BibTex RIS Kaynak Göster

Mersin Değirmendere Yöresi Ağzı

Yıl 2015, Cilt: 4 Sayı: 1, 0 - 22, 01.05.2015

Öz

Dili meydana getiren sesler, harfler, kelimeler ve cümleler uzun bir süreç sonunda oluşmaktadır. Dilin oluşumunda toplulukların hayatlarını sürdürdükleri çevreleri, geçim kaynakları, iklim şartları ve bulundukları zamanın etkileri bulunmaktadır. Dilin zenginliği ve yapısı düşünme zenginliğini beraberinde getirmektedir.Mersin Değirmendere köyü halkının aslı yörüktür. Günümüzde köylüler artan nüfus ve meraların azalması sonucu yerleşik hayata geçmişlerdir. Bu yüzden tarım başlıca gelir kaynağı olmuştur. Yöre halkının kullandığı kelimeler değişen hayat tarzları ve gelişen teknoloji ile birlikte kısmen değişmeye başlamakla birlikte köyün muhafazakâr yapısı sebebiyle hala gelenek ve görenekleri sürdürülmektedir. Bu yüzden köy halkı basın yayın organlarının da dikkatini çekmektedir. Son yıllarda köy halkının hayat tarzını anlatan birçok TV programı yapılmıştır. Yöre halkının konuşması dikkat çekici özellik içermektedir. Birazcık rahatladım anlamına gelen “Bi hoş taa oldum” ve akşama kadar bekledim gelmedin için “Aaşamaadar bekledim gelmedin” Göğsünün tam ortasına kuvvetli bir tekme vurdum cümlesine karşılık “İmanıyın yalağına depiği bekittim mi? Vurduğum zaman yere yapışırsın cümlesine karşılıkta “Vurdum mu yirin zembine geçiririm”örnek olarak verilebilir.Bu çalışmada yörede kullanılan kelimeler, deyimler, bilmeceler ve tekerlemeler verilmiştir. Bu çalışma ile uzun bir zaman içerisinde oluşmuş; fakat zamanla unutulmaya yüz tutmuş ağız yapılarının kayıtlara geçmesi sağlanacaktır. Ayrıca Türk Ağzı araştırmacılarına iyi bir veri tabanı olarak katkı sağlayacaktır.

Neque Porro Quısquam Est Quı Dolorem Ipsum Quıa Dolor Sıt Amet Consectetur Adıpıscı Velıt

Yıl 2015, Cilt: 4 Sayı: 1, 0 - 22, 01.05.2015

Öz

Sounds, letters, words and sentences of language are generated after a long period. In the constitution of a language, the environment, climate and time people live in have a significant effect. The structure and richness of a language brings the richness of thought as well. The roots of Mersin Degirmendere people is “yörük” – a branch or Turks. After years, people stopped being nomads and lived in villages. Thus, the main source of income is agriculture. Although the language of the village has started to change with changing technology, traditions and customs are still alive as a result of the conservative structure of the village. Thus, the villagers are under the attention of media and many television programss have been made about the village. The language of the villafe attracts attention. In this study, the words, idioms, riddles and rhymes are presented. With this study, the record of a dialect generated after years and on the verge of being forgotten. Moreover, the study is aimed to contribute Turkish dialect field

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA97BG48CH
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Huseyin Toros Bu kişi benim

Behlül Gül Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Toros, H., & Gül, B. (2015). Mersin Değirmendere Yöresi Ağzı. International Journal of Social Science Research, 4(1), 0-22.
AMA Toros H, Gül B. Mersin Değirmendere Yöresi Ağzı. IJSSR. Mayıs 2015;4(1):0-22.
Chicago Toros, Huseyin, ve Behlül Gül. “Mersin Değirmendere Yöresi Ağzı”. International Journal of Social Science Research 4, sy. 1 (Mayıs 2015): 0-22.
EndNote Toros H, Gül B (01 Mayıs 2015) Mersin Değirmendere Yöresi Ağzı. International Journal of Social Science Research 4 1 0–22.
IEEE H. Toros ve B. Gül, “Mersin Değirmendere Yöresi Ağzı”, IJSSR, c. 4, sy. 1, ss. 0–22, 2015.
ISNAD Toros, Huseyin - Gül, Behlül. “Mersin Değirmendere Yöresi Ağzı”. International Journal of Social Science Research 4/1 (Mayıs 2015), 0-22.
JAMA Toros H, Gül B. Mersin Değirmendere Yöresi Ağzı. IJSSR. 2015;4:0–22.
MLA Toros, Huseyin ve Behlül Gül. “Mersin Değirmendere Yöresi Ağzı”. International Journal of Social Science Research, c. 4, sy. 1, 2015, ss. 0-22.
Vancouver Toros H, Gül B. Mersin Değirmendere Yöresi Ağzı. IJSSR. 2015;4(1):0-22.