Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİ

Yıl 2018, Cilt: 1 Sayı: 2, 5 - 23, 22.12.2018

Öz




Küreselleşmenin de bir sonucu olarak, hızla gelişen ve değişen
dünyada yoğun rekabet koşullarına karşı tutunmaya çalışan işletmelerin insan
kaynaklarına verdikleri önem ile insan kaynaklarını etkin ve verimli bir
şekilde kullanmaları, o örgütün sürekliliğine ve diğer rakiplerine karşı büyük
bir avantaj sağlamalarına neden olmaktadır. İşletme içerisinde insan kaynağının
etkin kullanılması örgüte bağlılık açısından oldukça önemli bir araçtır.
Stratejik insan kaynakları yönetimi işletme içerisinde çalışanların daha çok
itibar ve değer görmesine zemin hazırlamış ve işletmelerin daha çok çalışan
odaklı ilerlemesine etki etmiştir. Çalışanların aldıkları bu destek ile
birlikte işletmelerine karşı daha fazla güven duygusu beslemelerini
sağlamıştır. Bu güven duygusunun çıkması sonucu olarak “örgütsel bağlılık”
kavramı, çalışanlar ile işletmeleri arasında pozitif bir ilişkinin kurulması
adına önem bir etkendir. Bu tez çalışması stratejik insan kaynakları yönetimi
ve örgütsel bağlılık kavramlarının bir değerlendirmesini içererek, sonrasında
tez içerisinde stratejik insan kaynakları yönetiminin örgütsel bağlılık üzerine
etkisini araştıran bir anket çalışmasına yer verilmektedir. Kamu sektörüne ait
2 farklı hastanedeki 308 çalışan üzerinde yapılan anket çalışması ile stratejik
insan kaynakları yönetiminin örgütsel bağlılığa nasıl etki ettiği
değerlendirilmiştir ve stratejik insan kaynakları yönetimi ve örgütsel bağlılık
arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki vardır hipotezi araştırmalar
sonucunda kabul edilmiştir.



 



Anahtar
Kelimeler:
Stratejik İnsan Kaynakları
Yönetimi, Örgüte Bağlılık, Çalışan Bağlılığı, İnsan Kaynakları Yönetimi

Kaynakça

  • KAYNAKÇACeylan, H. (2016). ‘Stratejik İnsan Kaynakları Yönetiminin Çalışanların Verimliliği Üzerindeki Etkisi: İspark A.Ş. Örneği’, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Çetintürk, İ. (2017). Turizm İşlemelerinde Sürdürülebilir Rekabet Üstünlüğü Kaynağı Olarak Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, Journal of Yasar University, 12/45, 48-59, İstanbul.
  • Gurlaş M. (2016). ‘Jenerasyon Teorisine Göre X ve Y Kuşakların Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini ve İşten Ayrılma Niyeti Farklılıklarının İncelenmesi: Kamuda Vergi Dairesi Çalışanları Üzerine Bir Araştırma’, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Gülten, G. (2018). Çalışma Hayatında Örgütsel Bağlılık ve İş Tatmini, Yüksek Lisans Tezi, Beykent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Karasu, Y. (2009)“İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamalarının Etik Açıdan Çalışanlar Tarafından Algılanışı ve Örgütsel Bağlılıkla İlişkisine Yönelik Bir Araştırma”, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Kırlak, Ö. (2018). Tekstil Sektöründe Yer Alan İşletmelerde İşten Ayrılma, Oryantasyon Eğitimi, Çalışan Mutluluğu ve Örgütsel Bağlılık Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Nişantaşı Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Özdemir S. Polat E. (2017). Kamu Sektöründe Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi: Dünyadan ve Türkiye’den Örnekler 01/07/2017 Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Yayına Kabul Tarihi:01/07/2017 Araştırmalar Dergisi Online Yayın Tarihi:01/07/2017 Cilt: 1, Sayı: 1, 70-82 .
  • Özdevecioğlu, M. (2003)“Algılanan Örgütsel Destek ile Örgütsel Bağlılık Arasındaki ilişkilerin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma”, Dokuz Eylül Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 18(2), İzmir
  • Özsungur, F. (2017). Hizmet İnovasyonu Odaklı Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, International JournalEntrepreneurshipand Management Inquiries Dergisi / Cilt 1 / Sayı 1 / 8-18.
  • Şimşek, M. ve diğer. (2016) İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kariyer Uygulamaları, 3. Baskı, Eğitim Yayınevi, Konya.
  • Vural, Z. vd. (2007) Örgüt Kültürü iletişim Liderlik Motivasyon Bağlılık Performans Açısından Değerlendirme, Nobel yayın Dağıtım.Yılmazer, Ö. (2018). Hastanelerde Sağlık Çalışanlarının Motivasyon Düzeylerinin Örgütsel Bağlılıklarına Etkileri: Kırıkkale İli Örneği, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özge Kılıçaslan

Akın Marşap

Yayımlanma Tarihi 22 Aralık 2018
Kabul Tarihi 28 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kılıçaslan, Ö., & Marşap, A. (2018). STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİ. International Journal of Labour Life and Social Policy, 1(2), 5-23.
AMA Kılıçaslan Ö, Marşap A. STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİ. IJLLSP. Aralık 2018;1(2):5-23.
Chicago Kılıçaslan, Özge, ve Akın Marşap. “STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİ”. International Journal of Labour Life and Social Policy 1, sy. 2 (Aralık 2018): 5-23.
EndNote Kılıçaslan Ö, Marşap A (01 Aralık 2018) STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİ. International Journal of Labour Life and Social Policy 1 2 5–23.
IEEE Ö. Kılıçaslan ve A. Marşap, “STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİ”, IJLLSP, c. 1, sy. 2, ss. 5–23, 2018.
ISNAD Kılıçaslan, Özge - Marşap, Akın. “STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİ”. International Journal of Labour Life and Social Policy 1/2 (Aralık 2018), 5-23.
JAMA Kılıçaslan Ö, Marşap A. STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİ. IJLLSP. 2018;1:5–23.
MLA Kılıçaslan, Özge ve Akın Marşap. “STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİ”. International Journal of Labour Life and Social Policy, c. 1, sy. 2, 2018, ss. 5-23.
Vancouver Kılıçaslan Ö, Marşap A. STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİ. IJLLSP. 2018;1(2):5-23.