BibTex RIS Kaynak Göster

İŞ İSTASYONLARININ ERGONOMİK RİSKİNİN NIOSH YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 3, 365 - 370, 25.12.2015

Öz

Ergonomi, günümüzün ağırlaşan ve hızlı tempoda çalışma düzenine işçilerin uyumunu sağlık faktörlerini dikkate alarak sağlayan bir bilim dalıdır. Ergonominin birinci amacı insan – makine birleşiminin verimliliğini ve işçi sağlığını arttırmaktır.
Yük kaldırma, tutma ve taşıma insanı en çabuk yoran, en çok zorlayan ve en çok sağlık sorunlarına neden olan bir iş olduğu için bu konuda çok sayıda araştırmalar yapılmıştır ve yapılmaya da devam edilmektedir. İşçinin cinsiyeti, yaşı, kaldırılacak yükün geometrisi, kişinin hareket serbestliği, yükü tutmaya yarayacak kulpların, tutamakların oluşu ve bunların şekli yük kaldırmada sınır değeri belirleyen faktörlerdir. Endüstride sağlık sorunlarının önlenmesi için ilk adım, sağlık sorunlarına yol açan etmenlerin saptanması olmalıdır. Bu etmenlerin ortadan kaldırılması için revize edilmiş NIOSH (National Institute for Occupational Safety and Health) kaldırma denklemi kullanılmaktadır.
Bu çalışmada, bir kompresör işletmesinde 10 adet iş istasyonu için NIOSH yöntemi ile ergonomik risk analizi yapılmış ve bu analiz sonuçları verilmiştir. Ayrıca iki adet iş istasyonunda da NIOSH yöntemi ile yapılan ergonomik risk analizi ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Analiz sonucu önerilen iyileştirme faaliyetleri firma üst yönetimine sunulmuştur. Boşaltma işleminin yapılması için robot satın alınması, taşınabilir kaldırma özellikli transpaletin banda aktarma işleminde kullanılması, alüminyum parçaların yüklerinin ağır olması yüzünden alüminyum parçaların ikiye bölünmesi gibi iyileştirme faaliyetleri hayata geçirilerek ergonomik riskler azaltılmıştır.

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 3, 365 - 370, 25.12.2015

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm SI:ERGONOMI2105
Yazarlar

M. Bahaeddin Coşkun Bu kişi benim

Hakan Sağıroğlu Bu kişi benim

Nihal Erginel

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi 21 Ekim 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Coşkun, M. B., Sağıroğlu, H., & Erginel, N. (2015). İŞ İSTASYONLARININ ERGONOMİK RİSKİNİN NIOSH YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 3(3), 365-370.