BibTex RIS Kaynak Göster

KÜRESELLEŞME BAĞLAMINDA KOBANİ OLAYLARININ CNN INTERNATIONAL VE CNNTÜRK’DE İNCELENMESİ

Yıl 2016, Cilt: 3 Sayı: 4 - Cilt: 3 Sayı: 4, 196 - 212, 04.07.2016

Öz

Siyasi, iktisadi ve kültürel alanlarda görülen bütünleşmeye gönderme yapan küreselleşme ideolojisinin esas amacı, ulus-devletin gücünü zayıflatarak, piyasanın egemen güç olmasını sağlamaktır. Ekonomik ve siyasi alanda başlayan piyasa temelli küreselleşme hareketlerinin kültürel alanda da önemli sonuçları vardır. Medya küreselleşme ideolojisinin kurulmasında ve yayılmasında çok öneli rol oynamaktadır. 1990’lı yıllarla beraber hayatımıza giren yeni medya teknolojileri uluslararası haber ve içerik akışını daha önce olmadığı kadar artırmış; insanların dünyanın her yerinde gelen, daha önceleri habersiz kaldıkları olaylardan haberdar olmasını sağlamıştır. Girgin (2002: 36)’e göre küresel medyanın asıl amacı, her türlü yerel, bölgesel ve ulusal değer yargılarına karşı çıkarak, serbest piyasa ve sermayenin egemenliğini öngören “yeni dünya düzeni” ideolojisinin bir propaganda aracı olmasıdır. Küreselleşme tezini savunanlar, dünyanın tek boyutlu hale geldiğini ve tek tip batı merkezli bir medya yapısının oluştuğunu iddia etmektedir. Medya, mübadelelerinin hızını artıran en önemli unsur da dijital teknolojinin ortaya çıkmasıdır. Dijital medya herkesi içinde barındıran, etkileşim ve multimedia özelliğiyle iletişim teknolojileri içerisindeki farklı bir yapıya sahiptir.  
Bu çalışma dijitalleşmenin ve çokuluslu şirketlerin hâkimiyetlerinin arttığı medya alanında son dönemde yaşanan gelişmeleri irdelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla Time Warner şirketine bağlı CNN International ile Türkiye’de faliyet gösteren CNN International’a bağlı CNNTürk’ün Ekim ayı içerisinde kendi web sitelerinde yer alan Kobani (Ayn al-Arab)  olayları karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Çalışmada Kai Hafez (2009)’in ele alışları medya alanında yaşanan küreselleşmenin ulus devlet ve ulusal medya sistemleri bağlamındaki etkisini ele alan yaklaşım temel almıştır. 

Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Kobani, CNN International ve CNNTürk

Yıl 2016, Cilt: 3 Sayı: 4 - Cilt: 3 Sayı: 4, 196 - 212, 04.07.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

İhsan Eken

Yayımlanma Tarihi 4 Temmuz 2016
Gönderilme Tarihi 17 Ocak 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 3 Sayı: 4 - Cilt: 3 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Eken, İ. (2016). KÜRESELLEŞME BAĞLAMINDA KOBANİ OLAYLARININ CNN INTERNATIONAL VE CNNTÜRK’DE İNCELENMESİ. Intermedia International E-Journal, 3(4), 196-212.

Creative Commons Lisansı Intermedia International E-journal

Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.