Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

YENİ TEKNOLOJİLER VE İŞ SAĞLIĞI

Yıl 2016, Cilt: 74 - PROF. DR. FEVZİ ŞAHLANAN'A ARMAĞAN SAYISI, 481 - 500, 30.06.2016

Öz



Toplumun tüm bireylerinin yararlandığı sanayilmenin ve teknolojik ge- lişmelerin bedelini çaşanlara ödetmeme kaygısı, çağdaş toplumların en önemli amaçlarından birini olturur. Bu nedenle, İş Hukukunun en önemli amacını, her şeyden önce, işçilerin yaşamlarını ve beden bütünlüklerini korumak oluş- turmtur. İlk iş yasaları, işçilerin iş sğı ve güvenliğini slamak amacıyla getirilmişler ve İş Hukuku, ilk önce, işçilerin iş sağğını ve beden bütünlüğünü koruma hukuku olarak gelişmiştir1. Bu nedenledir ki, iş sğı ve güvenliği, iş hukukunun çekirdek içeriğini olturur ve tarihsel köklerini ortaya koyar2. Gerçekten, sanayilme ve sanayi devrimi bir çok sağk ve güvenlik sorunları- nın ortaya çıkmasına neden olmtur. Bu çerçevede, iş sğı ve güvenliğinin korunma insani bir gereklilik olarak ortaya çıkmışr. Bu gereklilik, sanayi- lme olgusunun yol açğı tehlikelerden, insanın hukuken korunm varkla- rına özellikle yaşamına, vücut bütünlüğüne ve sğına yönelik zararlardan ve her türlü olumsuz etkilerden korunma olgusudur3.



nümüzde devrim niteliği kazanan teknik gelişmeler sonucunda üretim süreci de etkilenmiştir. Bunun görünür ilk etkisi, üretim sürecinde iş makine- lerinin giderek daha çok oranda çaşan insanın işlevlerini yerine getirmesi ol- mtur. Otomasyonun gelişimi, robotların giderek yoğun bir biçimde üretimde kullanılması, bilgisayarların karar verme ve kontrol etme işlevlerini yerine ge- tirmeye başlama bu gelişmelerin somut belirtileri olmtur. Sanayi devrimi ile başlayan gelişmelerin çaşma yaşamına, iş sğı ve iş güvenliğine olumsuz etkilerinin tersine, bilimsel teknolojik devrimle slanan gelişmeler, çaşma koşullarının iyileştirilmesine, iş kazalarının ve meslek hastaklarının önlenme- sinde çok büyük olanaklar slamışr.



Özellikle teknolojik alanda yaşanan değişiklikler, ilerlemeler çaşma ko- şullarında ba iyiltirmeler slamakla birlikte, yukarıda sözünü ettiğimiz riskler halen devam etmekte ve bununla birlikte çaşanlar açısından yeni riskleri de beraberinde getirmektedir4. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gittikçe yay- gınlaşma ile
birlikte, gerek işçinin kullandığı iş
araçla ve gerekse
bu iş
araç- la ile çaşma şekli değişmektedir. Bu anlamda, yeni bilgi ve iletişim araçları- nın kullanılmasıyla, klasik anlamda işçinin beden bütünlüğüne yönelik tehlike- ler azalmaya başlamakla birlikte, aynı zamanda, başta stres olmak üzere, yeni tehlikeler ve tehditler ortaya çıkmaya başlamışr
5. Gerçekten, yeni teknolojiler ile birlikte, işçi sğı ve güvenliğine ilişkin sorunlar ve tehlikeler devam et- mekle birlikte tamamen ortadan kalkmamış biçim değiştirmiştir. Bu anlamda, işçinin fiziksel varğına yönelik tehlikeler ile birlikte, aynı zamanda zihinsel olarak sağğının etkilenmesi söz konusu olmaktadır6. Diğer yandan, yeni tek- nolojiler ile birlikte bilgi ve iletişim teknolojisi araçlarının kullanımı yeni bir takım fiziksel rahatsızkla da beraberinde getirmektedir.

Kaynakça

  • - --
Yıl 2016, Cilt: 74 - PROF. DR. FEVZİ ŞAHLANAN'A ARMAĞAN SAYISI, 481 - 500, 30.06.2016

Öz

Kaynakça

  • - --
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mahmut Kandemir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 74 - PROF. DR. FEVZİ ŞAHLANAN'A ARMAĞAN SAYISI

Kaynak Göster

APA Kandemir, M. (2016). YENİ TEKNOLOJİLER VE İŞ SAĞLIĞI. Journal of Istanbul University Law Faculty, 74, 481-500.
AMA Kandemir M. YENİ TEKNOLOJİLER VE İŞ SAĞLIĞI. Journal of Istanbul University Law Faculty. Haziran 2016;74:481-500.
Chicago Kandemir, Mahmut. “YENİ TEKNOLOJİLER VE İŞ SAĞLIĞI”. Journal of Istanbul University Law Faculty 74, Haziran (Haziran 2016): 481-500.
EndNote Kandemir M (01 Haziran 2016) YENİ TEKNOLOJİLER VE İŞ SAĞLIĞI. Journal of Istanbul University Law Faculty 74 481–500.
IEEE M. Kandemir, “YENİ TEKNOLOJİLER VE İŞ SAĞLIĞI”, Journal of Istanbul University Law Faculty, c. 74, ss. 481–500, 2016.
ISNAD Kandemir, Mahmut. “YENİ TEKNOLOJİLER VE İŞ SAĞLIĞI”. Journal of Istanbul University Law Faculty 74 (Haziran 2016), 481-500.
JAMA Kandemir M. YENİ TEKNOLOJİLER VE İŞ SAĞLIĞI. Journal of Istanbul University Law Faculty. 2016;74:481–500.
MLA Kandemir, Mahmut. “YENİ TEKNOLOJİLER VE İŞ SAĞLIĞI”. Journal of Istanbul University Law Faculty, c. 74, 2016, ss. 481-00.
Vancouver Kandemir M. YENİ TEKNOLOJİLER VE İŞ SAĞLIĞI. Journal of Istanbul University Law Faculty. 2016;74:481-500.