Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

DETERMINATION OF EMPLOYEES’ PHYSICAL AND PSYCHOLOGICAL WORKLOAD AND EMPLOYMENT IN SUITABLE STATIONS IN A FURNITURE FACTORY

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 3, 523 - 531, 25.12.2015

Öz

Human, employee or staff, as the most important element of production factors, both are exposed to various factors in the work environment and are affected by the work conditions as the nature of the work, while working in a production plant/system. The availability of expression with numerical values of these factors that caused tiredness on human/employee, cannot be calculated clearly. Because tiredness levels change from person to person, furthermore, employees’ physical structure and psychology affect at different levels. Tiredness, is one of the most common physiological factors that is reduction of functional ability and performance in an organ, muscle or the whole organism because of the workload. On the employee side, doing always the same and similar work in a certain pace every day again and again over the years causes physiological and psychological tiredness. Many of the workers in the planning stages at the factory tiredness levels are determined using intuitive methods (experiences of employer or foreman) and there is not a systematic calculation according to the work or the workplace. The quantitative values are expressed in terms of physical and psychological tiredness, according to his hiring workers is of paramount importance at this stage. In the scope of this study, processes taking place in the furniture factory were observed throughout the manufacturing processes performed by employees and for example, workflow plans were issued for a product. In addition, work studies were performed, in the work area that employees are responsible for,, psychological and physiological aspects of ergonomic investigation conducted and evaluated in terms of tiredness.

BİR MOBİLYA FABRİKASINDA İŞGÖRENLERİN FİZİKSEL VE PSİKOLOJİK İŞ YÜKÜ SEVİYELERİNİN BELİRLENMESİ VE UYGUN İSTASYONLARDA ÇALIŞTIRILMASI

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 3, 523 - 531, 25.12.2015

Öz

Üretim faktörlerinin en önemli unsuru olan insan, işçi veya personel bir üretim tesisinde/ sisteminde çalışırken hem çalışma ortamında çeşitli faktörlere maruz kalmakta, hem de işin gereği olarak iş koşullarından etkilenmektedir. İnsanı/çalışanı etkileyen bu faktörlerinin çalışan üzerinde oluşturduğu yorgunluğun sayısal değerler ile ifade edilebilirliği çok net olarak hesaplanamamaktadır. Çünkü yorgunluk düzeyi kişiden kişiye değişmekle birlikte işçilerin fiziksel yapısı ve psikolojisi farklı düzeylerde etkilemektedir.
Yorgunluk, iş yükü nedeniyle bir organda, kasta veya tüm organizmada işlevsel yeteneğin ve performansın azalması olup, en çok karşılaşılan fizyolojik faktörlerden biridir. İşçiler açısından sürekli aynı ve benzer işleri her gün ve yıllar boyunca belirli bir tempoda tekrar tekrar yapmak, fizyolojik ve psikolojik yorgunluğa neden olmaktadır.
Pek çok fabrikada planlama aşamasında işçilerin yorulma düzeyleri sezgisel yöntemlerle (işverenin veya ustanın tecrübeleriyle) belirlenmekte olup, yaptığı işe ve ortama göre belirli bir sistematik hesaplama yapılmamaktadır. İşçilerin yaptığı işe göre fiziksel ve psikolojik yorgunluğun niceliksel değerler ile ifade edilmesi bu aşamada büyük önem taşımaktadır.
Bu çalışma kapsamında, bir mobilya fabrikasında işgörenlerin imalat süreci boyunca gerçekleştirdiği işlemler gözlenmiş, örnek olarak bir ürün için iş akış planları çıkarılmış, iş etütleri yapılmış, işçilerin sorumlu olduğu çalışma alanı içerisinde psikolojik ve fizyolojik açıdan ergonomik inceleme yapılmış ve yorgunluk açısından değerlendirilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm SI:ERGONOMI2105
Yazarlar

Halil Koruca

Lale Aydın

Hasibe Demir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi 31 Ekim 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Koruca, H., Aydın, L., & Demir, H. (2015). BİR MOBİLYA FABRİKASINDA İŞGÖRENLERİN FİZİKSEL VE PSİKOLOJİK İŞ YÜKÜ SEVİYELERİNİN BELİRLENMESİ VE UYGUN İSTASYONLARDA ÇALIŞTIRILMASI. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 3(3), 523-531.