ürünlerin Kırsal Alana Olan Etkilerinin Üretici̇ Açısından Belirlenmesi̇: Finike Portakalı Örneği (Yayımlanmamış YL Tezi), Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Akdeniz Üniversitesi, Antalya.
  • Artam, A. (2018). Afyon sucuğu ve Afyon kaymağı hakkında. (Erişim Tarihi: 01.10.2018) http://www.lokantalarim.net/bilgi-bankasi/afyon-sucugu-ve-afyon-kaymagihakkinda/
  • Bayat Kaymakamlığı. (2018). İlçemizin meşhur kilimleri. (Erişim Tarihi: 30.10.2018) http://www.bayat.gov.tr/kilimlerimiz
  • Baytok, A., Pekyaman, A., Yılmaz, H., Başat, H.T., Emren, A., Çelik, T., Çelik, A., Kara, A.M., Gürel, N. ve Uyan, M. (2013).
  • Afyonkarahisar’ın Tanınmış Yerel Ürünleri. İçinde (25-37). M. Uyan ve A. Baytok (Ed.). Afyonkarahisar Yemek Kültürü. Afyonkarahisar: T.C. Afyon Kocatepe Üniversitesi Yayın No:83
  • Kadıoğlu, N. (1995). Pastırma Sucuk Kavurma’nın Geleneksel Üretimi ve Mutfak Kültürümüzdeki Yeri. Standart Dergisi. TSE. Geleneksel Türk Et Ürünleri Özel Sayı. Yıl.36. Ağustos. 80-83.
  • KHK (1995). Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, KHK Tarihi: 24.04.1995, Resmi Gazete Tarihi: 27 Haziran 1995, Resmi Gazete Sayısı: 22326.
  • Kocatepe (Günlük Tarafsız Siyasi Gazete). (2017). Afyon sucuğu ve pastırması AB’den tescil bekliyor. (Erişim Tarihi: 30.10.2018) http://kocatepegazetesi.com/tr/haberler/102051/ afyon-sucugu-vepastirmasi-abdentescil-bekliyor
  • Orhan, A. (2010). Yerel Değerlerin Turizm Ürününe Dönüştürülmesinde “Coğrafi İşaretlerin” Kullanımı: İzmit Pişmaniyesi Örneği, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 21(2), 243-254.
  • SMK (Sınai Mülkiyet Kanunu). (2016) Kanun Numarası: 6769, Kabul Tarihi: 22.12.2016, Resmi Gazete Tarihi: 10 Ocak 2017, Resmi Gazete Sayısı: 29944.
  • T.C. Ticaret Bakanlığı. (2018). Doğal taşlar sektör raporu. (Erişim Tarihi: 30.10.2018) https://ticaret.gov.tr/data/5b87000813b8761450e18d7b/Dogal_Taslar.pdf
  • TPE (Türk Patent Enstitüsü). (2015) Ulusal coğrafi̇ işaret strateji̇ belgesi̇ ve eylem planı (Erişim Tarihi: 30.10.2018) https://www.sanayi.gov.tr/handlers/DokumanGetHandler.ashx?doku manId=10d3f687-62ad-4d27-9694-4e736ea 1b76d
  • TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) (2017). Bitkisel üretim istatistikleri (Erişim Tarihi: 30.10.2018) http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=100
  • Türk Patent (Türk Patent ve Marka Kurumu). (2018a). Coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı istatistikleri. (Erişim Tarihi: 01.10.2018) http://www.turkpatent.gov.tr/TURKPATENT/ geograp hicalRegisteredList/
  • Türk Patent (Türk Patent ve Marka Kurumu). (2018b). Coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adları başvuru kılavuzu. (Erişim Tarihi: 01.10.2018) http://www.turkpatent.gov.tr/ TURKPATENT/resources/temp/6B3F914C-E72C-437C-8A30-F50C51DE0A23.pdf
  • Türkiye Kültür Portalı. (2018a). Afyon pastırması. (Erişim Tarihi: 30.10.2018) https://www.kultur portali.gov.tr/medya/fotograf/fotodokuman/9230
  • Türkiye Kültür Portalı. (2018b). Afyon sucuğu. (Erişim Tarihi: 30.10.2018) https://www.kultur portali.gov .tr/portal/afyonsucugu
  • Türkiye Kültür Portalı. (2018c). Afyon kaymağı. (Erişim Tarihi: 30.10.2018) https://www.kultur portali.gov.tr/turkiye/afyonkarahisar/nealinir/afyon-kaymagi
  • Türkiye Kültür Portalı. (2018d). Çay ilçesi vişnesi (Erişim Tarihi: 01.10.2018) https://www.kulturportali.gov.tr/medya/fotograf/fotodokuman/9257
  • VisitAfyon (2018). Afyon pastırması. (Erişim Tarihi: 01.10.2018) http://www.visitafyon.org/sayfa-415-afyon-pastirmasi.html
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Articles
Yazarlar

Mehmet Boyraz

Yayımlanma Tarihi 31 Ağustos 2019
Gönderilme Tarihi 12 Ocak 2019
Kabul Tarihi 16 Nisan 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Boyraz, M. (2019). GEOGRAPHICAL INDICATION PRODUCTS: AFYONKARAHİSAR. International Journal of Entrepreneurship and Management Inquiries, 3(4), 26-46.

images?q=tbn:ANd9GcRoj2RSgFvw8N5CG9ZqLQN5NolsDY6Sm-MbIA&usqp=CAU     road-issn.png   download  logo.png 18351   18352       18353    18354  18355     18356    18357     18358


email_ss_1920.png

Journal EMI e-mail Adresi: internationaljournalemi@gmail.com

JOURNAL EMI Creative Commons Attribution 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.